Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αποκάλυψη Καρσιώτη για δολοφονία Καραϊβάζ: Ο γιος του πλησίασε μέσα από τους αστυνομικούς στο σημείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε το Υπουργικό Συμβούλιο – Φουντώνει η σύγκρουση για τη Δικαιοσύνη

Προχωράει κανονικά στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση, παρά την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει σε αυτές.

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα σφραγίσει τις επιλογές της Βουλής για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, εν μέσω πολιτικής θύελλας.

Η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ επιμένει για «πραξικόπημα», αφού θεωρεί ότι η κυβέρνηση, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση προς τούτο και δεν μπορεί πολιτικά, ηθικά, αλλά και νομικά να δεσμεύει με τις επιλογές της την επόμενη κυβέρνηση.

Στην επιστολή-απάντηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος τομέαρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι η διαδικασία είναι παράνομη και αντισυνταγματική και γι’ αυτό το λόγο, ακόμη και αν το κόμμα του συναινούσε με τις επιλογές προσώπων από την κυβέρνηση, θα κινδύνευε το κύρος σημαντικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ εάν η σύνθεση των ανωτάτων δικαστηρίων κριθεί στο μέλλον παράνομη – δηλαδή, να κριθεί παράνομη η διαδικασία των διορισμών της νέας ηγεσίας του ανώτατου αναιρετικού και του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, όπως τους προωθεί η κυβέρνηση.

Επίσης, στη ΝΔ θεωρούν ότι η μεθόδευση της αναβολής της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκηρυχθούν οι εκλογές και κατ’ επέκταση η καθυστέρηση των εκλογών για μία εβδομάδα – 7 Ιουλίου αντί 30 Ιουνίου – δεν οφείλεται, όπως λέει η κυβέρνηση, στην ομαλή ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλ’ ακριβώς στη βούληση της κυβέρνησης να ελέγξει τις αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης.

Από τη δική της πλευρά, ωστόσο, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η διαδικασία είναι σύννομη και εγκαλεί πολιτικά τη ΝΔ για την απόφασή της να μην συμπράξει. «Τι φοβούνται στη ΝΔ; Έχει σχέση όλο αυτό με τις ανοιχτές υποθέσεις στελεχών της στη Δικαιοσύνη;», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το Μαξίμου, στην ανακοίνωση με την οποία ανταπάντησε στην άρνηση της ΝΔ. Επίσης, λένε ότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα, αφού ούτως ή άλλως η θητεία όσων υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις συγκεκριμένες θέσεις λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα είναι καθήκον κι υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον ορισμό των αντικαταστατών τους πριν από τις εκλογές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται έτσι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βάσει του Συντάγματος, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αυτός που θα κληθεί να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τους διορισμούς των νέων προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης κι έχει δικαίωμα να μην το κάνει, όπως τον καλεί πλέον ανοικτά η αντιπολίτευση. Πηγές από την Ηρώδου Αττικού αναφέρουν πάντως ότι ο ΠτΔ θεωρεί πως η όλη διαδικασία πρέπει να είναι σύννομη και να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην επιλογή των προσώπων.

Γιώργος Καραϊβάζ: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για την γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου
Τσίπρας για δολοφονία Καραϊβάζ: Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τότε η δημοκρατία τραυματίζεται
Δημοσκόπηση Prorata: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες – Ελαφρώς ενισχυμένο είναι το Κίνημα Αλλαγής
Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Θα βρούμε τους ενόχους της δολοφονίας Καραϊβάζ πολύ σύντομα
Φώφη Γεννηματά: Σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς
Χρυσοχοΐδης σε Τσίπρα: «Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου»