Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μπέττυ Μαγγίρα: Με δάκρυα στα μάτια επέστρεψε στην εκπομπή, μετά τον θάνατο της μητέρας της (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γαϊτανάκι» με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια: Νέο νόμο φέρνει ο Γαβρόγλου- Ζητά συναίνεση κομμάτων

Τη συναίνεση των κομμάτων για τη δημιουργία νέου νόμου για τις μετεγγραφές ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν γραπτώς εντός 10 – 15

Τη συναίνεση των κομμάτων για τη δημιουργία νέου νόμου για τις μετεγγραφές ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν γραπτώς εντός 10 – 15 ημερών τις απόψεις τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και με βάση αυτές να γίνει η συζήτηση ώστε να καταλήξουν στο τελικό Σχέδιο Νόμου.

Ολοκληρώθηκε πάντως η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.

Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και τις συνέργειες με τα Πανεπιστήμια: «Μπορείτε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση για πολλά, αλλά όχι για έλλειψη στρατηγικής ως προς την αναβάθμιση των ΤΕΙ. Όπως λέχθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, υπάρχει πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια η επαγγελματική και η τεχνολογική εκπαίδευση, και κυρίως τα ΤΕΙ, αφέθηκαν στη μοίρα τους. Για να μην αναφερθούμε και στα μέτρα που τα υποβάθμισαν. Εμείς λέμε να πάμε παρακάτω. Να σκεφτούμε για το μέλλον των ΤΕΙ στη χώρα; Των ΤΕΙ που ήταν παραπεταμένα και μόνο χάρη στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά κατάφεραν να μην φτάσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Από εμάς δεν υπάρχει πολιτική συλλήβδην “πανεπιστημιοποίησης” των ΤΕΙ. Καταλαβαίνω τη δυσκολία σας να κατανοήσετε την πολιτική μας γιατί από την πολιτική ενός κόμματος που είχε αφήσει τα ΤΕΙ στην τύχη τους, χρειάζονται κάποιες πολιτικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις για να γίνει κατανοητή μια σύνθετη πολιτική αναβάθμισής τους. Καταρχήν δεν πρόκειται για ένα νόμο που αφορά όλα τα ΤΕΙ και όλα τα Πανεπιστήμια».

Για την εισαγωγή των μαθητών των ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική τόνισε:
«Οι μελέτες που εμείς θα κάνουμε για το θέμα αυτό δεν είναι σαν τις μελέτες του έγιναν για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και στην Ολομέλεια θα σας πούμε το ακριβές ποσοστό με τον οποίο η Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ θα εισαχθεί επιπλέον στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Καταρχήν, απολύτως κανένα από τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα δεν υπονομεύεται ούτε αλλάζει. Όταν νομοθετείς δεν μπορείς να λες το αυτονόητο. Υπάρχει μια σπέκουλα γύρω από το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και θα ήθελα να μην συμβάλετε σε αυτή. Θέλετε να πούμε από τώρα πώς θα διαμορφωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων αποφοίτων; Ένα κόμμα που ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτό, έχει την απαίτηση πριν από τη λειτουργία ενός τμήματος να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα; Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Εμείς για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια συστήσαμε διακομματικές επιτροπές για το θέμα. Και θα σας ρωτήσω: Μέχρι τώρα στα ΤΕΙ οι φοιτητές πήγαιναν επειδή υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών; Όχι. Το Υπ. Παιδείας νομοθετεί προσόντα και λέμε με σαφήνεια ότι ως προς τα ευρωπαϊκά προσόντα τα 4ετή τμήματα θα είναι επιπέδου 6 και τα 5ετή θα είναι επιπέδου 7. Αυτός είναι ο χώρος της Ευρώπης. Δεν κάνει ο καθένας το μαγαζάκι του. Σας θυμίζω, επίσης, ότι τα μισά τμήματα από όλα τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και ότι για πρώτη φορά εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό».

Για τις κρίσεις του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τόνισε οτι:
«Όταν έχουμε ένα νεοϊδρυθέν ίδρυμα, πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος του διδακτικού προσωπικού, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε πολύ περισσότερες κρίσεις όσες έχουν υποβληθεί καθηγητές πανεπιστημίων».

Για την απονομή των τίτλων σπουδών στους πτυχιούχους των τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «Οι μεταβατικές διατάξεις αυτό ακριβώς κάνουν. Δίνουν ένα μεταβατικό δικαίωμα σε κάποιους θεσμούς να αναπληρώνουν τους άλλους που καταργούνται και γι’ αυτό λέγονται και μεταβατικές».

Για την αδυναμία της ΑΔΙΠ να δώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστοποιήσεις για το νέο Πανεπιστήμιο: «Ξέρετε σε πόσα άλλα τμήματα δεν έχουν γίνει πιστοποιήσεις; Δηλαδή δεν θα ξεκινήσει και για τα τμήματα αυτά η ακαδημαϊκή χρονιά; Η ΑΔΙΠ είναι σε μια διαδικασία πιστοποίησης και πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει. Είναι δυνατόν να θέσουμε θέμα και για τα άλλα τμήματα που δεν προλαβαίνει να κάνει τις πιστοποιήσεις;».

