Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα «καυτά» έγγραφα που κατέθεσε η Γεννηματά και δεν ήθελε να παραλάβει ο Βούτσης (vid)

Σφοδρή κόντρα σημειώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή και μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση...

Σφοδρή κόντρα σημειώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή και μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, με αφορμή την πρόθεση της κας Γεννηματά να καταθέσει στη Βουλή τα «καυτά» έγγραφα, που δείχνουν μεθοδεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να υπογράψει την συμφωνία με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία την στιγμή που οι Σαουδάραβες δήλωναν πλήρη άγνοια για τις δραστηριότητές του.

Πρόκειται για τα έγγραφα που επιχείρησε να καταθέσει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη εβδομάδα αλλά και τότε ο κ. Βούτσης τα «μπλόκαρε» από τους βουλευτές με συνοπτικές διαδικασίες καθώς εκτός των άλλων εμπλέκουν και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως πρόεδρο του ΚΥΣΕΑ, στην υπογραφή της συμφωνίας που αν και χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως Διακρατική, συνάφθηκε με τον Έλληνα ενδιάμεσο από το Κιλκίς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τα έγγραφα αφορούν:

α. Την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρονίου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, την 24η Αυγούστου, πως έρχονται στην Αθήνα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, πως αν δεν επιθεωρήσουν αυτοί τα βλήματα δεν θα τα αγοράσουν και πως αυτοί είναι αρμόδιοι να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία.

β. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου 2017 να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

γ. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία (αυτή δηλαδή που γράφηκε τον Ιούνιο του 2017 με τον μεσάζοντα), στην οποία και επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας αυτής».

Το χρονικό της κόντρας Γεννηματά με Βούτση

Ενδεικτικό της μεγάλης έντασης στη Βουλή είναι ο διάλογος που είχαν σε υψηλούς τόνους ο κ. Βούτσης με την κα Γεννηματά για τα επίμαχα έγγραφα.

Φώφη Γεννηματά: … Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καταθέτω στα Πρακτικά και τη δημοσιότητα τρία έγγραφα, τα οποία είχε προσκομίσει ο κ. Λοβέρδος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θα το κάνετε ύστερα. Τώρα δεν θα το κάνετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Όχι, όχι. Τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Δεν θα το κάνετε και δεν θα παραληφθούν.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): …ότι δεν υπάρχει καμία βλάβη για τα συμφέροντα τα εθνικά. Υπάρχει βλάβη, γιατί αποκρύπτετε κρίσιμα στοιχεία για τη συζήτηση που έχουμε τώρα.

Παρακαλώ πολύ, να έρθετε για να κατατεθούν στα Πρακτικά τα κείμενα.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Τι κάνετε; Συμπροεδρεύουμε τώρα; Δώσαμε τον λόγο στην κ. Γεννηματά για προσωπικό. Αμέσως ύστερα έχει τον λόγο και θα καταθέσει και στα Πρακτικά ό,τι θέλει. Σας παρακαλώ, να μην τα πάρετε. Δεν θα παραληφθούν τα Πρακτικά. Θα παραληφθούν σε λίγο.

Όταν δε ο αρμόδιος υπάλληλος της Ολομέλειας παρέλαβε τα έγγραφα από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, ο κ. Βούτσης τον κάλεσε να τα επιστρέψει.

Στην συνέχεια η κα Γεννηματά κατά την βασική της ομιλία επανέφερε το θέμα των εγγράφων επανακαταθέτοντάς τα προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων. Ωστόσο και πάλι ο κ. Βούτσης, τα έβαλε σε σφραγισμένο φάκελο και ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν την πορεία που είχαν ακολουθήσει όταν τα είχε καταθέσει ο κ. Λοβέρδος. Δηλαδή, θα αποσταλούν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης προκειμένου να κρίνει εάν μπορούν να αποχαρακτηριστούν. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι δεν θα δοθούν προς ενημέρωση των βουλευτών ενώ κατήγγειλε την πρόεδρο της ΔΗΣΥ για «μεθοδεύσεις».

Η απάντηση της κυρίας Γεννηματά ήρθε με ανακοίνωση που συνυπέγραψε και  ο κ. Θεοδωράκης:

«Εμείς οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού καταγγέλλουμε την απόπειρα Υπουργών,  αλλά και του Προέδρου της Βουλής να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο αρχηγοί για να προσθέσουν: «Οι σχετικές παρεμβάσεις υπουργών και του Προέδρου της Βουλής αποτελούν αποδείξεις τόσο άγνοιας της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όσο και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Αποτελεί, ωστόσο, και μνημείο υποκρισίας, αφού το ένα από τα τρία αυτά έγγραφα, της δήθεν διακρατικής συμφωνίας, το κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή και την έδωσε στη δημοσιότητα. Η απόπειρα στέρησης από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες βουλευτές στοιχείων που διευκολύνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, για πολύ σοβαρό θεσμικό και πολιτικό θέμα, δεν θα περάσει. Καταθέτουμε σήμερα στην Βουλή και δίνουμε στη δημοσιότητα τα τρία έγγραφα που δόθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017. Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής για μια σκανδαλώδη και επικίνδυνη υπόθεση στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών, που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φθάνουν».

