Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Μάρκος Μπότσαρης: Η πιο αγνή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραγκίσκος Παρασύρης στο thecaller.gr: «Είναι ώρα να δώσουμε το λόγο στους πολίτες»

«Να τελειώνουμε με τις συνεννοήσεις κορυφής, είναι ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι πιο ανοιχτές διαδικασίες και η εμπλοκή των ίδιων των πολιτών στη διεργασία αυτή», αναφέρει ο Φραγκίσκος Παρασύρης

«Να τελειώνουμε με τις συνεννοήσεις κορυφής, είναι ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι πιο ανοιχτές διαδικασίες και η εμπλοκή των ίδιων των πολιτών στη διεργασία αυτή», αναφέρει στη συνέντευξή του στο thecaller.gr, στο περιθώριο του debate της Κεντροαριστεράς ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης.

[adsense]

Ο κ. Παρασύρης χαρακτηρίζει ως «γενναία» την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, ενώ αποκλείει από το κάλεσμα αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζει «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, πολλώ δε μάλλον Σοσιαλδημοκρατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ‘’πρότζεκτ’’ κατάληψης της εξουσίας, που καβάλησε το κύμα της οργής».

Συνέντευξη στον Κωστή Μοσχολιό

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι, εκτιμά πως «ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εγκλωβισμένος σε ένα απολίτικο πλαίσιο, το οποίο αρνείται ο ίδιος να υπερβεί», ενώ θεωρεί ότι «τα όποια εμπόδια προβάλλονται είναι σε αναντιστοιχία με τη βάση του Ποταμιού».

Παράλληλα, όπως ο ίδιος τονίζει με «ανοιχτές διαδικασίες, συνδιαμόρφωση θέσεων με τους πολίτες, επιμόρφωση των στελεχών και εκλαΐκευση των πολιτικών και οικονομικών όρων», οι προοδευτικοί πολίτες που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να επιστρέψουν.

Εξάλλου, ο κ. Παρασύρης κρούει τον κώδωνα του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απορρόφησης του χώρου του Κέντρου από τη ΝΔ, «όχι λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως ο ίδιος λέει, «αλλά κυρίως διότι εμείς πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα που απασχολούν τον κόσμο. Όχι όμως ως σχολιαστές, αλλά ως διαμορφωτές μιας διακριτής πολιτικής ατζέντας».

[adsense]

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά και την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για την ενοποίηση των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων;

«Η Φώφη Γεννηματά πήρε μια πολύ θετική και γενναία πρωτοβουλία. Το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο όλα αυτά τα χρόνια για την επανένωση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας. Δεν μπορεί να κατηγορείται πλέον για κάποια εκλογική ή ευκαιριακή σκοπιμότητα. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για πραγματική αγωνία σχετικά με το μέλλον του χώρου, είναι πραγματική ανάγκη για τον τόπο άλλωστε.

Βέβαια οι εξελίξεις στην οικονομία και το προσφυγικό, μας αναγκάζουν να κρατάμε την ανάσα μας μέχρι τουλάχιστον κάποια σημεία-σταθμούς, όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ή η εφαρμογή μιας ευνοϊκής συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Όλα αυτά καθυστερούν, όπως είναι κατανοητό, και τις δικές μας προσπάθειες, καθώς παρασύρει όλους η δίνη των γεγονότων που γεννά η αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμώ παρόλα αυτά, ότι πρέπει σύντομα να τελειώνουμε με τις συνεννοήσεις κορυφής. Είναι ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι οι πιο ανοιχτές διαδικασίες και η εμπλοκή των ίδιων των πολιτών στη διεργασία αυτή».

Ποια κόμματα και ποια πρόσωπα μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα της «νέας Κεντροαριστεράς»;

«Νομίζω τα κόμματα είναι γνωστά. Προφανώς από μια τέτοια συζήτηση προσωπικά τουλάχιστον αποκλείω το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, πολλώ δε μάλλον Σοσιαλδημοκρατικό, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ‘’πρότζεκτ’’ κατάληψης της εξουσίας, καβάλησε το κύμα της οργής και έφθασε εκεί που έφθασε. Τώρα είναι αποκαλυπτικός πλέον ο τρόπος διακυβέρνησης. Επιχειρεί να γίνει κόμμα δια της απαλλοτρίωσης συνειδήσεων και της διανομής θέσεων στον κρατικό μηχανισμό. Δεν υπάρχει κάποιο σταθερό ιδεολογικό ή πολιτικό σημείο αναφοράς, είναι πούρος αμοραλισμός αυτό που βλέπουμε.

