Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θύμιος Μπουγάς: Ανοίγουν κλειστά στόματα για την εξαφάνιση – Ταυτοποιήθηκαν οι 11 της επίθεσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Να κάνουμε σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο Παύλος Γερουλάνος με μία του ανάρτηση στο Facebook, αναφέρθηκε στην 46η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την δεξίωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε επίσης

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Απολαμβάνει τη θάλασσα με την κόρη της (ΕΙΚΟΝΑ)
Oruc Reis:«Έσβησε» το tweet για τις έρευνες η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον- Αποχωρούν τουρκικά πλοία από το Καστελόριζο

«Παρά τις επισημότητες όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα και η πλειοψηφία των καλεσμένων δεν είχε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ημέρας διότι την αντιμετώπιζε περισσότερο ως γιορτή δικής της καταξίωσης και λιγότερο ως επέτειο που της θύμιζε ποιον πρέπει να υπηρετεί. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτήν ο τρόπος που θυμόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το πολιτικό σύστημα που δίνει φωνή και αξία στον πολίτη», έγραψε ο Παύλος Γερουλάνος με αφορμή τη δεξίωση και συνέχισε, κάνοντας τη δική του πρόταση:


«Αντί, λοιπόν, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μόνο την επέτειο για την εδραίωση της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε μια σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Που να εμβαθύνει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία και να ενισχύει τη δυνατότητα όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτήν και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας μας».

Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου

Μετά την πτώση της Χούντας παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την επετειακή δεξίωση για την εδραίωση της Δημοκρατίας: ιστορικοί πολιτικοί, σημαντικοί δικαστικοί, πολυτάλαντοι διπλωμάτες, σοβαροί δημοσιογράφοι, δημοκράτες στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι θεσμών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν ταχθεί να υπηρετούν και να προστατεύουν το πολίτευμα. Για έναν νέο άνθρωπο που ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν μια γιορτή με νόημα.

Όσο όμως ένιωθα ότι η δημοκρατία εδραιωνόταν στην Ελλάδα χωρίς επικίνδυνους εχθρούς, έχασα και εγώ το ενδιαφέρον μου. Ξανά ένιωσα δέος όταν, ως υπουργός, καλέστηκα να συμμετέχω. Παρά τις επισημότητες όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα και η πλειοψηφία των καλεσμένων δεν είχε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ημέρας διότι την αντιμετώπιζε περισσότερο ως γιορτή δικής της καταξίωσης και λιγότερο ως επέτειο που της θύμιζε ποιον πρέπει να υπηρετεί. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτήν ο τρόπος που θυμόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το πολιτικό σύστημα που δίνει φωνή και αξία στον πολίτη.

Παρόλο που πιστεύω ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα, οι εχθροί της έχουν αυξηθεί σημαντικά: ακραίες φωνές, φθηνοί λαϊκιστές, άνθρωποι επιρροής με απίστευτο πλούτο, γείτονες (και μη) με δική τους ατζέντα. Σε άλλες χώρες αυτές οι δυνάμεις έχουν προσβάλει και έχουν πληγώσει τους θεσμούς της δημοκρατίας σε σημείο που δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα αντέξουν να την υπερασπίζονται. Οι δημοκρατίες στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και σε άλλες εδραιωμένες δημοκρατίες βρίσκονται σήμερα σε άμυνα. Στην Ελλάδα, που το κεντρικό πολιτικό σύστημα διατηρεί όλη τη δύναμη στα χέρια 15 υπουργών, που οι θεσμοί είναι ακόμα εξαρτημένοι από αυτό, το πολίτευμα δεν έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την επιρροή τους. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που γιορτάζουμε, τιμούμε και επενδύουμε στη Δημοκρατία.

Αντί, λοιπόν, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μόνο την επέτειο για την εδραίωση της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε μια σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Που να εμβαθύνει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία και να ενισχύει τη δυνατότητα όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτήν και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας μας. Μία μεταρρύθμιση που κάνει ένα θεσμό πιο ανεξάρτητο από την κεντρική πολιτική εξουσία και πιο υπόχρεο προς τον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που να αυξάνει τη διαβούλευση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη λειτουργία των θεσμών. Στο βάθος του χρόνου αυτή η πρακτική θα διορθώσει τις αδυναμίες του συστήματος.

Χαρακτηριστικές των αδυναμιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι μαγνητοφωνήσεις στο Μάτι. Εκτός από αποκαλυπτικές για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την εξουσία, ήταν επίσης αποκαλυπτικές για το πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατία μας από τέτοιες πρακτικές. Για κάθε ακροατή που δεν θα ασχοληθεί μόνο με την κομματική διάσταση της συζήτησης είναι προφανές ότι η δημοκρατία μας είναι πολύ σημαντική για να την εμπιστευόμαστε αποκλειστικά στα χέρια των πολιτικών και των κοριών. Χωρίς τη δύναμη των αποφάσεων και του απολογισμού στα χέρια του πολίτη, οι πολιτικοί μας θα είναι πάντα στο απυρόβλητο μέχρι τις επόμενες εκλογές, την επόμενη ηχογράφηση ή χειρότερα, την ημέρα που η αγανάκτησή μας θα μας οδηγήσει στα χέρια λαϊκιστών.

Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα το πρώτο βήμα. Ας πάρουμε ένα θεσμό όπως είναι η δικαστική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα εργατικά κέντρα που σήμερα εξαρτώνται από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και ας τους δώσουμε παραπάνω δύναμη να υπηρετούν και να λογοδοτούν στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που μεταφέρει εξουσία στον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που λέει, χωρίς περιστροφές, ότι την ημέρα που γιορτάζουμε τη δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο, οι προσκαλεσμένοι βρίσκονται στην υπηρεσία όσων δεν είναι καλεσμένοι σε αυτό.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Le Figaro για την Αγία Σοφία: «Η κοσμική χώρα του Κεμάλ Ατατούρκ που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο πέρασε»

Κορονοϊός: «Μαύρο» νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε 40 χώρες την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως

Παναγιώτης Λαιμός: Πέθανε ο εφοπλιστής και προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Καρόλου

Ροή Ειδήσεων

17/05/2022 | 07:47

Η γραβάτα του Μπάιντεν με την ελληνική σημαία – Το αστείο του Μητσοτάκη: Θα μπορούσαν να σας λένε και Μπαϊντενάκη

17/05/2022 | 07:31

Η γυναίκα που εκφώνησε τον επικήδειο της Καρολάιν υπερασπίστηκε τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στο δικαστήριο

17/05/2022 | 07:21

Ουκρανία: Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ – Εκρήξεις στη Λβιβ

17/05/2022 | 07:07

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τουρκική παραβατικότητα, F-35 και Κυπριακό

17/05/2022 | 06:52

Καιρός σήμερα: Πού θα πέσουν βροχές και χαλαζοπτώσεις

17/05/2022 | 06:42

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου 2022

17/05/2022 | 00:01

Πέθανε o Ορέστης Παπαστρατής- Είχε διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επί Ανδρέα Παπανδρέου

16/05/2022 | 23:55

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζο Μπάιντεν: Αυτό είναι το μενού της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο

16/05/2022 | 23:42

Το απρόοπτο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων Μητσοτάκη – Μπάιντεν και η γραβάτα με την ελληνική σημαία

16/05/2022 | 23:31

Κίνημα Αλλαγής: Αυτοί είναι οι εκλεγμένοι σύνεδροι- Αναλυτικά η λίστα

16/05/2022 | 23:22

Survivor – Εμμανουήλ: «Μαρτίκας και Βρισηίδα μιλάνε για γάμο… Κάνω εμετό»

16/05/2022 | 23:02

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την «Ομπρέλα» τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής

16/05/2022 | 22:54

Μαριούπολη: Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν το Azovstal

16/05/2022 | 22:35

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ

16/05/2022 | 22:29

Γαλάζιες Σημαίες: Δεύτερη η χώρα μας παγκοσμίως- Αυτές είναι οι 581 παραλίες στη λίστα
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεταμεσονύχτιος καυγάς με ΝΔ για Τσίπρα εναντίον Τσίπρα, 15χρονους και συμμετοχή
ΠΑΣΟΚ για ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες θέλουν να φύγει η ΝΔ, αλλά δεν φαίνεται να επιλέγουν Τσίπρα
Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη: Οι στόχοι της Αθήνας-Τί θα αναδείξει στο Κογκρέσο ο Πρωθυπουργός
Μητσοτάκης στο MSNBC: Είμαστε σταθερός εταίρος των ΗΠΑ – Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας
Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: “Η επιστροφή του 60% αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές”
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που έχουν “τσιμπήσει” τις τιμές τους