• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 16:30

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Exit Polls: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν τα ιδιωτικά κανάλια – Από 2 έως 5 μονάδες η διαφορά που δείχνει η Kapa Research για την ΕΡΤ

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα δύο exit polls, εκείνο της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα δύο exit polls, εκείνο της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών.

Στο Exit Poll των καναλιών η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο 7% υπέρ της ΝΔ. Την ίδια ώρα η διαφορά στη δημοσκόπηση της Κapa Research για την ΕΡΤ στο 5%

Exit Polls ιδιωτικών καναλιών

Σύμφωνα με τα Exit Polls των ιδιωτικών καναλιών, τα κόμματα καταλαμβάνουν:

-ΝΔ από 32% έως 36% μέσος όρος 34%

-ΣΥΡΙΖΑ από 25% έως 29% μέσος όρος 27%

-ΚΙΝΑΛ από 7% έως 9% μέσος όρος 8%

-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από 5% έως 7% μέσος όρος 6%

-ΚΚΕ από 5% έως 7% μέσος όρος 6%

-ΜΕΡΑ 25 από 2,5% έως 4,5% μέσος όρος 3,5%

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ από 2,5% έως 4,5% μέσος όρος 3,5%

-ΠΟΤΑΜΙ από 1% έως 2% μέσος όρος 1,5%

-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ από 1% έως 2% μέσος όρος 1,5%

-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από 1% έως 2% μέσος όρος 1,5%

Exit Poll Kapa Research για την ΕΡΤ

Σύμφωνα με τo Exit Poll της Κάπα Research, τα κόμματα καταλαμβάνουν:

ΣΥΡΙΖΑ: 25.5-28.5

Νέα Δημοκρατία: 30.5-33.5

Κίνημα Αλλαγής: 6-8

Χρυσή Αυγή: 6-8

ΚΚΕ: 5-7

Ποτάμι: 1.5-2.5

Ένωση Κεντρώων: 1.5-2.5

ΑΝΕΛ: 1.5-2.5

Μέρα 25: 2.5-3,5

Ελληνική Λύση: 2.5-3.5

H πρώτη αντίδραση της ΝΔ: Συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή

Από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν κατ’ αρχάς ότι τα exit polls αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, με βάση την πρώτη εικόνα, λένε ότι στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μία ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν. Όπως επισημαίνουν, η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα. Και υπενθυμίζουν ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν. Αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα Exit Poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά, όπως λένε, μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Το μήνυμα της κάλπης, προσθέτουν, δείχνει και την κατεύθυνση που οι Ελληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα. Και, βέβαια, σημειώνουν ότι υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές καθώς και η αναμέτρηση στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες.

Στην Πειραιώς σημειώνουν ακόμη ότι ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%. Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Θυμίζουν τέλος ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε μόλις 26,5% των ψήφων και κέρδισε τότε τη ΝΔ με 3,8% μίλησε για “ιστορική ανατροπή” και “για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση”. Και πήγε την επομένη μέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα ζητήσει εκλογές; Στη ΝΔ αποφεύγουν κάθε σχόλιο για αυτό. Διότι είναι προφανές ότι αυτό το γνωρίζει μόνον ο πρόεδρος του κόμματος που θα κάνει δηλώσεις αφού προηγουμένως δημοσιοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης.

Send this to a friend