Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Φίνις για τους μονομάχους με ομιλίες, διλήμματα, εκτιμήσεις και το βλέμμα στην επόμενη μέρα - Καθαρό το προβάδισμα της ΝΔ, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου πέφτει και η ώρα της αλήθειας για τους δύο μονομάχους πλησιάζει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, το οποίο κυμαίνεται γύρω στις 7 ποσοστιαίες μονάδες, με τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και να θυμίζουν εθνικές εκλογές.

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου πέφτει και η ώρα της αλήθειας για τους δύο μονομάχους πλησιάζει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σταθερό και μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, το οποίο κυμαίνεται γύρω στις 7 ποσοστιαίες μονάδες, με τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και να θυμίζουν εθνικές εκλογές.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όλα δείχνουν έτσι ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει το 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 25%, ενώ το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη για την τρίτη θέση, με τη Χρυσή Αυγή να παρουσιάζει αποσυσπείρωση και σε κάποιες από αυτές τις δημοσκοπήσεις να βρίσκεται ακόμη και στην πέμπτη θέση, με το ΚΚΕ να παίρνει κεφάλι. Σ’ αυτές τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως είναι ενισχυμένα και τα μικρότερα κόμματα, με αποτέλεσμα κάποια εξ αυτών να βρίσκονται κοντά στο όριο του 3% και εφόσον το ξεπεράσουν την Κυριακή να έχουν ελπίδες ότι μπορεί να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή (σ.σ.: δεν αρκεί να είναι πάνω από το 3%, αλλά η κατανομή των εδρών θα εξαρτηθεί από τα λεγόμενα αδιάθετα υπόλοιπα).

Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά έδωσαν τις τελευταίες ομιλίες τους – ο πρωθυπουργός από το Σύνταγμα κι οι άλλοι δύο αρχηγοί από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος το πρωί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, είχε αφήσει παράθυρο για εκλογές τον Ιούνιο εφόσον το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής μάχης. «Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο», ήταν το κεντρικό μήνυμά του κι επανέλαβε ότι σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ, τότε τα θετικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και η 13η σύνταξη θ’ ακυρωθούν. «Το σχέδιο της ΝΔ είναι σχέδιο επιστροφής των μνημονιακών πολιτικών», τόνισε, προσθέτοντας πως ο ίδιος ζητάει δύναμη από τους ψηφοφόρους «για να μην μπορεί κανείς να μας εκβιάσει και να ακυρώσει τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης».

Παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η χώρα σήμερα ζητά μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» που μπορεί να φέρει η ΝΔ. Κάνοντας αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών, αποκάλεσε τους Μακεδόνες «αδέλφια» κι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι διατηρεί ενεργό το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε δε ως προς τα διλήμματα των εκλογών ότι «με την ψήφο μας παίρνουμε θέση, επιλέγουμε την αλήθεια ή το ψέμα, την προκοπή ή την ταπείνωση, την ενότητα ή το διχασμό» και γι’ αυτό υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει χαλαρή ψήφος ούτε αποχή. «Ή με τη ΝΔ του αύριο ή με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες. Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 σελίδα γυρίζουμε. Μόνο η ανάπτυξη θα φέρει καλύτερους μισθούς και αυξήσεις στις συντάξεις», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος να πολεμήσει τη φτωχοποίηση με κάθε τρόπο, ενώ σημείωσε ότι «η νίκη της ΝΔ θα είναι νίκη όλων των Ελλήνων».

Η κυρία Γεννηματά, τέλος, εκτίμησε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών, πραγματοποιώντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: «Όποιος ψηφίζει Μητσοτάκη ψηφίζει λιτότητα, όποιος ψηφίζει Τσίπρα παραδίδει το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης στη χαοτική Αριστερά», σημείωσε η πρόεδρος του ΚινΑλ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές. Χαρακτήρισε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ως «νέα Δεξιά» και για τη συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Ενώ για τη ΝΔ σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι λύση για τη χώρα, καθώς είναι βαθύτατα δεξιό κόμμα που εχθρεύεται το Δημόσιο και ψήφος στη ΝΔ σημαίνει πως είναι ψήφος στη λιτότητα.

Send this to a friend