Για την ανταγωνιστικότητα των διετών δομών ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε οτι «εμείς δεν κάνουμε ένα σύστημα που το ένα κομμάτι τους να είναι ανταγωνιστικό προς κάποιο άλλο. Εμείς κάνουμε ένα σύστημα για να μορφώνονται οι άνθρωποι και να αποκτούν δεξιότητες».

Για την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση υπογράμμισε: «Αρχίζουμε με βάση την 2χρονη προσχολική εκπαίδευση να μιλάμε με όρους υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης. Αρχίζουμε να υλοποιούμε τις προϋποθέσεις για αυτό και όταν –σε μια τριετία- ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σε όλη τη χώρα, τότε θα είναι υποχρεωτική για όλους η 14χρονη εκπαίδευση. Μέχρι τότε θα διαλέγει ο γονιός τη δομή».

Για τη σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την τοπική κοινωνία είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την τοπική κοινωνία ήταν… με τα σουβλάκια και με τα rooms to let. Η σύνδεση, πλέον, θα γίνει με κυρίαρχα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και αυτό θα οδηγήσει και στην ανάπτυξη της περιοχής».

Σε οτι αφορά τους συμβασιούχους διδάσκοντες των ΤΕΙ είπε ότι «Οι συμβασιούχοι διδάσκοντες είναι εκείνοι που στήριξαν τα ΤΕΙ με την τεχνογνωσία τους τόσα χρόνια. Θα εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μακροχρόνιες συμβάσεις μαζί τους γιατί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τόσες νέες θέσεις. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει ούτε να απολυθούν ούτε να έχουν κάθε χρόνο αγωνία για το αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους».

Για μόνιμο προσωπικό σε τμήματα ΤΕΙ είπε: «Υπάρχουν τμήματα των ΤΕΙ στα οποία ποτέ δεν δόθηκε ποτέ ο ικανός αριθμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Πρέπει να τα δούμε μέσα από τις συζητήσεις και τις προτάσεις που υπάρχουν από τις Επιτροπές και αφού οι διαδικασίες ολοκληρωθούν θα αρχίσουμε να δίνουμε θέσεις όπου χρειάζεται. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα προχωρήσουμε σε νέα τμήματα αν δεν υπάρχουν θέσεις για να γίνουν αυτόνομα τμήματα. Δεν θα επαναλάβουμε το ρεζίλι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ».Για την αναγνώριση των τίτλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελλάδα τόνισε οτι«Για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες, μπορούμε στον νόμο να διευκρινίσουμε ότι αφορά σε τίτλους μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η χώρα. Η ρύθμιση γίνεται γιατί πρέπει ως χώρα να τηρούμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας».

Ροή Ειδήσεων

22/10/2021 | 08:23

Δεν θα πιστεύετε πόσα κιλά είναι η Δούκισσα Νομικού (ΦΩΤΟ)

22/10/2021 | 08:19

Αννίτα Πάνια σε Βίσση: «Ένιωθα τόσο κομπλεξικά και χάλια στο γάμο μου με τον Νίκο Καρβέλα»

22/10/2021 | 08:10

Βατόπουλος: Τα στοιχεία του Τσιόδρα για τους θανάτους που αποφεύχθηκαν λόγω εμβολίων να γίνουν τηλεοπτικά σποτ

22/10/2021 | 08:06

Τσίπρας σε συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτατος 800 ευρώ, επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

22/10/2021 | 07:58

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα εφηβικά χρόνια, ο ρόλος της Κάλλας και ο χωρισμός… λίγο πριν τον γάμο

22/10/2021 | 07:54

Nova 9: Εντυπωσιακό νέο smartphone από τη HUAWEI

22/10/2021 | 07:45

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου

22/10/2021 | 07:45

«Καμπανάκι» από Παγώνη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! 15 θάνατοι νέων ανθρώπων σε έναν μήνα

22/10/2021 | 07:42

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα – Πού θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα

22/10/2021 | 07:31

Τραγωδία στα γυρίσματα ταινίας του Άλεκ Μπάλντουιν: Πυροβόλησε και σκότωσε γυναίκα – Στην εντατική ο σκηνοθέτης

22/10/2021 | 07:27

Σκρέκας: Έχουμε δεσμεύσει 400 εκατ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

22/10/2021 | 07:25

Κορονοϊός: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό των πολιτών

22/10/2021 | 07:13

Γιατί αισθάνομαι διαρκώς κουρασμένη;

22/10/2021 | 07:09

Τα ζώδια σήμερα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου

22/10/2021 | 07:02

Ξανά στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα – Τι θα πουν Μητσοτάκης-Αναστασιάδης
Κίνημα Αλλαγής: Πώς η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει όλα τα δεδομένα
Λοβέρδος για κάθοδο Παπανδρέου: «Εξυφαίνεται κοινό μέτωπο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ίσως και Βαρουφάκη»
Συνεχίζει ακάθεκτος ο Παύλος Γερουλάνος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και παρουσιάζει τις απαιτούμενες υπογραφές
Ανδρουλάκης: Επίδειξη δύναμης με 20.000 υπογραφές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αποσύρεται ο Βασίλης Κεγκέρογλου από υποψήφιος Πρόεδρος
Παπανδρέου: Με 20.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