Αθήνα

 

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Η Χρυσή Αυγή έχει διαπράξει εγκλήματα και πρέπει να τους κυνηγήσουμε μέχρι να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά

Σε συνέντευξή του στο libre.gr, ο Παύλος Γερουλάνος μιλάει για όλους και για όλα: Για το Μεγάλο Περίπατο και τον Κώστα Μπακογιάννη, για την κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής, για τις σχολικές καταλήψεις και, φυσικά, για τη Χρυσή Αυγή εν όψει της αυριανής απόφασης.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: «Η Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης» (ΒΙΝΤΕΟ)
Οργισμένος ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στο Αζερμπαϊτζάν – Ο Καναδάς σταματά τις εξαγωγές εξοπλισμού στην Τουρκία

Όπως λέει ειδικότερα για τη Χρυσή Αυγή, «όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Χρυσή Αυγή έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ελληνικής κοινωνίας και κατά του ελληνικού πολιτισμού και θα πρέπει να τους κυνηγήσουμε μέχρι να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Παύλου Γερουλάνου:

Αύριο θα έχουμε την ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή. Ποια εικόνα έχετε διαμορφώσει για τη δράση της;

Περιμένει κανείς την ετυμηγορία για να αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή είναι πολιτικά ένοχη; Εγώ όχι και πιστεύω ότι κάνουμε λάθος να βάζουμε τέτοιο βάρος στην απόφαση της δικαστικής εξουσίας. Αυτοί έχουν μια δουλειά να κάνουν και όλοι ελπίζουμε ότι θα την κάνουν χωρίς να δειλιάσουν. Αλλά δεν τελειώνει εκεί ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που θέλει να καταλύσει τη Δημοκρατία, που θέλει να διχάσει την ελληνική κοινωνία, που βάζει Έλληνες εναντίον Ελλήνων και τους παροτρύνει να χρησιμοποιούν βία, που πιστεύει ότι μια ανθρώπινη ψυχή αξίζει πιο πολύ από μια άλλη επειδή γεννήθηκε σε άλλη χώρα.

Η Χρυσή Αυγή και η δράση της δεν είναι μόνο αντίθετες στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι διαμετρικά αντίθετες σε κάθε στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού. Και μόνο το γεγονός ότι πολιτικά τους πρότυπα είναι οι ναζί της Γερμανίας καθιστά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής βαθύτατα ανθέλληνες.

Όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η Χρυσή Αυγή έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ελληνικής κοινωνίας και κατά του ελληνικού πολιτισμού και θα πρέπει να τους κυνηγήσουμε μέχρι να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά».

Η Αθήνα αποδεικνύεται η μεγάλη πληγή σε ό,τι αφορά τον covid-19. Τι πήγε λάθος, έχει κάποιο ρόλο να παίξει ο Δήμος, κύριε Γερουλάνε;

«Προφανώς ο Δήμος έχει ρόλο και είναι μεγάλος. Στην Αθήνα βρίσκεται το επίκεντρο τριών κρίσεων: της υγειονομικής, της οικονομικής και της μεταναστευτικής. Εδώ είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τα περισσότερα σχολεία, οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, οι χώροι φιλοξενίας, οι καταυλισμοί. Εδώ θα μπουν τα περισσότερα λουκέτα.

Αν γνωρίζεις τι συμβαίνει στην Αθήνα, ξέρεις τι θα σου προκύψει σε όλη την Ελλάδα. Αν δεν γνωρίζεις τι γίνεται στην Αθήνα, δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

Δυστυχώς, ο Δήμος υποτίμησε τη σημασία της πανδημίας στην πόλη. Δεν κατάλαβαν ούτε τον κίνδυνο για την πόλη ούτε την ευκαιρία διεκδίκησης από την κυβέρνηση τέτοιων μέτρων που θα μείωναν τα κρούσματα. Ακόμα και το πιο απλό, θερμομέτρηση σε όλα τα σχολεία, τακτικά τεστ COVID για όλους τους δασκάλους και τους υπαλλήλους του Δήμου, θα σου έδιναν μια πολύ καλύτερη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη για να μπορείς να προστατευθείς και εθνικά.

Στην προεκλογική μας εκστρατεία, τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και εγώ, υποσχεθήκαμε στους Αθηναίους ότι δεν θα πούμε ποτέ την φράση «αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα».

Σε ό, τι αφορά στις τρεις μεγάλες κρίσεις που δοκιμάζουν την Αθήνα, ο κ. Μπακογιάννης κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση.

Αντί να συζητάμε επί της ουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητάμε για θέσεις παρκαρίσματος και τάφους. Γι’ αυτό, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, χρειάστηκε να του θυμίσω ότι δεν είναι πια Δήμαρχος στο Καρπενήσι».

Μεγάλος Περίπατος: τι είναι χειρότερο, να επιμένει κανείς σε ένα λάθος ή να το αναγνωρίζει και να πηγαίνει παρακάτω;

«Στον Μεγάλο Περίπατο έγιναν μεγάλα λάθη. Ειδικά στην εφαρμογή του. Λάθη που κόστισαν υπέρογκα στο δημότη της Αθήνας. Κάποια διορθώθηκαν και κάποια θα αναγκαστούμε ως φορολογούμενοι να τα καταπιούμε. Γιατί; Διότι ο Νόμος Θεοδωρικάκου επιτρέπει σε έναν δήμαρχο να ξοδεύει χωρίς έλεγχο. Στο όνομα της ευελιξίας, πετάξαμε από το παράθυρο τη διαφάνεια. Γι’ αυτό, πριν το καλοκαίρι πήρα μια πρωτοβουλία και, έτσι, πρώτον, επέστρεψε μια λωρίδα στην Πανεπιστημίου και, δεύτερον, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι όλες οι οικονομικές αποφάσεις για τον Περίπατο θα περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οψόμεθα…».

Τα ανοιχτά σχολεία είναι προϋπόθεση για το διάλογο υπουργείου Παιδείας και μαθητών;

«Προφανώς. Η κατάληψη είναι ακραίο πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν εξαντληθεί. Αν μια κυβέρνηση έχει συστηματικά αγνοήσει δίκαια αιτήματα της μαθητικής κοινότητας. Όταν οι καταλήψεις δεν έχουν πολιτική στόχευση και δεν αποφασίζονται στο τέλος μιας διαπραγμάτευσης με τους υπεύθυνους, γίνονται εργαλεία μικροκομματικών συμφερόντων ή πεδία διασκέδασης μπαχαλάκηδων. Με τεράστιο όμως κόστος για τους μαθητές που δεν έχουν την πολυτέλεια να πηγαίνουν στο φροντιστήριο. Ένα κόστος που όσοι το αγνοούν είναι κοινωνικά ανάλγητοι. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα της νέας γενιάς για τα οποία και εγώ θα έκλεινα το σχολείο μου. Το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα, το υπέρογκο «υπόγειο» κόστος της δήθεν δωρεάν εκπαίδευσης, οι ελλείψεις στα σχολεία, η ανασφάλεια για το μέλλον. Όλα είναι θέματα για τα οποία η μαθητική κοινότητα έχει άποψη και είναι αντιδημοκρατικό να μην ακούγεται η άποψή της. Αλλά δεν έχω ακούσει ούτε ένα από αυτά να εκφράζονται από τους καταληψίες».

Να πάμε και στα του Κινήματος Αλλαγής; Η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι δεν μπορεί να αρκείσθε ως κόμμα στο 8%. Ποιες πολιτικές, ποιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες για την αύξηση του ποσοστού του Κινήματος;

«Τις έχω εκφράσει στο συνέδριο του 2019. Εμμένω σε αυτές».

Η τακτική του ΚΙΝΑΛ για διμέτωπο αγώνα απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας μάλιστα ίσες αποστάσεις, είναι ορθή;

«Τι σημαίνει κρατάω ίσες αποστάσεις; Δεν το καταλαβαίνω. Έχεις όραμα ή δεν έχεις; Αν έχεις όραμα για την Ελλάδα, τότε, ο καθένας μπορεί να συγκρίνει το δικό σου όραμα με το όραμα του αντίπαλου σου. Μόνο όταν δεν έχεις όραμα καλείσαι να απαντήσεις στο ερώτημα «με ποιον αντίπαλο είσαι;» για να καταλάβουν το πολιτικό σου στίγμα. Μήπως και καταλάβουν τον λόγο της πολιτικής σου ύπαρξης. Όταν όμως φτάσεις να ετεροπροσδιορίζεσαι, όταν σε ρωτάνε ξανά και ξανά αν είσαι με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είσαι με τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Και τότε είσαι πολιτικά άχρηστος. Αν θέλει ο χώρος μας να σταθεί στα πόδια του, θα πρέπει να μιλήσει στις αγωνίες του Έλληνα και της Ελληνίδας. Για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο. Για το πώς πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία των 70 δισ. για να χτίσουμε υποδομές που θα παράγουν πλούτο στο μέλλον για τα παιδιά μας. Και για το πώς θα μοιράσουμε αυτόν τον πλούτο δίκαια. Είναι ώρα, λοιπόν, κάθε κόμμα να μιλήσει για το πώς προτείνει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για το πώς θα διευρύνει την παραγωγική μας βάση και για το τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου για να συμβούν όλα τα παραπάνω».

