Αθήνα

 

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

32
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Το «Κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς – Το νέο σχήμα μαμούθ δείχνει “κλίνατε επί δεξιά”

Το άνοιγμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου σχολιάζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη.

Δείτε επίσης

«Μυστικοί επιβάτες» στα ΜΜΜ: Ελεγκτές θα καταγράφουν προβλήματα για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου
«Χαμός» με την ανάρτηση Τσιάρτα για Αντετοκούνμπο και Γιάννα Αγγελοπούλου: «Προσωπικά αηδιάζω και μόνο που τη βλέπω» (ΕΙΚΟΝΑ)

1)Κυρία Γεννηματά, το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής έχει εντείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας. Ποια πιστεύετε είναι τα πιο κρίσιμα λάθη που έγιναν;

Η Κυβέρνηση, δεν έχει σχέδιο, αυτοσχεδιάζει, καθυστερεί, μέσα στις αντιφάσεις της. Το κλείσε-άνοιξε, το επιτρέπεται-απαγορεύεται, το να μην ξέρει ο ένας υπουργός τι ανακοινώνει ο άλλος, προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους πολίτες και είναι αναποτελεσματικά. Όσα έγιναν με τα Θεοφάνεια επιβεβαιώνουν το αλαλούμ, ασυγχώρητη ανευθυνότητα, μετά από όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Η δική μας κριτική εντείνεται γιατί εντείνονται οι αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας προτείναμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Με οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, στήριξη του ΕΣΥ, μαζικά τεστ, σωστή ιχνηλάτηση, αξιοπιστία και διαφάνεια στα επιδημιολογικά δεδομένα, ασφαλές άνοιγμα με βάση αυτά ανά περιοχή, σχέδιο για γρήγορο εμβολιασμό. Η Κυβέρνηση το αγνόησε, προχωράει με το βλέποντας και κάνοντας.

Ο εφησυχασμός και η έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος , που τα πληρώσαμε ακριβά, δεν έγιναν μάθημα για την κυβέρνηση. Εμείς βγαίνουμε ξανά μπροστά με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας. Όπως και στην οικονομική κρίση που προηγήθηκε , έτσι και στην υγειονομική κρίση δεν κερδοσκοπούμε για να κάνουμε κομματικό ταμείο. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και το Κίνημα Αλλαγής είναι, με την κριτική και τις προτάσεις του και όλες του τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή.

2) Τι δείχνουν οι επιλογές του ανασχηματισμού; Τι μήνυμα εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου;

Το βασικό πολιτικό μήνυμα, από το νέο κυβερνητικό σχήμα μαμούθ, είναι το “κλίνατε επί δεξιά”. Βέβαια η συντηρητική οπτική και η δεξιά στροφή που σφράγισε τις κυβερνητικές αλλαγές, δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει ήδη αποτυπωθεί στις πολιτικές αυταρχισμού, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, πελατειακής και κομματικής λογικής άλωσης του Κράτους, εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών έναντι του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Απλά όσο περνάει ο καιρός τα προσωπεία πέφτουν. Αυτά που προαναγγέλλονται ως μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικά κατεδαφίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται δέσμιος των δικών του ιδεοληψιών και των εσωτερικών ισορροπιών της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα σε διάφορες βαρονίες. Δεσμεύσεις και ισορροπίες που μεταφέρει και στη διακυβέρνηση της χώρας.Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται.

3) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί εδώ και καιρό ένα άνοιγμα στον «κεντρώο» χώρο. Γιατί όσοι ανήκουν εκεί να επιλέξουν εσάς και όχι τη ΝΔ;

Ο χώρος του Κέντρου δεν έχει σχέση με την παράταξη της δεξιάς. Αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχει προοδευτικό πρόσημο και ήταν πάντα μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε αυτόν τον τόπο, κόντρα στη συντήρηση.

Αυτή η ιστορική πολιτική παράδοση του προοδευτικού κέντρου δεν παραχαράσσεται με ευκαιριακές και προσχηματικές μεταμορφώσεις με στόχο την διαρκή εκλογική ομηρία προοδευτικών πολιτών. Για αυτό και το «κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, να εκφράσουμε αυθεντικά αυτόν τον κόσμο. Να ενώσουμε ξανά την κοινωνία που βρίσκεται κατακερματισμένη και αβοήθητη μπροστά στη λαίλαπα της Πανδημίας και τις συνέπειες της. Να δώσουμε χειροπιαστή προοπτική στους νέους και τις νέες που νιώθουν αποκλεισμένοι από τη συντήρηση. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας με κάθε τρόπο.

