Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός» -Spoiler: Ο Μανωλάκης αποκαλύπτει τον δολοφόνο του Στεφανή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: «Προσπαθούν δήθεν να βάλουν γκολ στην παράταση και τρώνε συνέχεια αυτογκόλ- Να φύγουν τώρα»

«Ο Τσίπρας σκηνοθετεί ήδη τη συνθηκολόγηση», αναφέρει σε συνέντευξή της στο news247.gr η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά...

«Ο Τσίπρας σκηνοθετεί ήδη τη συνθηκολόγηση», αναφέρει σε συνέντευξή της στο news247.gr η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, η κα Γεννηματά ανέφερε πως «όσο ο Αλέξης Τσίπρας μένει κάνει ζημιά», εκτιμώντας ότι «οι εξελίξεις αργά ή γρήγορα θα έρθουν».

«Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι να φύγουν τώρα. Κατάφεραν μετά από τόσες θυσίες να μας παγιδεύσουν στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Προσπαθούν δήθεν να βάλουν γκολ στην παράταση και τρώνε συνέχεια αυτογκόλ. Η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει κλειστή εξαιτίας τους . Δεσμεύσεις για το χρέος χάθηκαν με δική τους ευθύνη. Τώρα έρχονται και νέα μέτρα, δένουν το μέλλον με αλυσίδες», επισήμανε η κα Γεννηματά.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών και για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά σε μία μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ, η κα Γεννηματά απαντά: «Αισθανόμαστε πιο κοντά στην κοινωνία, στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και αναζητούν μια πραγματική ελπίδα. Θέλουμε να γίνουμε και πάλι η φωνή τους. Δεν μας αφορά το δίπολο του διχασμού και της πόλωσης».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο NEWS 247 και τη Βίκυ Σαμαρά:

1. Τι θα σηματοδοτήσει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ποια τα επόμενα βήματα;

Θα παρουσιάσουμε την εναλλακτική πρόταση μας για να αφήσουμε τα μνημόνια και την κρίση πίσω μας. Ένα σχέδιο για την Ελλάδα που θέλουμε να αποτελέσει τη βάση της εθνικής γραμμής για μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και ευρείας στήριξης. Φιλοδοξούμε επίσης να αναδείξουμε στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης νέα πρόσωπα που θα πάρουν επάνω τους την υπόθεση του προοδευτικού χώρου.

2.   Όσον αφορά στο να ξαναβρεί η ελληνική σοσιαδημοκρατία το δρόμο της, εσείς έχετε βάλει πλέον μία κάθετη διαχωριστική γραμμή με τη δεξιά και έχετε πει πολλές φορές στις ομιλίες σας ότι εναλλακτική στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παλινόρθωση της δεξιάς. Έχετε όμως ασκήσει κριτική και στο ΣΥΡΙΖΑ. Αισθάνεστε πιο κοντά σε μία μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ;

Αισθανόμαστε πιο κοντά στην κοινωνία, στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και αναζητούν μια πραγματική ελπίδα. Θέλουμε να γίνουμε και πάλι η φωνή τους. Δεν μας αφορά το δίπολο του διχασμού και της πόλωσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το συντηρούν για να υπάρχουν. Έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στη διαίρεση πρόσθεσαν όμως προβλήματα και βάρη στις πλάτες των ανθρώπων. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη τη ενότητας και μπορούμε να την εγγυηθούμε.

3.       Έχετε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να γίνει τρίτη δύναμη και ο φορέας που θα εγγυηθεί μία πολιτική συνεννόησης για έξοδο από την κρίση. Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εννοώ ποιος είναι ο πήχης στις εκλογές;

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν για τους δικούς τους λόγους τη συνεννόηση. Με τη σημερινή δύναμη των κομμάτων το καταφέρνουν. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες, τη δύναμη να το επιβάλλουμε. Να βάλουμε τέλος στο μαρτύριο του Ταντάλου για τον Ελληνικό λαό.

4.   Αλήθεια, βλέπετε εκλογές; Ή εκτιμάτε ότι ο κ.Τσίπρας θα καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό;

Σκηνοθετεί ήδη την συνθηκολόγηση. Χάνει χρόνο και αυξάνει δυστυχώς το λογαριασμό για τη χώρα. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι Έλληνες πείθονται ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. Όσο μένει κάνει ζημιά. Οι εξελίξεις αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και τα περιθώρια για άλλους «σωτήρες».

