Αθήνα

 

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αποτροπιασμός στη Νέα Σμύρνη: Εξέδιδαν 14χρονη από ίδρυμα! Χειροπέδες σε 30χρονο μαστροπό και 3 πελάτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ανάκαμψης»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραχώρησε ομιλία από τις Βρυξέλλες, μέσω βίντεο, κατά την τελετή απονομής του πρώτου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που πραγματοποιήθηκε απόψε στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης

Sky Express: Αυτές είναι οι αλλαγές και οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω κινητοποιήσεων
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι ελαφρυντικά αιτήθηκε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην Ελλάδα, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η χώρα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Οι επιδοτήσεις του “Next Generation EU” αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας και πέραν αυτών υπάρχουν και τα δάνεια. Το “Next Generation EU” προσφέρει -όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή- τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων της και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην πανδημία που οδήγησε τους Ευρωπαίους να ανακαλύψουν εκ νέου τις κοινές τους αξίες και τη συνειδητοποίηση του γεγονότος πως μόνο με ενότητα μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση αυτή. «Ενώπιον της βαθύτερης κρίσης για την υγεία, οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν εκ νέου την αξία αυτού που έχουμε κοινό. Και όσο θλιβερή κι αν είναι η κατάσταση, είναι επίσης και μια νέα ευκαιρία για την Ευρώπη. Μετατρέψαμε τη δυσπιστία και την ασυμφωνία μεταξύ των κρατών- μελών σε εμπιστοσύνη και ενότητα στην Ένωσή μας. Δείξαμε τι είναι δυνατόν, όταν έχουμε πίστη ο ένας στον άλλο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξέρετε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η οικοδόμηση της ενότητας όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα 27 χωρών και σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Ωστόσο, ενόψει της πανδημίας, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μόνο εάν μείνουμε μαζί. Η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη και η ενότητα πρέπει να χτιστούν και να ξαναχτιστούν ξανά και ξανά», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνεισφορά του προγράμματος ανάκαμψης «Next Generation EU», λέγοντας ότι «είναι ένα πρόγραμμα πρωτοφανούς κλίμακας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει το επόμενο μεγάλο ενοποιητικό έργο για την ένωσή μας» και να διαμορφώσει το μέλλον για τις επόμενες γενιές. «Όταν συγκεντρώνουμε τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά, πρέπει να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για τις επόμενες γενιές. Είναι το μέλλον της επόμενης γενιάς της Ευρώπης που διαμορφώνουμε σήμερα», σημείωσε.

Αναφερόμενη στη σημασία του βραβείου που παρέλαβε απόψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπροσωπώντας την στην τελετή, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως το βραβείο αυτό αφορά τις αξίες που μας κάνουν Ευρωπαίους και πρόσθεσε: «Αφορά τις πεποιθήσεις και τις ενέργειες που ένωσαν την ήπειρό μας μετά από χιλιάδες χρόνια συγκρούσεων. Πρόκειται για τον κοινό πολιτισμό μας που δεν σταματά στα σύνορα».

Δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία και στη Θεσσαλονίκη, «την πρωτεύουσα αυτών των κοινών ευρωπαϊκών αξιών» αλλά και σε μια συμβολική τοποθεσία, όπως χαρακτήρισε τη Ροτόντα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια περίληψη της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευρώπης, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μια πύλη προς την Ασία, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, στο οποίο απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», σημείωσε πως λειτούργησε ως μια «τέλεια γέφυρα» μεταξύ των νέων σε όλη την Ευρώπη. «Εκατομμύρια νέοι ανακάλυψαν τι είχαν κοινό με άλλες εθνικότητες και τι τους έκανε ξεχωριστούς. Για πρώτη φορά ένιωσαν ότι ανήκουν σε μια μεγάλη κοινότητα που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα των χωρών τους. Σήμερα, η γενιά του Erasmus βρίσκεται παντού γύρω μας», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα, όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «ο οποίος δεν θα ξεχάσει ποτέ το δικό του Erasmus στη Θεσσαλονίκη» αλλά και την εμπειρία που είχαν μέσω του προγράμματος τα δικά της παιδιά και πολλοί άλλοι νέοι ανά την Ευρώπη για τους οποίους, όπως τόνισε, «το Erasmus είναι τόσο σημαντικό όσο και η ενιαία αγορά, το ενιαίο νόμισμα και τα ανοιχτά σύνορα».