Απ’ την άλλη και ο δικός μας χώρος οφείλει να εκπέμπει σε όλες τις κατευθύνσεις ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής μάχης απέναντι στα σημάδια αμοραλισμού, εθνικολαϊκισμού και δημαγωγίας. Νομίζω εκεί χρειάζεται πολιτική δουλειά και υπομονή για να πεισθεί η κοινωνία. Σήμερα ο χώρος βρίσκεται σε ακινησία, έχει σταματήσει να σκέφτεται, έχει σταματήσει να διαμορφώνει τη δημόσια ατζέντα. Αναλώνεται στο σχολιασμό της πολιτικής καθημερινότητας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι τώρα στην αντιπολίτευση, απαλλαγμένη απ’ το βάρος της διακυβέρνησης κι επομένως έχει τον χρόνο να εξηγήσει, να επιμορφώσει στελέχη, να συνδιαμορφώσει θέσεις με τους πολίτες. Όσο πιο ανοιχτές και πιο πυκνές είναι αυτές οι διαδικασίες, τόσο θα προκύπτουν και τα πρόσωπα που μπορούν να σηκώσουν το εγχείρημα της «νέας Κεντροαριστεράς» στις πλάτες τους.

Ειλικρινά πλέον, κι εγώ ακόμη έχω κουραστεί από την ανακύκλωση «βαριών» ονομάτων της Κεντροαριστεράς. Γνωρίζω βεβαίως ότι είναι μια διαδικασία που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, αλλά εκτιμώ ότι εξαντλείται ο χρόνος για την ένωση των φυλών της Κεντροαριστεράς. Αν θέλουμε σώνει και καλά ονόματα, ας προσεγγίσουμε ανθρώπους του χώρου μας που μπορεί να είναι άγνωστοι στο πανελλήνιο, αλλά έχουν να πουν κάτι στις τοπικές τους κοινωνίες. Ένα τέτοιο άνοιγμα είναι πολύ πιο ουσιαστικό».

[adsense]

Βλέπετε περιθώριο συνεργασίας με το Ποτάμι; Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και την Κεντροαριστερά. Ποια είναι η άποψή σας;

«Και βέβαια βλέπω περιθώριο συνεργασίας. Γι’ αυτό εξακολουθώ να λέω ότι οι ηγεσίες θα πρέπει να απελευθερώσουν και να απεγκλωβίσουν τον κόσμο που επιθυμεί μια τέτοια συζήτηση. Η συζήτηση αυτή άλλωστε ήδη γίνεται μεταξύ των ψηφοφόρων διαφορετικών κομμάτων και προφανώς ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμώ ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εγκλωβισμένος σε ένα απολίτικο πλαίσιο, το οποίο αρνείται ο ίδιος να υπερβεί. Η επιστολή απάντησης στη Φώφη Γεννηματά μιλάει για τη συγκρότηση μιας επιτροπής διαλόγου από άτομα που δεν είχαν ποτέ δημόσια θέση. Ειλικρινά δεν κατάλαβα, ποιοι θα είναι αυτοί, ποιος και πως θα τους επιλέξει και τελικά τι θα εκπροσωπούν. Χωρίς να θέλω να είμαι προσβλητικός απέναντι στο Σταύρο Θεοδωράκη, νομίζω ότι τα όποια εμπόδια προβάλλονται είναι σε αναντιστοιχία με τη βάση του Ποταμιού.

Δυστυχώς επίσης η μοίρα του Ποταμιού φαίνεται να ήταν εξ’ αρχής προδιαγεγραμμένη, διότι επέμεινε σε μια δομική-κατασκευαστική αστοχία σχετικά με την πολιτική του αμφισημία. Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά μαζί. Είναι αναμενόμενο επομένως σήμερα να κινδυνεύει από την Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου πράγματι περιμένω ότι κάποια από τα στελέχη του εκεί θα σπεύσουν».

