• Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου
  • 14:48

Αθήνα

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16

Εύσημα Τραμπ σε Τσίπρα μετά την ανακοίνωση της «λυπητερής» του ταξιδιού στις ΗΠΑ ύψους 2,4 δις ευρώ

Τα εύσημα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη του «λογαριασμού» του ταξιδιού του Ελληνα ηγέτη στην Αμερική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16», ύψους 2, 4 δισ ευρώ, κάτι που όπως είπε ο πλανητάρχης θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κάτι που είναι πολύ θετικό για την οικονομία της. 

 

«Ο κ. Τσίπρας ειναι ενας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που είχαν οι δύο ηγέτες αμέσως μετά το κατ ιδιαν τετ-α-τετ τους και πρόσθεσε: Οι ΗΠΑ θαυμάζουν την κληρονομιά της Ελλάδας. Είμαστε ευγνώμονες που μας επισκέφθηκε, η Ελλάδα είναι το λίνκο του δυτικού πολιτισμού. Στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανένας που να μη συμπαθούσε το ελληνικό κράτος, πέραν των Αμερικανών».

Ο κ. Τραμπ ενημέρωσε επίσης για την ατζέντα της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τον κύριο πρωθυπουργό κάναμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16, μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας. Οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν οικονομικά. Τον συμβούλευσα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. Να συγχαρώ την Ελλάδα για την προσπάθεια επανάκαμψης».

Ο πλανητάρχης αναφέρθηκε επίσης στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, λέγοντας, «Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, του χρόνου».

  • Αλέξης Τσίπρας: Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αξίες

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και δήλωσε ότι «Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αξίες» και πρόσθεσε: «Είναι ορθό ότι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα όπως και η ελληνική επανασταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα για ανεξαρτησία των Αμερικανών. Τις σχέσεις μας ενισχύει η ελληνική ομογένεια. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους μετα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μαζί πολεμήσαμε το φασισμό. Επιζητούμε την στήριξη των ΗΠΑ για την εξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην στρατηγική της Ελλάδας για το μέλλον, λέγοντας: «Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση κι εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με σημασία σε διεθνές επίπεδο: Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης, μία χώρα που εκπληρώνει τις νατοικές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ. Και τρίτον, η Ελλάδα όντας (sic) ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας».

  • «Τα βρήκαν» οι δυο ηγέτες

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από αμερικανούς δημοσιογράφους αν έχει αλλάξει γνώμη σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που είχε κάνει παλαιότερα για το ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ στην προεδρία, και απάντησε ότι θεωρεί τον αμερικανό πρόεδρο συνεχιστή τον αξιών της αμερικανικής δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση «δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μολονότι η συμπεριφορά του κ. Τραμπ συχνά φαντάζει ανορθόδοξη στόχος είναι πάντα το «καλό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ γραφείο , ο κ. Τραμπ έσκυψε προς την πλευρά του κ. Τσίπρα και του είπε: «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια («tremendous» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) πρόοδο... Τεράστια!».

  • Ποιοι συμμετέχουν στις διευρυμένες συνομιλίες

Από πλευράς ΗΠΑ, στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετέχουν:

- Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
- Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
- Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
- Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
- στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
- Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
- Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
- Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
-Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
- Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

Από ελληνικής πλευράς, τον κ. Τσίπρα θα πλαισιώνουν στις συνομιλίες:

- Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
- Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
- Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
- Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
- Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
- Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
- Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.