Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Σωτήρης Μουστάκας: 16 χρόνια χωρίς τον αξέχαστο κωμικό που θαύμασε ο πλανήτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: «Υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή. Tο Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα»

H Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις 6» με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Δείτε επίσης

«Πόλεμος» Μελέτη-Μάνεση: «Σοκάρομαι, δεν ξέρω γιατί το λέει αυτό» (vid)
Δίκη Χρυσής Αυγής: 13 χρόνια κάθειρξη σε Μιχαλολιάκο και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα – Ισόβια και 10 χρόνια ο Ρουπακιάς

Χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά είπε για την νέα navtex που εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis: «Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να λέει ότι θα περάσει και θα κάνει έρευνες εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη η διαφορά. Εδώ υπάρχει παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής και πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημα μας».

Σχετικά με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε: «Αν  είχε κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα αντιλαμβανόταν την ανάγκη για αρραγές εσωτερικό μέτωπο και θα είχε ανταποκριθεί στο αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει»

Τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά

Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να λέει ότι θα περάσει και θα κάνει έρευνες εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη η διαφορά. Εδώ υπάρχει παραβίαση μιας κατακόκκινης γραμμής και πρέπει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Να δοθεί  ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή την φορά είμαστε αποφασισμένοι.  Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εντολή πρέπει να δώσει στο στράτευμα, στους αρχηγούς και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, είναι δικαίωμά κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουν αυτό το δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι πρέπει να δεχθούμε την αμφισβήτησή του ευθέως από την Τουρκία και το Oruc Reis. Όμως, δεν ακούω  τον Πρωθυπουργό να το λέει αυτό. Είναι ακόμα  στη συζήτηση ότι θα υποστούν κάποιες κυρώσεις. Ποιες κυρώσεις, πότε, αφού περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια;  Δεν υπάρχει  άλλο περιθώριο υποχωρητικότητας για την Ελλάδα. Πρέπει να αποτραπεί η διέλευση του Oruc Reis από τα 12 ναυτικά μίλια. Θα είναι μεγάλη ήττα για την πατρίδα μας, για τις νέες γενιές, αν επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να συμβεί αυτό.

Επέκταση τώρα στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδα στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ

Αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας και δεν το έχει κάνει παρά το γεγονός ότι το είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, είναι να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. Αυτή είναι μία πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με ασφάλεια και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, γιατί εμείς δεν ενεργούμε έξω  από το διεθνές δίκαιο. Εμείς δεν είμαστε Τουρκία και δεν θα γίνουμε Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υποχωρητικοί. Αυτά που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν προχώρησε ούτε καν με την Ιταλία, που το είχε ανακοινώσει. Είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια, αλλά στα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα

Τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών είναι για να διαμορφώνουν Εθνική Γραμμή και όχι να υιοθετούν τις κυβερνητικές αποφάσεις ούτε τετελεσμένα. 

Αν  είχε κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα αντιλαμβανόταν την ανάγκη για αρραγές εσωτερικό μέτωπο και θα είχε ανταποκριθεί στο αίτημα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει. Δεν το έκανε, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για όσα συμβαίνουν να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που ποτέ με καμία άλλη κυβέρνηση και με κανέναν άλλο Πρωθυπουργό δεν είχαμε φτάσει. Τώρα δεν επανερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση, δεν έχει νόημα γιατί τα Συμβούλια Αρχηγών είναι για να διαμορφώνουν Εθνική Γραμμή και όχι να υιοθετούν τις κυβερνητικές αποφάσεις ούτε να νομιμοποιούν τετελεσμένα.

Σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει και που το πάει η Τουρκία;

Είναι χαρακτηριστικό την ώρα που το Oruc Reis ξεκινούσε την νέα ακόμα πιο προκλητική του έξοδο, οι Έλληνες πολίτες  διάβαζαν συνέντευξή του Πρωθυπουργού που διαφήμιζε πανευτυχής και αισιόδοξος ότι ξεκινούν πάλι οι διερευνητικές. Σε ποιο κόσμο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, έχει συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω του; Αλίμονο αν ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει την πληροφόρηση από τις αρχές Εθνικής Ασφαλείας αλλά και την αίσθηση να αντιλαμβάνεται και να προβλέπει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εφησυχάσει ότι όλα είχαν τακτοποιηθεί την ώρα που ο Ερντογάν προχωρούσε σε κίνηση  παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι απαράδεκτο  η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία

Η νέα πραγματικότητα είναι ότι  η  Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά συνολικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Τουρκία έχει αφήσει στην άκρη την ευρωπαϊκή της στρατηγική και πλέον ασχολείται με πως θα γίνει μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, παρουσιάζεται μάλιστα ως ο προστάτης των μουσουλμάνων στην περιοχή,  μία δύναμη που θέλει να συζήτα με όλους τους ισχυρούς της Γης με τους δικούς της όρους. Αυτό απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Αλλοίμονο αν δεν γίνει κατανοητό και στο εσωτερικό της χώρας μας και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι απαράδεκτο ο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία που μπορούν να αλλάξουν το στάτους στην περιοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να αναληφθεί άμεσα σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Πέρα από τη συζήτηση περί κυρώσεων, που έχει ξεφτίσει, καθώς φαίνεται ότι δεν υπολογίζει ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία ότι μπορούν να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτησή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ανησυχώ ιδιαιτέρως γιατί στην ημερησία διάταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  δεν συμπεριλαμβάνεται η παραβατικότητα της Τουρκίας. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτησή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε ότι και μόνο που δεν βρίσκεται στην ατζέντα υποβαθμίζεται το πρόβλημα και  δίνει το μήνυμα σε όλους και προφανώς στη Τουρκία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αμηχανία για το πως θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιληφθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ένταση και την κρισιμότητα του προβλήματος.

Έχει μεγάλη ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης μετά από όλους αυτούς τους μήνες για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι φανερό ότι θα έπρεπε οι κυρώσεις ήδη να έχουν αποφασιστεί. Να ξέρει η Τουρκία τι την περιμένει σε θέματα που την ενδιαφέρουν σε σχέση κυρίως με την οικονομίας της,  με την τελωνειακή ένωση, δεν είναι όλα λυμένα. Χρειάζεται μία νέα σχέση, μία νέα συμφωνία με την Τουρκία, που δεν θα αφορά μόνο σε παροχές και βοήθεια προς την Τουρκία για να αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της, αλλά θα έχει συγκεκριμένες ρήτρες , υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από τη μεριά της. Αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι κυρώσεις θα έπρεπε να είναι ήδη στο τραπέζι και να μπορούν να ενεργοποιηθούν με ένα συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.  Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με εγρήγορση και επιτέλους με σχέδιο. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα με τη λογική του κ. Μητσοτάκη «βλέποντας και κάνοντας». Δεν είναι δυνατό να επιλέγει τη μυστική διπλωματία, να υπάρχει κρυφή ατζέντα να μην ξέρουμε ακόμα ποια είναι η κρυφή συμφωνία στο Βερολίνο που ο ίδιος αποκάλυψε, χωρίς ποτέ να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο της.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πιο κοντά στις κυρώσεις η Τουρκία, διαμηνύει η Αθήνα – Μετέωρες κι επισήμως οι διερευνητικές επαφές μετά την έξοδο του Oruc Reis

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 12 το μεσημέρι ανακοινώνονται οι ποινές

Κορονοϊός: Άλλαξε η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας – Αυτές οι περιοχές είναι πλέον στο «κόκκινο»

Ροή Ειδήσεων

holly

05/06/2023 | 00:52

Εορτολόγιο: Σήμερα η μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος

05/06/2023 | 00:31

O καιρός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος

05/06/2023 | 00:27

Tα ζώδια σήμερα Δευτέρα 5 Ιουνίου
a00dee6d ea2b 4bfc a7eb ba6e32fc0da6

05/06/2023 | 00:15

Οδυσσέας Ανδρούτσος: O ήρωας της Επανάστασης που έπεσε από χέρι ελληνικό…

05/06/2023 | 00:01

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

04/06/2023 | 23:27

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-70: Νικητές οι ερυθρόλευκοι στο θρίλερ του ΣΕΦ και 14/14 απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο

04/06/2023 | 23:17

Ηράκλειο: Μαχαίρωσε τη σύντροφό του, έβαλε φωτιά στο σπίτι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

04/06/2023 | 22:18

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης 91 μεταναστών από νησίδα – 34 παιδιά ανάμεσά τους

04/06/2023 | 22:12

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,5 εκατ. ευρώ – Κλήρωση 2605
kozani luna park 0406

04/06/2023 | 21:21

Λαχτάρα σε λούνα παρκ στην Κοζάνη – Χάλασε το τρενάκι και κόπηκαν 2 βαγόνια

04/06/2023 | 21:13

Ανδρουλάκης: Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα τούς βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, γιατί λέμε τα πράγματα με το όνομά τους

04/06/2023 | 21:00

«Νόμιζα ότι το έστειλα σε ενήλικα με τον οποίο έκανα διαδικτυακό σεξ», λέει ο 40χρονος ιερέας για το χυδαίο βίντεο σε ανήλικο
paralia vouliagmeni 0406

04/06/2023 | 20:44

«Τσουχτερή» η βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Αναλυτικά οι τιμές

04/06/2023 | 20:38

Ολυμπιακός–Παναθηναϊκός: Πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής στην αποστολή των «πρασίνων» στο ΣΕΦ

04/06/2023 | 20:06

Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: Ήρθε η ώρα να άρει τις αντιρρήσεις της – Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ
androulakis rodos 0406
Ανδρουλάκης: Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα τούς βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, γιατί λέμε τα πράγματα με το όνομά τους
Κυβέρνηση για μετανάστες στον Έβρο: Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος στη χώρα
doudonis
Δουδωνής: «Απάτη της ΝΔ – Το 2019 έταζε μείωση του ΦΠΑ»
rodos androulakis
Ανδρουλάκης από Ρόδο: Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε τουριστικά προϊόντα εξωστρέφειας
Δημοσκόπηση Marc: Στις 19,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ- Στο 10,6% το ΠΑΣΟΚ
palme
Στα εγκαίνια του μουσείου για τον Ούλοφ Πάλμε στη Χερσόνησο ο Ανδρουλάκης – Μαζί και ο Παπανδρέου και ο Γιοαχίμ Πάλμε