Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ανδρέας Μικρούτσικος: Διασωληνωμένος στην εντατική ο γνωστός παρουσιαστής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Το «Κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς – Το νέο σχήμα μαμούθ δείχνει “κλίνατε επί δεξιά”

Το άνοιγμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου σχολιάζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη.

Δείτε επίσης

«Μυστικοί επιβάτες» στα ΜΜΜ: Ελεγκτές θα καταγράφουν προβλήματα για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου
«Χαμός» με την ανάρτηση Τσιάρτα για Αντετοκούνμπο και Γιάννα Αγγελοπούλου: «Προσωπικά αηδιάζω και μόνο που τη βλέπω» (ΕΙΚΟΝΑ)

1)Κυρία Γεννηματά, το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής έχει εντείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας. Ποια πιστεύετε είναι τα πιο κρίσιμα λάθη που έγιναν;

Η Κυβέρνηση, δεν έχει σχέδιο, αυτοσχεδιάζει, καθυστερεί, μέσα στις αντιφάσεις της. Το κλείσε-άνοιξε, το επιτρέπεται-απαγορεύεται, το να μην ξέρει ο ένας υπουργός τι ανακοινώνει ο άλλος, προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους πολίτες και είναι αναποτελεσματικά. Όσα έγιναν με τα Θεοφάνεια επιβεβαιώνουν το αλαλούμ, ασυγχώρητη ανευθυνότητα, μετά από όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Η δική μας κριτική εντείνεται γιατί εντείνονται οι αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας προτείναμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Με οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, στήριξη του ΕΣΥ, μαζικά τεστ, σωστή ιχνηλάτηση, αξιοπιστία και διαφάνεια στα επιδημιολογικά δεδομένα, ασφαλές άνοιγμα με βάση αυτά ανά περιοχή, σχέδιο για γρήγορο εμβολιασμό. Η Κυβέρνηση το αγνόησε, προχωράει με το βλέποντας και κάνοντας.

Ο εφησυχασμός και η έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος , που τα πληρώσαμε ακριβά, δεν έγιναν μάθημα για την κυβέρνηση. Εμείς βγαίνουμε ξανά μπροστά με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας. Όπως και στην οικονομική κρίση που προηγήθηκε , έτσι και στην υγειονομική κρίση δεν κερδοσκοπούμε για να κάνουμε κομματικό ταμείο. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και το Κίνημα Αλλαγής είναι, με την κριτική και τις προτάσεις του και όλες του τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή.

2) Τι δείχνουν οι επιλογές του ανασχηματισμού; Τι μήνυμα εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου;

Το βασικό πολιτικό μήνυμα, από το νέο κυβερνητικό σχήμα μαμούθ, είναι το “κλίνατε επί δεξιά”. Βέβαια η συντηρητική οπτική και η δεξιά στροφή που σφράγισε τις κυβερνητικές αλλαγές, δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει ήδη αποτυπωθεί στις πολιτικές αυταρχισμού, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, πελατειακής και κομματικής λογικής άλωσης του Κράτους, εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών έναντι του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Απλά όσο περνάει ο καιρός τα προσωπεία πέφτουν. Αυτά που προαναγγέλλονται ως μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικά κατεδαφίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται δέσμιος των δικών του ιδεοληψιών και των εσωτερικών ισορροπιών της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα σε διάφορες βαρονίες. Δεσμεύσεις και ισορροπίες που μεταφέρει και στη διακυβέρνηση της χώρας.Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται.

3) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί εδώ και καιρό ένα άνοιγμα στον «κεντρώο» χώρο. Γιατί όσοι ανήκουν εκεί να επιλέξουν εσάς και όχι τη ΝΔ;

Ο χώρος του Κέντρου δεν έχει σχέση με την παράταξη της δεξιάς. Αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχει προοδευτικό πρόσημο και ήταν πάντα μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε αυτόν τον τόπο, κόντρα στη συντήρηση.

Αυτή η ιστορική πολιτική παράδοση του προοδευτικού κέντρου δεν παραχαράσσεται με ευκαιριακές και προσχηματικές μεταμορφώσεις με στόχο την διαρκή εκλογική ομηρία προοδευτικών πολιτών. Για αυτό και το «κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, να εκφράσουμε αυθεντικά αυτόν τον κόσμο. Να ενώσουμε ξανά την κοινωνία που βρίσκεται κατακερματισμένη και αβοήθητη μπροστά στη λαίλαπα της Πανδημίας και τις συνέπειες της. Να δώσουμε χειροπιαστή προοπτική στους νέους και τις νέες που νιώθουν αποκλεισμένοι από τη συντήρηση. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας με κάθε τρόπο.

Έχουμε το πρόγραμμα, τα στελέχη να κάνουμε πράξη μια νέα Αλλαγή, που αντλεί αξία από την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα, δύναμη από τη δίψα για δίκαιες, προοδευτικές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

4) Χρησιμοποιείτε τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση, που τόσο ντόρο έχει κάνει τελευταία. Τι διαφορά έχει η δική σας προοδευτική διακυβέρνηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει περίπτωση να τον περιλαμβάνει;

Για μας η προοδευτική διακυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αποτελεί στρατηγικό στόχο για να δούμε την Ελλάδα να μπαίνει ξανά στις ράγες της βιώσιμης ανάπτυξης, της ασφάλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κλείνουμε το μάτι σε κόμματα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε καθαρά, στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να γίνει πράξη. Να ανατρέψετε το συντηρητικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πάμε πάλι μαζί τη χώρα μπροστά. Δε ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά. Αγωνιζόμαστε για να γίνει και πάλι η παράταξη μας ισχυρή, πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζω ότι ένα Κίνημα Αλλαγής που διατυπώνει πρόταση εξουσίας ενοχλεί. Γιατί ξεβολεύει τον βολικό για λίγους δικομματισμό και τα σχέδια των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Γι’ αυτό μας πολεμούν. Όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε με την ανατροπή των συσχετισμών. Να εγγυηθούμε την εναλλακτική πρόταση ,την πραγματική προοδευτική διέξοδο. Είμαστε η κοιτίδα της Νέας Αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

