Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εβδομάδα των... παθών και της αξιολόγησης

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα για τη διαπραγμάτευση, καθώς τα πρώτα «μαντάτα» θα έλθουν για την κυβέρνηση από το Euro Working Group, που συνεδριάζει για να προετοιμάσει τη σύνοδο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Μεγάλο αγκάθι για την ελληνική πλευρά εξακολουθούν να είναι τα εργασιακά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η παραμική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με τους εταίρους - και ιδίως το ΔΝΤ - να επιμένουν σε σκληρές θέσεις και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της (π.χ. το όριο των ομαδικών απολύσεων ή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η περίφημη ομάδα των «ισχυρών» της Ευρωζώνης (το λεγόμενο και Washington Group) θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης και ο χρόνος ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαίος, δεδομένου ότι η σύνοδος μεσολαβεί ανάμεσα στις συνεδριάσεις του EWG και του Eurogroup για την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο φαίνεται πως βρίσκεται - πέραν της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος, την οποία επείγεται να ανοίξει η κυβέρνηση - η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και, αντίστροφα, η συζήτηση για το χρέος, αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, εξαρτώνται άμεσα από την τελική απόφαση του Ταμείου ως προς τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Φαίνεται, όμως, πως σ' αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει ενιαία φωνή στην κυβέρνηση, αφού δημοσίως άλλα λένε κάποιοι υπουργοί και άλλα λένε άλλοι. Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάσσεται ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου - ο οποίος σημειωτέον ότι ως ακαδημαϊκός είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή και ούτε καν περνούσε τότε από το μυαλό του, ασφαλώς, η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα ακόμη ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. «Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν και εμείς τους θέλουμε εντός», δήλωσε συγκεκριμένα στο Bloomberg ο κ. Παπαδημητρίου.

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ δεν βοηθάει στο τέλος να υπάρξει μία κατάληξη, η οποία να είναι πιο κοντά στις θέσεις της χώρας μας και αυτό το βλέπουμε στη δεύτερη αξιολόγηση». Για μία ακόμη φορά, δηλαδή, ο κ. Σκουρλέτης επιχειρεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της «λαϊκής πτέρυγας» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έπραξε και κατά τη θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις αποκρατικοποιήσεις και ιδίως σε αυτή της ΔΕΗ ή με την υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός συγκαλεί πρωί-πρωί (09.30') το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην Κουμουνδούρου. Επισήμως λέγεται ότι το βασικό θέμα είναι η διαπραγμάτευση, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει για την... Κούβα, προκειμένου να παρευρεθεί σε εκδήλωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο.

Send this to a friend