• Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου
  • 07:48

Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Εβδομάδα «παθών» για το Κυπριακό

Η Μεγάλη Εβδομάδα για αξιολόγηση και Κυπριακό ξεκινά για την κυβέρνηση, με τα φώτα να είναι προς στιγμήν στραμμένα στο διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται στο τρίγωνο μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η παρουσία Τσίπρα στη Γενεύη και η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό την Πέμπτη κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή, καθώς το Μαξίμου συναρτά τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ελβετία από την παρουσία του Τούρκου προέδρου και την προηγούμενη διμερή συνάντησή τους - ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται ώρα με την ώρα και πλέον έχει σχεδόν αποκλειστεί, καθώς από την Άγκυρα μεταδίδεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν «σνομπάρει» τη συνάντηση.

Στο εσωτερικό πεδίο, το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν σήμερα διαδοχικά οι πολιτικοί αρχηγοί, με αντικείμενο της ενημέρωσης να είναι επισήμως οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι θα συζητηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά θα θέσουν - καθένας από τη δική του σκοπιά - το ζήτημα της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Ειδικά για το Κυπριακό, θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς της. Αυτό που φαίνεται να διχάζει μάλιστα τις δύο πλευρές είναι η άποψη που να καλλιεργεί το Μαξίμου ότι η Ελλάδα έχει σαφή άποψη για τις εξελίξεις στην Κύπρο - αν π.χ. τεθεί σε δημοψήφισμα από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το ενδεχόμενο συμφωνίας, τότε θα πάρει θέση επ' αυτού.

Αντιθέτως, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύουν μάλλον το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» και δεν είναι τυχαία η ενόχληση που υπήρξε στο Μεγάλο Νησί στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, μετά τους (προσωπικούς) χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά...

Όπως διαφαίνονται οι εξελίξεις, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει την επιλογή είτε να στηρίξει ανεπιφύλακτα τις θέσεις Αναστασιάδη, εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί προς συμφωνία, είτε να κληθεί να διαχειριστεί ως εγγυήτρια δύναμη τις συνέπειες ενός ναυαγίου - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το πώς θα αντιμετωπίσουν στο εξής την Ελλάδα οι εταίροι σε όλο το φάσμα των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών.

Έτσι, αυτό που μοιάζει πιο ρεαλιστικό είναι να παραταθεί επ' αόριστον η διαπραγμάτευση και κατ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση να αποφύγει να διαχειριστεί εδώ και τώρα το ζήτημα, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να αφοσιωθεί στην οικονομία και την αξιολόγηση, αλλά και τα... δικά της προβλήματα.

Δημοφιλή