Μπορεί το νέο «οικοδόμημα» να κερδίσει πίσω τον κόσμο που στράφηκε μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ελπίζοντας σε κάτι διαφορετικό;

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Προφανώς το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που μαζικά εγκατέλειψαν το χώρο μας, άρα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πολύ πιο εύκολα προσεγγίζονται και πάλι. Ωστόσο απαιτείται δουλειά όπως είπα και πολλή υπομονή. Τώρα έχουμε το χρόνο. Διαδικασίες ανοιχτές, συνδιαμόρφωση θέσεων με τους πολίτες, επιμόρφωση των στελεχών μας και εκλαΐκευση των πολιτικών και οικονομικών όρων. Επιμένω πολύ σε αυτό διότι θεωρώ ότι η μάχη για το ΠΑΣΟΚ χάθηκε εκεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος κατακλείστηκε από μια οικονομική αργκό, την οποία δεν μπορούσε να κατανοήσει. Δεν μπορούσε να εξηγήσει πως και γιατί ξαφνικά βρεθήκαμε σε αυτή τη μέγγενη και τότε στράφηκε μαζικά στα κελεύσματα του επιχώριου εθνικολαϊκισμού. Ο Καμμένος και ο Τσίπρας το γνώριζαν αυτό και έκαναν συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Όπως στην ζωή, έτσι και στην πολιτική. Εγώ λοιπόν λέω, ‘’κάνε τη δουλειά σου σωστά και περίμενε στο τέλος να θερίσεις’’. Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα».

Υπάρχει ο κίνδυνος απορρόφησης του Κέντρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

«Και βέβαια υπάρχει κι ας μην γελιόμαστε. Αν δεν κάνουμε μεθοδική και συστηματική πολιτική δουλειά, αν δεν καταστήσουμε διακριτή τη στάση μας και τις θέσεις μας σχετικά με τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας, τότε είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος να αναβιώσει ένας νέος διπολισμός. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα κόμματα υπάρχουν –κι έτσι πρέπει να είναι- όσο έχουν κάτι να πουν. Το κενό στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τεράστιο. Επειδή, όμως και η φύση απεχθάνεται το κενό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να το καλύψει και μάλιστα άμεσα.

Χρειάζεται μία μεγάλη ένεση ρεαλισμού πλέον. Όσο η Σοσιαλδημοκρατία μιλάει μονότονα για αναδιανομή του πλούτου ενώ σήμερα το διακύβευμα είναι η μεγαλύτερη παραγωγή του, τόσο θα κερδίζει η Κεντροδεξιά. Όσο επίσης κρυβόμαστε πίσω από μια ξεπερασμένη πλέον πολιτική ορθότητα σχετικά με τη διαχείριση των μουσουλμανικών πληθυσμών εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τόσο θα κερδίζει η κεντροδεξιά και ιδιαίτερα η ακροδεξιά. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που πλέον νιώθει άστεγος ακριβώς γιατί δεν απαντάμε στις αγωνίες του. Πέρα απ’ την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, βλέπετε ότι η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται ηττημένη και σε ιδέες και σε εκλογικά ποσοστά.

Ο κίνδυνος επομένως απορρόφησης του Κέντρου είναι εξαιρετικά ορατός, όχι λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κυρίως διότι εμείς πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα που απασχολούν τον κόσμο. Όχι όμως ως σχολιαστές, αλλά ως διαμορφωτές μιας διακριτής πολιτικής ατζέντας».

[adsense]

Ως ένας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς του χώρου, εκτιμάτε ότι ο νέος ηγέτης πρέπει να ανήκει σε αυτή; Μήπως έκλεισε ο κύκλος για κάποιους;

«Δεν ανήκω πραγματικά σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το νέο στην πολιτική είναι εξ’ ορισμού καλύτερο, παρότι ομολογώ ότι στο παρελθόν πέρασα απ’ αυτή την απολιτική φάση. Τρανή απόδειξη ο Τσίπρας. Παρότι νέος, θεωρώ, ότι είναι το σύμβολο του αναχρονισμού.