«Το Erasmus είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενοποιητικά επιτεύγματα στην ιστορία της Ένωσής μας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 55% στον προϋπολογισμό του προγράμματος αλλά και στην επέκταση του σκοπού του, ώστε να επωφελούνται περισσότεροι νέοι είτε πηγαίνουν στο σχολείο, είτε στο πανεπιστήμιο ή συμμετέχουν σε κάποια άλλη εκπαιδευτική διαδικασία. «Δεν ξέρω αν το πρόγραμμα “Next Generation EU” μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη τόσο βαθιά όσο το πρόγραμμα Erasmus. Αλλά ξέρω ότι για άλλη μια φορά η Ευρώπη επέλεξε να κυριαρχήσει και να διαμορφώσει το μέλλον της μαζί. Ζήτω η Ευρώπη», σημείωσε -μεταξύ άλλων- η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Στην αποψινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με όλους τους απαραίτητους περιορισμούς που επιτάσσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους ομιλητές προλόγισε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος “Θεοφανώ”, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήρτης Καιρίδης.

Η πρώτη απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οργή ΥΠΕΞ: Kατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Θα ανοίξουν ξανά τα θέατρα μετά από οκτώ μήνες; Οι διαρροές και το πότε ανακοινώνονται οι αποφάσεις

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Έφτασε η ώρα της δικαιοσύνης για την εγκληματική οργάνωση

Ροή Ειδήσεων

230322112226

22/03/2023 | 11:22

Έλενα Παπαρίζου: «Όλα τα παιδιά γεννιούνται άφυλα, στα 13 μου είχα αμφιβολίες για τη σεξουαλικότητά μου»

22/03/2023 | 11:15

Ηλιούπολη: Συνελήφθη 44χρονος προπονητής Τάε κβον ντο για τον βιασμό τουλάχιστον 5 ανήλικων μαθητριών

22/03/2023 | 11:08

Άγριος ξυλοδαρμός του Χρήστου Ρήγα της Χρυσής Αυγής από αναρχικούς στην Κυψέλη

22/03/2023 | 11:02

Σκρέκας: Παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ΕΕ για τα ενεργειακά δίκτυα

22/03/2023 | 10:31

Καλλιθέα: Συνελήφθησαν τέσσερις εργαζόμενοι σε Κέντρο Ειδικής Αγωγής για το παιδί στο παράθυρο του τρίτου ορόφου

22/03/2023 | 10:23

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την 25η Μαρτίου

22/03/2023 | 10:16

Σοκ στα Γρεβενά: Συνελήφθη 41χρονος πατέρας για τον βιασμό της ανήλικης κόρης του

22/03/2023 | 10:09

Νέα Σμύρνη: Θέμα χρόνου η σύλληψη και του «Ρουσλάν» που βίαζε την 14χρονη  – Τι είπε η ανήλικη στους αστυνομικούς

22/03/2023 | 09:47

Ματθίλδη Μαγγίρα: «Γράφουν ότι με τη Μπέττυ έχουμε θυρίδες με λεφτά στο εξωτερικό, ας μας πουν τους κωδικούς»

22/03/2023 | 09:42

Κίνηση τώρα: Απίστευτο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Τροχαίο στο ύψος των ΚΤΕΛ

22/03/2023 | 09:23

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ήμουν ο πρώτος άντρας της Όλγας Τρέμη – Την είδα με τα εσώρουχα και αγρίεψαν τα μάτια μου»

22/03/2023 | 09:17

Λάρισα: Στο εδώλιο πατέρας για τον βιασμό της ανήλικης κόρης του – «Με απειλούσε και με χτυπούσε», είπε η σύζυγός του
230322085734

22/03/2023 | 09:00

Βόλος: Στον ανακριτή η ηλικιωμένη που πέταξε τα γατάκια στα σκουπίδια

22/03/2023 | 08:44

Νίκος Κοκλώνης: «Η Ναταλία Γερμανού θα είναι η παρουσιάστρια του Secret Song – Έρχεται το Fame Story τον Σεπτέμβριο»

22/03/2023 | 08:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η τραγωδία στα Τέμπη και η υποψηφιότητα Καραμανλή
(1200 × 600 px)
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άπλετο φως στο τι έγινε στα Τέμπη, τον Μάιο οι εκλογές»
screenshot 2023 03 21 132710
Σκρέκας στη Βουλή: Δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού – 10 ερωτήσεις–απαντήσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ταύτιση ΕΥΠ – Predator προκύπτει από την παρακολούθηση της Seaford
1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η τραγωδία στα Τέμπη και η υποψηφιότητα Καραμανλή
Δημοσκόπηση GPO: Στο 4,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο 10,8% το ΠΑΣΟΚ – Το 50,1% λέει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας
Χατζηδάκης: Ο ΟΣΕ χρειάζεται εξυγίανση – Δεν τα καταφέραμε και ως πολιτικό σύστημα και ως ΝΔ