• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 23:42

Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έξοδος στις αγορές με... «αέρα» από την αναβάθμιση της Fitch και το ιστορικό χαμηλό των επιτοκίων

Χαμηλούς τόνους κρατά το ΥΠΟΙΚ

Τα ενθαρρυντικά σημάδια για την ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και τη διαρκή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οδηγούν την κυβέρνηση στην απόφαση για έξοδο στις αγορές.

Τα ενθαρρυντικά σημάδια για την ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και τη διαρκή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οδηγούν την κυβέρνηση στην απόφαση για έξοδο στις αγορές.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στους αναδόχους για την έκδοση 15ετούς ομολόγου, προχωρώντας έτσι σε μια κίνηση που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την κρίση που το ελληνικό κράτος βγαίνει στις αγορές να δανειστεί με ένα ομόλογο διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ετών. Επιπλέον, το 15ετές ομόλογο λήγει το 2035, διάστημα εντός του οποίου το χρέος θεωρείται βιώσιμο με βάση τις εκθέσεις των θεσμών. Κατά πληροφορίες, εξάλλου, από το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζεται η άντληση ποσού 2-2,5 δις ευρώ με απόδοση κοντά στο 2%, καθώς φαίνεται να ευνοείται από το νέο ιστορικό χαμηλό που σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (1,13%).

Η αναβάθμιση της Fitch έφερε την Ελλάδα δύο μόλις βήματα από την επενδυτική βαθμίδα, όπως είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε δηλώσεις του. Παράλληλα, η Morgan Stanley χαρακτήρισε σήμερα ως «θετική έκπληξη» την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι αποτελεί απόδειξη πως η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται σε θετική τάση και η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Μολαταύτα, στην κυβέρνηση επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στον Σκάι, καθώς τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία, αλλά και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο κατά το οποίο ο ίδιος θα είναι ευχαριστημένος.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών θα βελτιωθεί το 2020, καθώς θ’ αποδώσει καρπούς το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να προχωρήσουν οι μειώσεις των φόρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση (εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ κτλ.). Τέλος, διέψευσε ότι υπήρξαν διαφωνίες με το υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για τη μείωση του ορίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να επιτευχθεί από το 2021.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το ζήτημα των πλεονασμάτων αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, Μπρυνό Λεμέρ την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι μεθαύριο Τετάρτη και της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Κατά την παραμονή του, εξάλλου, στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με επιχειρηματίες, οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές.

Send this to a friend