5) Εκτιμάτε ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του 2021; Αν, τελικά, αυτές γίνουν, ποιο θα είναι το διακύβευμα για το Κίνημα Αλλαγής;

Τα εκλογικά σενάρια απορρέουν από την Κυβέρνηση. Μετά τον ανασχηματισμό, επανέρχονται από διάφορα κέντρα. Είναι τραγικό να σκέφτεται εν μέσω πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης εκλογικό αιφνιδιασμό με την ελπίδα να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αλλά αποτελεί και ομολογία αδυναμίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της. Όμως τίποτα δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

6) Πιστεύετε πως η πρώιμη συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές, που γίνεται έστω κι αν δεν βγαίνει στην δημοσιότητα, δημιουργεί προβλήματα στο προφίλ του κόμματος; 

Η συζήτηση αυτή, παρά την συστηματική προσπάθεια που γίνεται από γνωστά κέντρα για να συντηρηθεί, δεν απασχολεί την ευρύτερη κοινή γνώμη και τον κόσμο της παράταξης μας. Δεν είναι η ώρα της. Τώρα είναι η ώρα , όλοι στο κίνημα, με πρώτη εμένα να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας και να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται. Όταν έλθει η ώρα, θα εγγυηθώ τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος. Έχω δώσει γι’ αυτό διαπιστευτήρια.

7)Γιατί μας αφορούν τα όσα έγιναν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ;

Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού, υποκινούμενες, επιχείρησαν να εκβιάσουν την Δημοκρατία και να ανατρέψουν την λαϊκή θέληση, στην Ουάσιγκτον. Το καταδικάσαμε απερίφραστα. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας αποδείχτηκαν ισχυροί. Η στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενωτική, αποφασιστική και ελπιδοφόρα.

Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, είναι νίκη όλων όσων πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο.

 

 

Ροή Ειδήσεων

20/10/2021 | 23:48

Γ. Παπανδρέου: Καμπάνια υποστήριξης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

20/10/2021 | 23:38

Κορονοϊός: 39χρονος πατέρας δυο παιδιών δίνει μάχη στο Νοσοκομείο – «Μετάνιωσα που έκανα το εμβόλιο»

20/10/2021 | 23:22

Άδ. Γεωργιάδης: Απολαμβάνουμε πρωτοφανή πολιτική κυριαρχία λόγω της αγάπης του λαού

20/10/2021 | 23:04

Λεωφόρος Συγγρού: Συγκλονιστικό βίντεο από κάμερα ασφαλείας με αυτοκίνητο να παρασέρνει πεζή

20/10/2021 | 22:53

Κάτια Ζυγούλη: Επιστρέφει στην τηλεόραση – Το όνομα της εκπομπής της και πότε κάνει πρεμιέρα

20/10/2021 | 22:46

Ιωάννα Τούνη: Μας δείχνει το σαλόνι του νέου της σπιτιού το οποίο όμως… δεν έχει ετοιμάσει ακόμη (vid)

20/10/2021 | 22:43

1η Ημερίδα ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά

20/10/2021 | 22:34

Πτολεμαΐδα: Θρήνος για την 33χρονη μητέρα δυο παιδιών που πέθανε στον ύπνο της – «Ραγίζει καρδιές» ο σύζυγός της

20/10/2021 | 22:32

Τάσος Ξιαρχό: «Πήγα για εξορκισμό στον Άγιο Κυπριανό αλλά απέτυχε, δεν ήξερα τι μπορεί να μου είχαν κάνει»

20/10/2021 | 22:30

Πάνω από ένα εκατομμύριο αποτσίγαρα συνέλεξε και ανακύκλωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cigaret Cycle

20/10/2021 | 22:16

Χαμός στο Australian Open: Μόνο για εμβολιασμένους – Χωρίς Τσιτσιπά, Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ και άλλους κορυφαίους τενίστες;

20/10/2021 | 22:16

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου στην υποψηφιότητα Παπανδρέου

20/10/2021 | 22:04

Νίκος Κωνσταντινίδης: «Μου τράβηξαν τα μαλλιά από την εκπομπή του Θέμου Αναστιάδη για να δουν αν φοράω περουκίνι» (vid)

20/10/2021 | 21:57

Παπανδρέου: «Χαμός» στο Twitter με την υποψηφιότητά του – Τα σχόλια για το… comeback!

20/10/2021 | 21:56

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Ήμουν 9 χρονών, με βούτηξε με βία και με φίλησε στο στόμα, πάγωσα, τρόμαξα» (vid)
Κωστής Χατζηδάκης: Στο πειθαρχικό υπαλλήλοι του ΕΦΚΑ που ταλαιπωρούν τον κόσμο
Ο Κεγκέρογλου κατέθεσε τις απαιτούμενες υπογραφές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- Πόσες συγκέντρωσε
Παπανδρέου σε Γεννηματά: Θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Πλεύρης: Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν
Παπανδρέου: Και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ! «Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή για να ξαναγίνει μεγάλη η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη»
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο 24-27 Φλεβάρη: Εισηγηση Τσίπρα για καμπάνια για την ακρίβεια και πρόταση νόμου για κατώτατο μισθό στα 800 ευρω