Ο κ. Βούτσης επέλεξε να απαντήσει στην ανακοίνωση των Γεννηματά – Θεοδωράκη από το προεδρείο της Ολομέλειας και να επιμείνει στις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων, προκειμένου να δουν το φως της δημοσιότητας απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Πάνος Καμμένος.

«Με έκπληξη όχι απορία μαθαίνω ότι οι δύο αρχηγοί της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού πήραν την ευθύνη να δώσουν δημοσιότητα τα έγγραφα. Η κατάσταση αυτή δείχνει μερικά πράγματα και επειδή ήμουν εκ της θέσης μου εμπλεκόμενος, δείχνει ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος και όχι η μελέτη από ορισμένους βουλευτές αλλά να ετοιμαστεί το έδαφος με διαρροή εγγράφων σε δημοσιογράφους.  Αυτός ήταν ο στόχος. Μοιράστηκαν τα απόρρητα έγγραφα. Εμείς πιστεύω ότι διαφυλάξαμε την Βουλή από την παράνομη διαχείριση απόρρητων εγγράφων», είπε αρχικά ο κ. Βούτσης για να υπενθυμίσει τις δικαστικές περιπέτειες του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη λόγω της δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων.

Από την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε πως «από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκα στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να καταστήσω σαφές τι έχει τεθεί υπόψη μου. Ζήτησα από εσάς να αποφασίσετε ποια από τις γνωστές μεθόδους που έχει ακολουθήσει η Βουλή θα επιλέξει και τώρα για να ενημερωθούν οι βουλευτές. Το ένα από αυτά τα έγγραφα το είχε δώσει ο κ. Καμμένος όμως αντί απορρήτου το είχε διαβαθμίσει ως εμπιστευτικό. Όταν μιλάτε για άμεση επικοινωνία βουλευτών με δημοσιογράφους ξέρετε καλά ότι τα απόρρητα που έχουν έρθει επι των ημερών σας πηγαίνουν σε ειδική αίθουσα του κοινοβουλίου διαβάζονται από τους βουλευτές και εως τώρα δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό. Αυτά που κάνετε δεν είναι σωστά».

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος είπε πως ελπίζει τα έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα να μην περιλαμβάνουν κωδικούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ασφάλειας της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

20/09/2021 | 00:07

Κλήρωση Τζόκερ: Που παίχτηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει σχεδόν 60.000 ευρώ

19/09/2021 | 23:50

The Voice: Ο παίκτης που έχασε τον πατέρα του από κορονοϊό – «Ήταν μουσικός – Πιστεύω με ακούει εκεί που είναι»

19/09/2021 | 23:42

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-1: Με γκολ από πέναλτι ο «Δικέφαλος του Βορρά»-Άξιζαν την ισοπαλία οι Αρκάδες

19/09/2021 | 23:36

Λαμία – Ολυμπιακός 1-2 με «καρδιοχτύπι» για τους ερυθρόλευκους! (BINTEO)

19/09/2021 | 23:28

Σύρος: Συνελήφθη διευθυντής σχολείου μετά από μήνυση αρνήτριας μητέρας και καθηγήτριας για «εσχάτη προδοσία»!

19/09/2021 | 23:17

Η ατάκα Τσίπρα για τον Ραντανπλάν που έχει γίνει viral – Τι εννοούσε

19/09/2021 | 23:03

The Voice: Ο παίκτης που ήταν μαζί με Λιανό και Αργυρό στο Fame Story 3! (vid)

19/09/2021 | 22:48

Βίκυ Καγιά: Μόνο ψυχοσωματικά δεν έβγαλα, πένθησα πολύ που έφυγα από το GNTM

19/09/2021 | 22:37

The Voice: O Αργυρός ήθελε να πάρει παίκτρια λέγοντάς της «σε θέλω όπως ο Μίκυ τη Μίνι», αλλά δεν… (vid)

19/09/2021 | 22:11

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ-Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν την Κυριακή 19/09

19/09/2021 | 22:08

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Θα κινηθεί νομικά κατά του 40χρονου «φίλου» της Έφης-«Δεν τον ξέρει, ένα αίτημα φιλίας δέχθηκε» (vid)

19/09/2021 | 21:51

Πάτρα: «Το παιδί δεν είχε επαφή με το περιβάλλον», λέει ο γιατρός που έτρεξε πρώτος στον 6χρονο μετά το ατύχημα

19/09/2021 | 21:36

Με Γιώργο Ανατολάκη το νέο Survivοr; Ετοιμάζει πρόταση ο Ατζούν – Τι γίνεται με το Survivor All Star

19/09/2021 | 21:18

Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε

19/09/2021 | 21:10

Καζάκης, Κούβελας, Νικολόπουλος και Τσιτουρίδης ετοιμάζουν κόμμα μετά την «κίνηση των 13»!
85η ΔΕΘ: Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα – «Αν ο Μητσοτάκης τολμά ας προκηρύξει εκλογές»
Τσίπρας: Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά
Οικονόμου: Παρά τα πανάκριβα σκηνικά ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι ξεπερασμένος
Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ξεπερασμένος – Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014
Σκρέκας: Έκπτωση στο λογαριασμό ρεύματος για όλους ανεξάρτητα από ληξιπρόθεσμες οφειλές
Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε