Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ναταλία Λινού: Η κόρη της Αθηνάς Λινού, διευθύντρια στο Χάρβαρντ που μίλησε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αξιοπιστία μετά την παροχολογία Τσίπρα! Το EuroWorking Group ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις

Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της φαίνεται πως έχει δεχθεί η κυβέρνηση, μετά την παροχολογία Τσίπρα, δεδομένου ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group οι εταίροι ζήτησαν από την Ελλάδα να παράσχει γραπτές δεσμεύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος...

Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της φαίνεται πως έχει δεχθεί η κυβέρνηση, μετά την παροχολογία Τσίπρα, δεδομένου ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group οι εταίροι ζήτησαν από την Ελλάδα να παράσχει γραπτές δεσμεύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Έτσι, αναμένεται να σταλεί επιστολή προς τους δανειστές, με την οποία θα δηλώνεται η προσήλωση της κυβέρνησης στους στόχους του προγράμματος. Η διαδικασία αυτή θα γίνει μάλιστα εντός της ημέρας, προκειμένου ο ESM να κινήσει τις διαδικασίες και να ληφθεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του πριν από το τέλος της εβδομάδας και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παρά τις ενστάσεις που ήγειραν οι «σκληροί» του Eurogroup και πρώτη τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα», όπως είπε από το Ηράκλειο της Κρήτης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό αφορά την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος. «Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Τα μνημόνια και η επιτροπεία τελειώνουν», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα.

Πρακτικά, πάντως, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν παγώσει και λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων, οπότε η κυβέρνηση πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου μετά τις γιορτές, προκειμένου να προλάβει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν, ωστόσο, το ενδεχόμενο απίθανο, με άγνωστο κόστος για την ελληνική πλευρά.

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (σ.σ.: με χρονική διάρκεια ενός έτους), ύστερα από αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αφού χρειάστηκε η αναβολή της ονομαστικής ψηφοφορίας για 48 ώρες, λόγω… μη ικανής προσέλευσης βουλευτών.

Χθες βράδυ μάλιστα, έγινε γνωστό ότι αποτράπηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε γκάφα με το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς δεν είχε προβλεφθεί ότι θα ήταν αφορολόγητο και πως θα εξαιρείται από κάθε είδους κρατήσεις και κατασχέσεις. Αυτό έγινε με τροπολογία, η οποία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, προκειμένου η καταβολή του επιδόματος – και όχι της «13ης σύνταξης», όπως ανακοίνωσε πανηγυρικά ο πρωθυπουργός αρχικά… – να γίνει απρόσκοπτα αύριο Πέμπτη.

Γεννηματά για Μητσοτάκη: Έπρεπε να μπει σε καραντίνα – Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Παράταση του lockdown μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου
Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο Μητσοτάκης – Ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Me 16,1% προηγείται η ΝΔ- Το 41% λέει ότι δεν θα έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Ο Νίκος Βαφειάδης ορίστηκε αντιδήμαρχος στη θέση της Αλεξίας Εβερτ
Η Δράμα θα είναι ο επόμενος σταθμός των επισκέψεων Τσίπρα- Εντείνεται η κριτική στην κυβέρνηση