Παρόλα αυτά προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα κόπωσης από τη συνεχή παρουσία κάποιων προσώπων. Υπάρχουν πράγματι πρόσωπα που στο χώρο μας έχουν κλείσει τον κύκλο τους, κυρίως όμως διότι αναλύουν τα προβλήματα της εποχής μας με ερμηνευτικά εργαλεία της δεκαετίας του ’80 ή του ’90. Αυτό μοιραία οδηγεί σε αντίστοιχους κώδικες πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς. Οι κώδικες αυτοί είναι ξεπερασμένοι κι όχι κατ’ ανάγκη τα πρόσωπα. Αυτοί οι κώδικες είναι λογικό να συμφωνούμε όλοι χωρίς πολλές αναλύσεις ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη παρακάτω. Είναι αληθές εν μέρει δηλαδή για κάποιους αυτό που λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ παρότι έπεσε σε χαμηλά ποσοστά ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν συμπεριφορά κόμματος 40%.

Μιας και μιλήσατε όμως για τη νέα γενιά, θα ήθελα να πω ότι με ανησυχούν οι όροι πολιτικοποίησης της σημερινής νέας γενιάς. Το βλέπουμε με τη Χρυσή Αυγή, τον Τσίπρα και τον Καμμένο, μια ριζοσπαστικοποίηση δηλαδή της νέας γενιάς μπροστά στα αδιέξοδα της και μια αναίτια εναντίωση σε ό, τι υποτίθεται ότι συμβολίζει το κατεστημένο ή κάποια ιεραρχία. Ακόμη κι αν αυτό το «κατεστημένο» είναι προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών ή μπορεί να οδηγήσει σε κατάκτηση ευνοϊκότερων κοινωνικών όρων, δεν ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει μόνον να σαρωθεί το «σύστημα». Κι εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, διότι μπροστά στην ανατροπή του παλιού συστήματος δικαιολογείται ο όποιος αυταρχισμός. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, η οποία θεωρώ ότι δεν κλείνει για τη νέα γενιά απλά με την αντικατάσταση των παλιών προσώπων με κάποια νεότερα».

Ροή Ειδήσεων

10/08/2022 | 00:59

Απίστευτη ομοιότητα: Η Γεωργιά Βασιλειάδου με την κόρη της σε μία σπάνια φωτογραφία

10/08/2022 | 00:38

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος – Τραυματίστηκε αστυνομικός

10/08/2022 | 00:22

Wall Street: Κλείσιμο με πτώση σε όλους τους δείκτες

10/08/2022 | 00:17

10 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

10/08/2022 | 00:15

O καιρός σήμερα, Τετάρτη, 10 Αυγούστου

10/08/2022 | 00:14

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 10 Αυγούστου

10/08/2022 | 00:09

Τα ζώδια της Τετάρτης, 10 Αυγούστου

10/08/2022 | 00:03

Περιστέρι: Εναντίον του δολοφόνου της 17χρονης κατέθεσε ο αδερφός του

10/08/2022 | 00:01

Αντόνιο Μπαντέρας: Ο γόης από την Ανδαλουσία που κατέκτησε το Χόλιγουντ

09/08/2022 | 23:45

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Το ολίσθημα του πρωθυπουργού είναι τεράστιο. Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι»

09/08/2022 | 23:31

Ιταλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια έφεραν χειμάρρους και καταστροφές

09/08/2022 | 23:24

Αχελώος: Φρικτός θάνατος για οκτώ σκυλάκια – Ψάχνουν τον ένοχο

09/08/2022 | 23:15

H Χριστίνα Κεφαλά ποζάρει στην Κρήτη και αναστατώνει όλη την Ελλάδα

09/08/2022 | 23:08

Βόλος: Πυροβολούσε έξω από το σπίτι της πρώην του και συνελήφθη

09/08/2022 | 23:03

Σοφία Καρβέλα: Στιγμές χαλάρωσης στη Σκιάθο με τα παιδιά της και την Άννα!
Δημήτρης Τσιρώνης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
ΑΔΑΕ για καταγγελία παρακολούθησης Ανδρουλάκη: Υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο
Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με προσήλωση στους θεσμούς
Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Όλες οι υπηρεσίες στη διάθεση του Nίκου Ανδρουλάκη – Δεν έχουμε Predator
Δημήτρης Μάντζος: Δεν είναι «νόμιμο λάθος», είναι αντισυνταγματική επιλογή
Νίκος Ανδρουλάκης για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπτνούλ Χαμίντ Χαν»: «Δραστηριότητες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας»