Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έβαλαν τον σύζυγο βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. εταιρείας-«φαντάσματος»!

Έβαλαν τον σύζυγο βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. εταιρείας-«φαντάσματος»!

Μείζον ηθικό θέμα προκύπτει για την συγκυβέρνηση, σχετικά με την τοποθέτηση του συζύγου της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη στο ΔΣ εταιρείας-«φαντάσματος».

[adsense]

Ειδικότερα, το θέμα αναδείχτηκε στη συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής για τον διορισμό των μελών του ΔΣ της νέας εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.). Πρόκειται για την δημόσια επιχείρηση, η σύσταση της οποίας είχε αποφασιστεί την περασμένη περίοδο για να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

«Υπάρχουν δηλώσεις -και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένσταση επι της αρχής για την σύσταση αυτής της εταιρείας».

«Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει. Δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Υπάρχει δημόσια εταιρεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε.

«Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν σαφής. Στάθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν είναι στον ορίζοντα λόγω των Ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παρά ταύτα προχωρά σε σύσταση εταιρείας για ένα ανύπαρκτο έργο. Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν. Δεν θα επέμενα στην σύσταση της εταιρείας. Θα απέσυρα τα σχέδια. Θα παρακολουθούσα την εξέλιξη με τον αγωγό και στην συνέχεια θα δρούσα. Φθάνουν οι υπάρχουσες δομές για την παρακολούθηση και εκτέλεση των ενεργειακών σχεδίων. Πρέπει να κάνετε αυτή την οπισθοχώρηση. Δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα να κάνει εταιρία για ένα έργο που δεν υπάρχει», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη ΝΔ.

Ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και διερωτήθηκε γιατί δεν αναλαμβάνει το έργο η ΔΕΠΑ που έχει δομή και διαπραγματευτική εμπειρία. «Διορίζουμε διοίκηση σε μια εταιρεία που δεν έχει καταστατικό. Οι υποψήφιοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν», είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι με βάση τις αποφάσεις οι αμοιβές των μελών δεν έχουν πλαφόν. Μάλιστα, η ερώτηση του κ. Μανιάτη για το αν υπάρχει συγγενική σχέση των υποψηφίων με βουλευτές ή υπουργούς προκάλεσε την απάντηση του κ. Α. Αργυρίου πως είναι σύζυγός της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη.

[adsense]

Πράγματι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αργύρης Αργυρός παραδέχθηκε ότι είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την δυσφορία ακόμα και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου. Αν και έδωσε θετική ψήφο στα μέλη του ΔΣ δεν έκρυψε ότι είναι σε δύσκολη θέση σε ότι αφορά την σχέση συγγένειας του Αργύρη Αργυρού και με την Χαρά Καφαντάρη. «Την Χαρά την εκτιμώ, αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου και πρέπει να πω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στα ζητήματα αυτά», δήλωσε ο βουλευτής.

Πάντως, ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΔΕΠΕΝΕ, Αντώνης Γεωργόπουλος, υποστήριξε ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα εκταμιευτεί σε τρεις ισόποσες δόσεις των 330.000 ευρώ το 2016-2017-2018 και πως το λειτουργικό της κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000 ευρώ το χρόνο.

Send this to a friend