Αθήνα

4 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Μπεκατώρου…»: Η επιστολή παραίτησης του Αδαμόπουλου στον Καπράλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι θ’ ανοίξει η αγορά – Τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί και τι αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά και με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο

Θέμα ωρών θεωρείται και τυπικά η εισήγηση των ειδικών για την επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away και η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης

Γεωργιάδης: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε «ανάσα» στο λιανεμπόριο με υγειονομική ασφάλεια

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης θα ισχύσει το λεγόμενο click in shop, δηλαδή οι πελάτες θα προσέρχονται με ραντεβού προκειμένου να δοκιμάζουν τα προϊόντα.

Σε δηλώσεις του (Παραπολιτικά FM), ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος». Αυτό που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με αυτή που επικρατούσε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν επαναλειτούργησε η αγορά μετά το lockdown του Νοεμβρίου με τη μέθοδο του click away, εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και σήμερα, βέβαια, σχεδόν 20 μέρες μετά τις γιορτές, υπάρχει η συγκυρία των χειμερινών εκπτώσεων που επίσης αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα Γυμνάσια και Λύκεια να παραμείνουν κλειστά. Ο λόγος δείχνει να είναι η αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται να υπάρξει με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ενώ το δόγμα που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι «ένα βήμα τη φορά». Με άλλα λόγια, κάθε φορά, κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών, να αίρεται ένας περιορισμός. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπαίνουν στη ζυγαριά και… κερδίζει το λιανεμπόριο. Όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή κι αυτό δεν αλλάζει, αλλά όλα δείχνουν ότι οι ειδικοί είναι αυτοί που προκρίνουν το «ναι» για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και αφήνουν σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια και Λύκεια, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τους τα επιδημιολογικά δεδομένα συνολικά και για κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.

Ούτως ή άλλως, και η χθεσινή εικόνα έδειξε ότι η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν έφερε τελικώς έκρηξη κρουσμάτων, όπως υπήρχαν φόβοι για κάτι τέτοιο, αλλ’ αντιθέτως κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν αποκλιμάκωση. Η Αττική, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα κι έτσι δεν αποκλείεται ακόμη και το σενάριο στοχευμένων μέτρων, όπως αυτά που επιβάλλονται πλέον και σε Αργολίδα και Σπάρτη, μαζί με άλλες περιοχές της χώρας που παραμένουν σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Ενδιαφέρον έχουν, εξάλλου, τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Marc για τον Alpha, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί θετικό ισοζύγιο στην αξιολόγησή της (55,8% μάλλον ή πολύ θετικό έργο), με έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις στους τέσσερις του ΚΙΝΑΛ να πιστεύουν το ίδιο. Ειδικά για τον κορονοϊό, θετικά και μάλλον θετικά αξιολογεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 53% των πολιτών και το 52,4% θεωρεί θετικά και μάλλον θετικά τα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως μάλλον ή σίγουρα θα εμβολιαστούν: 70,1% έναντι 49,7% σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά τον ίδιο τρόπο, όσοι δηλώνουν σίγουρα και μάλλον όχι για τον εμβολιασμό τους έχουν περιοριστεί στο 26,5% από 41% τον Οκτώβριο.

Γερουλάνος για Μπεκατώρου: Μας αφορά ότι θέλει απίστευτο θάρρος για μια γυναίκα να βρει τη δύναμη να μιλήσει για τον βιασμό της
Το κρίσιμο τεστ με το άνοιγμα των καταστημάτων και τα επόμενα βήματα με Γυμνάσια-Λύκεια και Εστίαση
ΣΥΡΙΖΑ: Καταγραφή ισχύος από την Κίνηση Μελών, πανελλαδική πρεμιέρα για την ΡΕΝΕ
Κορονοϊός: Τη 2η δόση του εμβολίου έκαναν Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου (ΒΙΝΤΕΟ)
Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα – Αγωνία για τα επόμενα βήματα, με το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα
Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με Κουρτς και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων για τον κορονοϊό