Αθήνα

 

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

giorgos ntalaras 200224
Γιώργος Νταλάρας: «Εγώ μια άλλη Ελλάδα ονειρεύτηκα, δεν είναι χώρα αυτή!»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Να κάνουμε σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο Παύλος Γερουλάνος με μία του ανάρτηση στο Facebook, αναφέρθηκε στην 46η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την δεξίωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε επίσης

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Απολαμβάνει τη θάλασσα με την κόρη της (ΕΙΚΟΝΑ)
Oruc Reis:«Έσβησε» το tweet για τις έρευνες η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον- Αποχωρούν τουρκικά πλοία από το Καστελόριζο

«Παρά τις επισημότητες όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα και η πλειοψηφία των καλεσμένων δεν είχε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ημέρας διότι την αντιμετώπιζε περισσότερο ως γιορτή δικής της καταξίωσης και λιγότερο ως επέτειο που της θύμιζε ποιον πρέπει να υπηρετεί. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτήν ο τρόπος που θυμόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το πολιτικό σύστημα που δίνει φωνή και αξία στον πολίτη», έγραψε ο Παύλος Γερουλάνος με αφορμή τη δεξίωση και συνέχισε, κάνοντας τη δική του πρόταση:

«Αντί, λοιπόν, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μόνο την επέτειο για την εδραίωση της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε μια σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Που να εμβαθύνει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία και να ενισχύει τη δυνατότητα όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτήν και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας μας».

Η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου

Μετά την πτώση της Χούντας παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την επετειακή δεξίωση για την εδραίωση της Δημοκρατίας: ιστορικοί πολιτικοί, σημαντικοί δικαστικοί, πολυτάλαντοι διπλωμάτες, σοβαροί δημοσιογράφοι, δημοκράτες στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι θεσμών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν ταχθεί να υπηρετούν και να προστατεύουν το πολίτευμα. Για έναν νέο άνθρωπο που ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν μια γιορτή με νόημα.

Όσο όμως ένιωθα ότι η δημοκρατία εδραιωνόταν στην Ελλάδα χωρίς επικίνδυνους εχθρούς, έχασα και εγώ το ενδιαφέρον μου. Ξανά ένιωσα δέος όταν, ως υπουργός, καλέστηκα να συμμετέχω. Παρά τις επισημότητες όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα και η πλειοψηφία των καλεσμένων δεν είχε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ημέρας διότι την αντιμετώπιζε περισσότερο ως γιορτή δικής της καταξίωσης και λιγότερο ως επέτειο που της θύμιζε ποιον πρέπει να υπηρετεί. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτήν ο τρόπος που θυμόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το πολιτικό σύστημα που δίνει φωνή και αξία στον πολίτη.

Παρόλο που πιστεύω ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα, οι εχθροί της έχουν αυξηθεί σημαντικά: ακραίες φωνές, φθηνοί λαϊκιστές, άνθρωποι επιρροής με απίστευτο πλούτο, γείτονες (και μη) με δική τους ατζέντα. Σε άλλες χώρες αυτές οι δυνάμεις έχουν προσβάλει και έχουν πληγώσει τους θεσμούς της δημοκρατίας σε σημείο που δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα αντέξουν να την υπερασπίζονται. Οι δημοκρατίες στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και σε άλλες εδραιωμένες δημοκρατίες βρίσκονται σήμερα σε άμυνα. Στην Ελλάδα, που το κεντρικό πολιτικό σύστημα διατηρεί όλη τη δύναμη στα χέρια 15 υπουργών, που οι θεσμοί είναι ακόμα εξαρτημένοι από αυτό, το πολίτευμα δεν έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την επιρροή τους. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που γιορτάζουμε, τιμούμε και επενδύουμε στη Δημοκρατία.

Αντί, λοιπόν, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μόνο την επέτειο για την εδραίωση της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε μια σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Που να εμβαθύνει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία και να ενισχύει τη δυνατότητα όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτήν και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας μας. Μία μεταρρύθμιση που κάνει ένα θεσμό πιο ανεξάρτητο από την κεντρική πολιτική εξουσία και πιο υπόχρεο προς τον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που να αυξάνει τη διαβούλευση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη λειτουργία των θεσμών. Στο βάθος του χρόνου αυτή η πρακτική θα διορθώσει τις αδυναμίες του συστήματος.

Χαρακτηριστικές των αδυναμιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι μαγνητοφωνήσεις στο Μάτι. Εκτός από αποκαλυπτικές για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την εξουσία, ήταν επίσης αποκαλυπτικές για το πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατία μας από τέτοιες πρακτικές. Για κάθε ακροατή που δεν θα ασχοληθεί μόνο με την κομματική διάσταση της συζήτησης είναι προφανές ότι η δημοκρατία μας είναι πολύ σημαντική για να την εμπιστευόμαστε αποκλειστικά στα χέρια των πολιτικών και των κοριών. Χωρίς τη δύναμη των αποφάσεων και του απολογισμού στα χέρια του πολίτη, οι πολιτικοί μας θα είναι πάντα στο απυρόβλητο μέχρι τις επόμενες εκλογές, την επόμενη ηχογράφηση ή χειρότερα, την ημέρα που η αγανάκτησή μας θα μας οδηγήσει στα χέρια λαϊκιστών.

Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα το πρώτο βήμα. Ας πάρουμε ένα θεσμό όπως είναι η δικαστική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα εργατικά κέντρα που σήμερα εξαρτώνται από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και ας τους δώσουμε παραπάνω δύναμη να υπηρετούν και να λογοδοτούν στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που μεταφέρει εξουσία στον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που λέει, χωρίς περιστροφές, ότι την ημέρα που γιορτάζουμε τη δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο, οι προσκαλεσμένοι βρίσκονται στην υπηρεσία όσων δεν είναι καλεσμένοι σε αυτό.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Le Figaro για την Αγία Σοφία: «Η κοσμική χώρα του Κεμάλ Ατατούρκ που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο πέρασε»

Κορονοϊός: «Μαύρο» νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε 40 χώρες την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως

Παναγιώτης Λαιμός: Πέθανε ο εφοπλιστής και προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Καρόλου

Ροή Ειδήσεων

screenshot 21

21/02/2024 | 14:00

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης -Επιστρέφει στην πολιτική

21/02/2024 | 13:56

Γιώργος Λιάγκας – Βαγγέλης Περρής: Το on air υπονοούμενο για την Κατερίνα Καινούργιου

21/02/2024 | 13:52

Ελένη Χατζίδου-Ετεοκλής Παύλου: Η κόρη τους παραμένει στο νοσοκομείο
screenshot 17

21/02/2024 | 13:48

Ανδρέας Μικρούτσικος σε Χρίσλα Γεωργακοπούλου: «Όταν μιλάω εγώ, να μη μιλάς, το ‘πες εσύ χθες για μένα, οπότε σήμερα σου το επιστρέφω»

21/02/2024 | 13:33

Δανάη Μπάρκα για Αναδιώτη: «Ένα παιδί που δεν μπορεί να αγαπήσει άνθρωπο του αντίθετου φύλου, μπορεί να πει ότι είμαι αμαρτωλός»

21/02/2024 | 13:29

«Χείμαρρος» ο Δημήτρης Ουγγαρέζος για το «Πρωινό»: «Πετάχτηκαν δύο τσουτσέκια, η άλλη έχει περάσει από 45 παραγωγούς για να επιβιώσει»
ilara 1 640x426

21/02/2024 | 13:10

Γκίκας Μαγιορκίνης-Ιλαρά: Σε Ρομά πάνω από το 50% των κρουσμάτων – Απαραίτητος ο εμβολιασμός

21/02/2024 | 12:53

Ναταλία Λιονάκη: Πού και πώς ζει σήμερα ως μοναχή Φεβρωνία;

21/02/2024 | 12:41

Κρείττον του λαλείν το σιγάν
sakellaridis

21/02/2024 | 12:22

Επιστρέφει στην πολιτική ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσχωρεί στη Νέα Αριστερά – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

21/02/2024 | 12:15

Καιρός-Μαρουσάκης: Έρχεται «κύμα» κακοκαιρίας από την Ιταλία – Βροχές, καταιγίδες και βοριάδες το Σαββατοκύριακο

21/02/2024 | 11:59

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πύλη της Ινδίας στην ΕΕ η Ελλάδα – Μόντι: Διπλασιάζουμε τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι το 2030
6124151

21/02/2024 | 11:34

Αναχωρούν οι αγρότες – Αποκλεισμένο το Σύνταγμα από τα τρακτέρ

21/02/2024 | 11:28

Ανδρέας Δρυμιώτης: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, θα καταποντιστεί στις εθνικές – Ο Κασσελάκης είναι ακόμα χειρότερος νάρκισσος και από τον Βαρουφάκη

21/02/2024 | 11:18

Οι Beatles σε τέσσερις διαφορετικές ταινίες, μία για κάθε μέλος, με σκηνοθέτη τον Σαμ Μέντες
875 b6777dde b9bb 4bec 9ac6 5c50194157d7
Δημήτρης Παπαγεωργίου: Ο ελπιδοφόρος διπλωμάτης με τις εξαιρετικές σπουδές νέος σύμβουλος του Κασσελάκη
pavlos geroulanos 200224
Παύλος Γερουλάνος: «Η Κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη για τις χρεώσεις στο IRIS»
exetastiki tempi 200224
Τέμπη: Αποχώρησαν οριστικά από την Εξεταστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες
androulakis2 090224
Ν.Ανδρουλάκης: «Η οικογενειοκρατία, η αδιαφάνεια και το ρουσφέτι επικρατούν ακόμη – Χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα»
Ν.Παπανδρέου από Λάρισα: Να ενισχύσουμε την ΚΑΠ υποστηρίζοντας τους αγρότες – Ανησυχία σε ευρωπαϊκή κλίμακα
stefanos kasselakis 081223
Στέφανος Κασσελάκης: Οι τέσσερις πυλώνες για το «ελληνικό όνειρο»