Η κυρία Γεννηματά δήλωσε πως θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τον Νοέμβριο του 2021. Εσείς, κύριε Γερουλάνε;

«Αυτά θα τα πούμε εν καιρώ, άλλωστε έχω τοποθετηθεί πολλές φορές στο θέμα και δεν έχω αλλάξει θέση. Αυτό, όμως, που χρειάζεται σήμερα ο προοδευτικός χώρος είναι ένα κόμμα δημοκρατικό και λειτουργικό.

Με δημοκρατική λειτουργία που να διαπερνά όλα του τα όργανα.

Με μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν θα καπελώνει το πολιτικό γραφείο.

Με μια βάση που θα ενεργοποιηθεί για να λειτουργήσει με τοπικές οργανώσεις ώστε να νιώσει ότι έχει λόγο στο «αύριο» του κόμματος και της παράταξης.

Με ένα πρόγραμμα που θα έχει διακριτό όραμα και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Με τομείς που να δουλεύουν πολιτικά ώστε να μιλήσουν για τους χώρους ευθύνης τους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους που σήμερα παραμένουν αδρανείς.

Αλλιώς, τα 70 δισ. θα παραμείνουν στα ίδια λίγα χέρια και θα χάσουμε άλλη μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε πλούτο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Αισθητή μείωση του λογαριασμού! Δωρεάν πάγιο και επιπλέον εκπτώσεις από τη ΔΕΗ

«Το σώμα μου έχει πάθει ζημιά…»: Συγκλονίζει ο 25χρονος που διασωληνώθηκε με κορονοϊό στην Εντατική του Ασκληπιείου Βούλας

Νίκος Μουρατίδης: «Φαλίρισα, έφαγα όλα μου τα χρήματα και έχω μείνει αδέκαρος»

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2023 06 06 200704

06/06/2023 | 20:08

Γιάννης Φλωρινιώτης: Όσα είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη – Οι σκληροί χαρακτηρισμοί για τον Λευτέρη Πανταζή

06/06/2023 | 19:58

Νεκρός εντοπίστηκε ο Αμερικανός χειριστής γιοτ στα ανοιχτά της Λήμνου

06/06/2023 | 19:45

Τραγωδία στην Καβάλα: Αυτός είναι ο 17χρονος μαθητής που καρφώθηκε με τη μηχανή του σε απορριμματοφόρο
screenshot 2023 06 06 194420

06/06/2023 | 19:44

Ελένη Βιτάλη για Λευτέρη Πανταζή: «Νόμιζε ότι μπορεί να μου προτείνει ό,τι ήθελε – Του λέω: εσύ την έχεις δει περίεργα»

06/06/2023 | 19:37

Γιώργος Παπαδάκης για τον γιο του: «Τι να έρθει να κάνει στον ΑΝΤ1; Eίμαι εγώ»

06/06/2023 | 19:24

Στον Κοκλώνη το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Open
screenshot 2023 06 06 192122

06/06/2023 | 19:21

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

06/06/2023 | 19:14

SOS για την Αρκτική: «Μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030»

06/06/2023 | 19:11

Θεσσαλονίκη: Δώρο ζωής για δύο άντρες η μεταμόσχευση νεφρών ενός 75χρονου
irakleio

06/06/2023 | 18:57

Ηράκλειο: Την Παρασκευή η απολογία του 36χρονου που μαχαίρωσε την αρραβωνιαστικιά του

06/06/2023 | 18:52

Με εντολή του Τσίπρα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής βρέθηκαν στην Κω μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας

06/06/2023 | 18:41

Κολωνός: Προφυλακίστηκαν οι 7 από τους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης
mati

06/06/2023 | 18:35

Δίκη για το Μάτι: «Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων» κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

06/06/2023 | 18:24

Κως: Στο πάρτι γενεθλίων της εγγονής της «έσβησε» η 63χρονη – «Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, την φόρτωσαν σαν σακί με πατάτες»

06/06/2023 | 18:21

Καλομοίρα: Όταν στεναχωριέμαι κλαίω και κάνω «20 λεπτά κηδεία», μετά το ξεπερνάω
screenshot 2023 06 05 114639
Πώς ψήφισαν οι νέοι 17–34 ετών στις εκλογές της 21η Μαΐου: Πρωτιά για τη ΝΔ – Σημαντική άνοδο στην εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ
mitsotakis ekloges nafpaktos 2904
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικός στο τεστ κορονοϊού
pasok kinal deltio typoy
ΠΑΣΟΚ για Σκέρτσο και ΝΔ: «Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας»
debate2 2023 060623
Εκλογές 2023: Συμφωνία για debate των πέντε αρχηγών – Ποια η πιθανή ημέρα διεξαγωγής του
androulakis kriti 1504
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει ενεργειακή δημοκρατία
tsapanidou 1805
Τσαπανίδου: «Έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την προπαγάνδα σε αυτές τις εκλογές»