Έχουμε το πρόγραμμα, τα στελέχη να κάνουμε πράξη μια νέα Αλλαγή, που αντλεί αξία από την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα, δύναμη από τη δίψα για δίκαιες, προοδευτικές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

4) Χρησιμοποιείτε τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση, που τόσο ντόρο έχει κάνει τελευταία. Τι διαφορά έχει η δική σας προοδευτική διακυβέρνηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει περίπτωση να τον περιλαμβάνει;

Για μας η προοδευτική διακυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αποτελεί στρατηγικό στόχο για να δούμε την Ελλάδα να μπαίνει ξανά στις ράγες της βιώσιμης ανάπτυξης, της ασφάλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κλείνουμε το μάτι σε κόμματα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε καθαρά, στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να γίνει πράξη. Να ανατρέψετε το συντηρητικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πάμε πάλι μαζί τη χώρα μπροστά. Δε ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά. Αγωνιζόμαστε για να γίνει και πάλι η παράταξη μας ισχυρή, πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζω ότι ένα Κίνημα Αλλαγής που διατυπώνει πρόταση εξουσίας ενοχλεί. Γιατί ξεβολεύει τον βολικό για λίγους δικομματισμό και τα σχέδια των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Γι’ αυτό μας πολεμούν. Όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε με την ανατροπή των συσχετισμών. Να εγγυηθούμε την εναλλακτική πρόταση ,την πραγματική προοδευτική διέξοδο. Είμαστε η κοιτίδα της Νέας Αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

5) Εκτιμάτε ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του 2021; Αν, τελικά, αυτές γίνουν, ποιο θα είναι το διακύβευμα για το Κίνημα Αλλαγής;

Τα εκλογικά σενάρια απορρέουν από την Κυβέρνηση. Μετά τον ανασχηματισμό, επανέρχονται από διάφορα κέντρα. Είναι τραγικό να σκέφτεται εν μέσω πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης εκλογικό αιφνιδιασμό με την ελπίδα να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αλλά αποτελεί και ομολογία αδυναμίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της. Όμως τίποτα δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

6) Πιστεύετε πως η πρώιμη συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές, που γίνεται έστω κι αν δεν βγαίνει στην δημοσιότητα, δημιουργεί προβλήματα στο προφίλ του κόμματος; 

Η συζήτηση αυτή, παρά την συστηματική προσπάθεια που γίνεται από γνωστά κέντρα για να συντηρηθεί, δεν απασχολεί την ευρύτερη κοινή γνώμη και τον κόσμο της παράταξης μας. Δεν είναι η ώρα της. Τώρα είναι η ώρα , όλοι στο κίνημα, με πρώτη εμένα να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας και να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται. Όταν έλθει η ώρα, θα εγγυηθώ τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος. Έχω δώσει γι’ αυτό διαπιστευτήρια.

7)Γιατί μας αφορούν τα όσα έγιναν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ;

Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού, υποκινούμενες, επιχείρησαν να εκβιάσουν την Δημοκρατία και να ανατρέψουν την λαϊκή θέληση, στην Ουάσιγκτον. Το καταδικάσαμε απερίφραστα. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας αποδείχτηκαν ισχυροί. Η στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενωτική, αποφασιστική και ελπιδοφόρα.

Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο.

 

 

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2023 12 10 080718

10/12/2023 | 08:10

Αγωνία για την 40χρονη Κατερίνα από το Λεβίδι που αγνοείται από την Τέταρτη

10/12/2023 | 08:00

Ακριβότερο κατά 20% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

10/12/2023 | 07:53

Γιώργος Σεφέρης: Στις 10 Δεκεμβρίου 1963 τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας- Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα
gaza 5

10/12/2023 | 07:46

Το δίκτυο της Χαμάς καταρρέει, δηλώνει ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου

10/12/2023 | 07:43

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου

10/12/2023 | 07:39

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν σήμερα βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

10/12/2023 | 07:32

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 – 15 Δεκεμβρίου

09/12/2023 | 23:31

Μιμή Ντενίση: Η κόρη μου δέχθηκε μπούλινγκ, της έλεγαν «η μάνα σου, σού ανοίγει όλες τις πόρτες»

09/12/2023 | 23:16

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν καυγάδες;» λέει η αδερφή της 43χρονης

09/12/2023 | 23:06

Αργύρης Πανταζάρας: «Χάρη έκανα στην μητέρα μου που την κάλεσα στον γάμο μου…»

09/12/2023 | 22:50

Μπέσσυ Μάλφα για Γεράσιμο Σκιαδαρέση: «Δεν ζηλεύει, χαίρεται όταν με φλερτάρουν…»

09/12/2023 | 22:29

Αντώνης Παπαηλίας: «Του είπα “μπαμπά, είμαι γυναίκα” και μου απάντησε… “Ολυμπιακός να μην γίνεις”»
den exo peiraksei tipota sto prosopo mou i viky koulianou kodra stin tasi tis epoxis.col 12

09/12/2023 | 22:12

Εξομολόγηση Βίκυς Κουλιανού: «Το να γίνω μητέρα μού προκαλούσε στρες, είχα μια ευθυνοφοβία»

09/12/2023 | 21:47

«Τον σώσαμε σε συνθήκες πολέμου» – Ανατριχιαστική μαρτυρία συνάδελφου του 31χρονου αστυνομικού

09/12/2023 | 21:23

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη
siriza
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου
screenshot 18
Στέφανος Κασσελάκης: Βάζουμε μεγάλους στόχους γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει
screenshot 2023 12 08 170029 252863 420755 type13262
Οπαδική βία: Τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις – Παρών στη σύσκεψη στο Μαξίμου και ο διοικητής της ΕΥΠ
51 συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μιλούσε ο Κασσελάκη στην ΚΕ¨«Διαλύει το κόμμα»
mitsotakis ypourgiko 002 emea
Σύσκεψη αποφάσεων για την αθλητική βία – Εισηγήσεις ακόμη και για διακοπή του πρωταθλήματος
pasok kinal 130723
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Τα τρόφιμα τραβούν την ανηφόρα – Επικοινωνιακά τα «αγιοβασιλιάτικα καλάθια»