Αθήνα

 

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

679467 zodia2
Τρία ζώδια που καταλαβαίνουν αμέσως ότι κάτι πάει «στραβά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Λαϊκισμός του χειρίστου είδους οι προτάσεις για μείωση φόρου καυσίμων χωρίς δημοσιονομική εξισορρόπηση

Την έντονη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσαν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση του φόρου στα καύσιμα ή του ΦΠΑ, κατηγορώντας την για «λαϊκισμό του χειρίστου είδους», καθώς όπως τόνισε, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη πρόταση δημοσιονομικής εξισορρόπησης.

Αφορμή ήταν η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Διαχείριση έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε».

«Φυσικά και μπορείς να μειώσεις τους φόρους, αλλά όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό, όταν έχεις το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, τι θα πας να πεις στις αγορές, ότι από μόνος σου έριξες τον Προϋπολογισμό έξω; Δεν πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τι θα συμβεί αν αρχίσει να ανεβαίνει το επιτόκιο δανεισμού και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό και στα δάνεια των πολιτών;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού, κυρίως στην ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας κινείται στο μέσο όρο της ΕΕ: «Είναι μια χαρά ο πληθωρισμός σε όλο τον πλανήτη; Τον μήνα Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ είχε από την ίδρυσή της τον υψηλότερο πληθωρισμό και οι ΗΠΑ είχαν 7,40%, τον μεγαλύτερο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πως το οραματίζεστε εσείς; Να ανεβαίνει σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα να μην έχει καθόλου; Μόνο αν είχαμε θαυματοποιούς να μας κυβερνούν δεν θα είχαμε πληθωρισμό. Η Ελλάδα είχε λίγο μικρότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είμαστε τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας:

«Είναι απολύτως προφανές ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κατά βάση στο κόστος ανόδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς και η ενέργεια επηρεάζει την παγκόσμια κρίση, και κατά βάση εκεί οφείλεται ο πληθωρισμός. Είναι μεγάλη ατυχία για την οικονομία ότι η εισβολή της Ρωσίας έρχεται κολλητά με τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι λογικό να έχουμε σήμερα αύξηση πληθωρισμού όταν η τιμή της μιας θερμικής μεγαβατόρας του φυσικού αερίου, ενώ πέρσι ήταν 28 ευρώ, σήμερα έφθασε στα 230 ευρώ, και όταν η τιμή του πετρελαίου από 68 δολάρια το βαρέλι σήμερα είναι στα 130. Εσείς νομίζετε ότι θα γίνεται αυτό και δεν θα αυξάνεται ο πληθωρισμός; Θα πείτε να μειώσουμε τους φόρους. Προφανώς μπορεί να θεραπεύσεις ένα κομμάτι, όμως αυτό θα είναι χωρίς οικονομικό κόστος για τον πολίτη;

Αν τον κατεβάζαμε τον φόρο θα ήταν μόνο καλό; Δεν θα είχε επιπτώσεις για τους πολίτες; Αν έχετε μαγικές λύσεις πείτε της και σε εμάς. Όταν έχεις υψηλό πληθωρισμό και άνοδο των επιτοκίων και είσαι χώρα δανείων, οι διεθνείς αγορές δεν θα υποθέσουν ότι ο Προϋπολογισμός που καταθέτεις μπορεί να πέσει έξω; Θα πας στις αγορές και θα πεις ότι εσείς έχετε καλό νταούλι; Ποια είναι η λύση που προτείνετε; Να γλιτώσεις λεφτά στο πρατήριο καυσίμων και να πληρώσεις τριπλάσια λεφτά στα δάνεια;».

«Ο λαϊκισμός κατέστρεψε την Ελλάδα στο παρελθόν, ελπίζω ότι δεν θα τον καταστρέψει και στο μέλλον. Η πρόταση σας για μείωση του φόρου χωρίς ταυτόχρονα συγκεκριμένη πρόταση για το πώς δημοσιονομικά θα εξομοιωθεί, είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους. Θέλετε να πάμε μόνοι στην γκιλοτίνα; Ναι, πρέπει να βρούμε λύση. Ο πόλεμος φέρνει πολλά δεινά και δυστυχώς εμείς στη θητεία μας έχουμε και πόλεμο. Ας προσπαθήσουμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και αξιόπιστα και πολιτισμένα να το αντιμετωπίσουμε. Πέστε μας μια πρόταση άξια λόγου που δεν είναι απλώς, κόψτε φόρους αλλά κόψτε αυτούς τους φόρους και εξοικονομήστε τα από αυτούς τους συγκεκριμένους κωδικούς», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναγνώρισε πάντως ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση, αλλά ανέφερε το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προστατέψει τους πολίτες από φαινόμενα αισχροκέρδειας και προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

«Δεν υποκρίνομαι ότι είναι εύκολη η κατάσταση. Είναι δύσκολη. Σήμερα υπέβαλα το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 140.000 ευρώ, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, γιατί είχε ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είχαμε θεσπίσει για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω και άλλους ελέγχους. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν παντού, σε όλα τα πρατήρια, τα διϋλιστήρια και δεν θα διστάσουμε να βάλουμε μεγάλα πρόστιμα σε όσους νομίζουν ότι τώρα είναι η ώρα να βγάλουν μεγάλα κέρδη. Η κοινωνία σε αυτή την λαίλαπα πρέπει να σταθεί όρθια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανακοινώσαμε σήμερα επιδότηση 8%, όλων των κλάδων που είχανε λόγω πανδημίας μείωση τζίρου 50% και άνω, το διάστημα 2012-2020. Όσοι δηλώσουν απώλειες άνω του 50% του τζίρου τους, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα μετά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Είναι άλλη μια απόδειξη, ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί καθόλου για όσους έπαθαν ζημιές. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Από την 19η θέση που ήταν η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την φθάσαμε στη πρώτη θέση. Υπάρχουν μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα κατάφερε να ξεκινήσει πρώτη τα προγράμματα στην έναρξη της επομένης περιόδου. Και είμαστε η πρώτη χώρα που ψηφίζει νέο νόμο και θα βγάλει τα καινούργια προγράμματα στον αέρα με επιτυχία. Πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα μας είναι πρώτη στην απορρόφηση των προηγούμενων κονδυλίων ΕΣΠΑ και πρώτη στην προετοιμασία των νέων προγραμμάτων και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τα χρήματα του ΕΣΠΑ φτιάχνουμε δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις τα νοικοκυριά και τους ανέργους. Αυτά δεν αφορούν το λαό;» συνέχισε.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι το 90% είναι συνέχεια του προηγούμενου νόμου, ενώ υπεραμύνθηκε της διάταξης για την επιλογή των προϊσταμένων, απορρίπτοντας αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο ασφυκτικός έλεγχος των πόρων με δικούς της διορισμένους.

Μάλιστα σημείωσε, ότι η ισχύς του προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2021, και επειδή πρέπει να ξεκινήσει η νέα διαδικασία, θα διοριστούν προσωρινοί, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2023, ώστε μέχρι την κάλυψη των θέσεων με διαγωνισμό, να μην μείνει η επιτροπή χωρίς προϊσταμένους, καθώς δεν θα μπορούν να τρέξουν τα προγράμματα κανονικά.

Ροή Ειδήσεων

220607110732 takis theodorikakos

20/06/2024 | 09:41

Θεοδωρικάκος: Παράταση μέτρων για τις τιμές και αλλαγές στους ελέγχους

20/06/2024 | 09:29

Βαλέρια Κουρούπη: «Είναι ακραίο, δεν υπάρχει ούτε μισό επίδομα όταν μεγαλώνεις μόνη το παιδί σου»

20/06/2024 | 09:11

Εγνατία Οδός: Σκοτώθηκε 18χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά 19χρονος φίλος του σε τροχαίο έξω από τα Γιάννενα
screenshot 4

20/06/2024 | 08:50

MVMA 2024 – «Καταπέλτης» η Δέσποινα Βανδή για την βία κατά των γυναικών: «Καμία ανοχή, καμία»

20/06/2024 | 08:30

Πόθεν Έσχες: Παράταση στις δηλώσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024

20/06/2024 | 08:23

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και πότε είναι η Πανσέληνος της φράουλας
european commission scaled

20/06/2024 | 08:15

Κομισιόν: «Σινιάλο» για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική – Ποια μέτρα προτείνονται για την Ελλάδα

20/06/2024 | 08:00

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

20/06/2024 | 07:56

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Ιουνίου
lytras at

20/06/2024 | 07:46

Απόστολος Λύτρας: Έφτασε στην Ευελπίδων – Αναμένεται η προφυλάκισή του

19/06/2024 | 23:43

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική – Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης»

19/06/2024 | 23:20

Στα κρατητήρια θα περάσει τη νύχτα ο Απόστολος Λύτρας – Τον έβγαλαν από την πίσω πόρτα κατά τη μεταφορά του
screenshot 26

19/06/2024 | 23:08

MVMA 2024 – «Έσπασε» η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή: «Δεν θέλω να κλάψω και φέτος»

19/06/2024 | 23:00

Γιώργος Τσίπρας για την απόλυσή του από Κασσελάκη: Πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλοι που δεν συμφωνούν με τη γνώμη του προέδρου

19/06/2024 | 22:13

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης βάζει τελεία στις φήμες για την φωνή του: «Ένιωσα ότι το είχα παρατραβήξει»
pasok politiko symvoulio 190624 (10)
Ανδρουλάκης: Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα – Δεν ανεβήκαμε όσο θα θέλαμε, αλλά είμαστε πρώτοι στους κεντρώους ψηφοφόρους – ‘Εντονη αμφισβήτηση από στελέχη
giorgos tsipras 230224
Κασσελάκης: Απέλυσε τον Γιώργο Τσίπρα από συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
sarakis 190624
Στους 11 οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης μετά τη διαγραφή Σαράκη, στους 9 οι ανεξάρτητοι
mitsotakis 190624
Ακρίβεια: Παράταση των έκτακτων μέτρων για ακόμα έξι μήνες, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
6255279
ΠΑΣΟΚ: Ποιοι «σήκωσαν το γάντι» στον Ανδρουλάκη για τις απειλές περί διαγραφών και ζητούν εκλογή ηγεσίας άμεσα
6255225
«Μανιφέστο» Γερουλάνου: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται κάλπη αναγέννησης