5.   Πως μπορεί κατά τη γνώμη σας να βρεθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο; Πρέπει η Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα εάν λάβει ως αντάλλαγμα μία λύση για το χρέος που θα ανοίγει την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης;

Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι να φύγουν τώρα. Κατάφεραν μετά από τόσες θυσίες να μας παγιδεύσουν στο δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα. Προσπαθούν δήθεν να βάλουν γκολ στην παράταση και τρώνε συνέχεια αυτογκόλ. Η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει κλειστή εξαιτίας τους . Δεσμεύσεις για το χρέος χάθηκαν με δική τους ευθύνη. Τώρα έρχονται και νέα μέτρα, δένουν το μέλλον με αλυσίδες.

6.      Στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ μιλήσατε για ένα «σχέδιο Ελλάδα», μια συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ποιοι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου;

Χρειαζόμαστε μια δική μας Εθνική Συμφωνία ,ένα σχέδιο με τον κωδικό «Ελλάδα» για την ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρώτο βήμα είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Η Ελλάδα μπορεί. Έχει επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρήσεις, εργαζόμενους με εμπειρία, έχει φυσικούς πόρους. Όλες οι παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μπορούμε να προχωρήσουμε με μια νέα αυτοπεποίθηση. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε μια νέα σχέση, μια παραγωγική συνεργασία. Αντί για κόφτες βάζουμε επιταχυντές της ανάπτυξης με στοχευμένα φορολογικά- και όχι μόνο- κίνητρα. Να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες υποδομές που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, με παραγωγικές επενδύσεις στους τομείς που έχουμε πλεονέκτημα σε κάθε περιφέρεια. Με ανατροπές που γκρεμίζουν τα εμπόδια που αποθαρρύνουν και διώχνουν επενδυτές. Το σχέδιο αυτό και οι συμφωνημένες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι η εγγύηση για να βρούμε λύσεις με τους εταίρους και δανειστές στα ζητήματα του χρέους , των πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών στόχων. Ενίσχυση με άλλα λόγια της αξιοπιστίας, που λείπει σήμερα από τη χώρα.

7.   Στην ίδια συζήτηση υπερασπιστήκατε με θέρμη τη Μεταπολίτευση, που τόσο έχει κατηγορηθεί και καταγγείλατε πλαστογραφία της κατάθεσης Σαλαγιάννη. Θεωρείτε ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ;

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει και να ενοχοποιήσει την παράταξη μας μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής απέτυχε. Είναι σταθερή , όλα αυτά τα χρόνια η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώσει την μεταπολίτευση και ιδιαίτερα το έργο αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Να πείσει πως δήθεν οι κυβερνήσεις στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν ήταν επιλογή με την ψήφο του λαού, αλλά αποτέλεσμα διαπλοκής και διαφθοράς. Να πείσουν  τους Έλληνες πως όσα έζησαν, στην πιο δημιουργική την πιο παραγωγική περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, ήταν μια εικονική πραγματικότητα. Ματαιοπονούν όμως. Οι δημοκρατικές κατακτήσεις τόσων χρόνων, τα δικαιώματα και οι  αγώνες του λαού , για μια καλύτερη ζωή,  είναι πολύ πιο δυνατά  από τις μεθοδεύσεις τους, που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές.

8.   Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλει “συνωμοσία σιωπής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ΝΔ για την κυβέρνηση Καραμανλή”. Προκαλέσατε μάλιστα την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση. Προς τι αυτή η επίθεση όχι μόνο στον κ. Καραμανλή, αλλά και στον κ. Μητσοτάκη;

Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι σε μια συστηματική προπαγάνδα σε βάρος του ΠΑΣΟΚ που βολεύει και τους δύο. Για διαφορετικούς λόγους έχουν μια άτυπη  «ομερτά σιωπής».Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε να αναδειχθεί η αλήθεια για τα στοιχεία και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2009.Όχι για να πλήξουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι συνέβη και κυρίως τι πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν η καταστροφική πενταετία 2004-2009 με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να καλύπτεται , να αποσιωπάται…

9.   Ποια είναι η εκτίμηση σας εν όψει των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία; Στις δύο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς έχουν κατηγορηθεί ότι υιοθέτησαν μία νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Η Ευρώπη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα έχει χαρακτηρισθεί -και δικαίως – ως η καλύτερη γειτονιά του σύγχρονου κόσμου. Αυτή η εξέλιξη ήταν σε μεγάλο βαθμό επίτευγμα της ηγεμονίας των ιδεών και της πολιτικής κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια η βαθιά κρίση και οι έκτακτες  περιστάσεις οδήγησαν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε αναγκαστικούς και επώδυνους συμβιβασμούς σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Σήμερα που το κύμα ενός βαθιά συντηρητικού, δήθεν αντισυστημικού, λαϊκισμού, σε Ευρώπη και ΗΠΑ  απειλεί  όχι μόνο θεμελιώδεις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και τον πυρήνα των αρχών και των αξιών του Ευρωπαϊκού Ιδεώδους, είναι ξανά η δική μας ώρα. Διεκδικούμε μια νέα εναλλακτική πρόταση για τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση και την παγκοσμιοποίηση. Η εποχή της λιτότητας πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να μιλήσουμε για την κοινωνική Ευρώπη και ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις  σε Γαλλία  και Γερμανία είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για μια ιδεολογική και πολιτική επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που δεν πρέπει να χαθεί.

10.               Αυτή τη στιγμή είστε η μόνη γυναίκα αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος. Είχατε μιλήσει στο συνέδριο Gamechanger- Women of Influence για τη γυναικεία ηγεσία. Θεωρείτε ότι είναι προτέρημα ή ίσως ορισμένοι ακόμη στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δύσπιστα μία γυναίκα στην ηγεσία ενός κόμματος;

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, αρκετές από τις  προκαταλήψεις που αφορούν το ρόλο των γυναικών δυστυχώς αντέχουν ακόμα. Όμως αντέχουμε και εμείς, «σπάμε» ολοένα και περισσότερα στερεότυπα που μας θέλουν σε «δεύτερο» ρόλο.

Πρόκειται για μια διαχρονική και καθημερινή μάχη που δίνουν οι γυναίκες όχι μόνο σε ηγετικές θέσεις στην πολιτική αλλά  σε κάθε εργασιακό χώρο ακόμα και μέσα στην οικογένεια.

Αντέχουμε πολλά, γιατί μπορούμε πολλά.

Το αποδείξαμε και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που σε κάθε οικογένεια η μάνα, η σύντροφος, η αδελφή, έγινε στήριγμα  αυτοπεποίθησης, προσφοράς, μεθοδικότητας, αλληλεγγύης.

Στη δική μου πορεία κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία, κάθε μικρή και μεγάλη μάχη  με πεισμώνει ,με κάνει πιο δυνατή, αποφασισμένη.

Ροή Ειδήσεων

24/09/2021 | 11:45

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή για τους διανομείς

24/09/2021 | 11:28

ΥΠΑ: Παρατείνεται έως 1η Οκτωβρίου η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εξωτερικού

24/09/2021 | 11:28

Παντρεύεται ο Άκης Πετρετζίκης την αγαπημένη του, Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ

24/09/2021 | 11:14

Δολοφονία Πετίτο: Ένταλμα σύλληψης κατά του συντρόφου της Μπράιαν Λόντρι από το FBI

24/09/2021 | 11:14

Ρόδος: Θρασύτατες δηλώσεις από τον θείο του γυναικοκτόνου – «Δεν είστε όλες θύματα» – Ξέσπασε η Σκορδά (vid)

24/09/2021 | 10:52

Σασμός: O σκηνοθέτης της σειράς αποκαλύπτει για τον φόνο του Στεφανή – «Ο ένας φόνος φέρνει τον άλλο»

24/09/2021 | 10:48

«Βάλτο αγόρι μου»: Όταν ο Διαμαντίδης και η Εθνική «σκότωσαν» τους Γάλλους (ΒΙΝΤΕΟ)

24/09/2021 | 10:40

ΚΙΝΑΛ: «Παράδοση της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα»

24/09/2021 | 10:36

Θα συναντηθούν τελικά Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος μετά τη «συγγνώμη» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

24/09/2021 | 10:31

Τσίπρας: Συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

24/09/2021 | 10:15

Γιώργος Παπαδάκης: Ίσως αποχωρήσω το 2022 από την τηλεόραση

24/09/2021 | 10:14

Φωτιά στην Κάρπαθο: Μάχη των πυροσβεστών σε δύο μέτωπα (ΒΙΝΤΕΟ)

24/09/2021 | 10:12

Μητσοτάκης: Το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

24/09/2021 | 10:05

Γωγώ Γαρυφάλλου: Έπεσε νταλίκα πάνω στη μητέρα μου και την πέταξε στο απέναντι ρεύμα

24/09/2021 | 09:54

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Μακαλιάς
Βορίδης: 300 ευρώ πρόστιμο εβδομαδιαίως σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που αρνείται εμβολιασμό και τεστ
Με γεμάτη ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη – Οι διμερείς συναντήσεις και η… “στάση Μακρόν” κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα
Γερουλάνος: Η Δημοκρατική Παράταξη δεν κληρονομείται με λίγο ήλιο και λίγο πράσινο στο φόντο
Επίθεση ΝΔ σε Σπίρτζη: «Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης»
Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»
Ανδρουλάκης: Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη