Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ανδρέας Μικρούτσικος: Τι αποκάλυψε η Σοφία Βόσσου για την υγεία του παρουσιαστή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: Η Δημοκρατική Παράταξη δεν κληρονομείται με λίγο ήλιο και λίγο πράσινο στο φόντο

«Προτεραιότητα και αγωνία μου, είναι να είμαι χρήσιμος στην παράταξη και να εργαστώ μαζί με όλους ώστε σύντομα να εκφράσουμε ξανά το δυναμικό και προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο iEidiseis ο Παύλος Γερουλάνος.

Δείτε επίσης

Γερουλάνος για γυναικοκτονίες: «Να αντιμετωπίσουμε αυτή την τοξική κουλτούρα – Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
O Παύλος Γερουλάνος γράφει για τη νέα οικονομική «φούσκα» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην επιστροφή στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο -πρόταση που ο ίδιος έχει θέσει πρώτος στο δημόσιο διάλογο- τονίζει: «Αν τότε κάναμε λάθος πηγαίνοντας στο σχήμα «ΚΙΝΑΛ», και κάναμε, σήμερα δεν το διορθώνουμε επαναφέροντας την ταμπέλα ΠΑΣΟΚ. Μόνο όταν κατορθώσουμε να μεταφράσουμε τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που να αφορούν όλη την κοινωνία, που να μιλούν στους νέους και να κινητοποιούν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τότε το ζήτημα του ονόματος θα μπορεί να στηριχθεί σε γερά θεμέλια. Και φυσικά να μιλήσουμε για το είδος του κόμματος που θέλουμε και με ποια πρόσωπα θα προχωρήσουμε στο μέλλον».

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα αναφέριε ο Παύλος Γερουλάνος στην συνέντευξή του:

«‘Η αυτοδυναμία ή χάος» είναι το δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Πού αποβλέπει κατά τη γνώμη σας και τι μπορεί να επιτύχει;

Θα ήθελα να ακούσω έναν Έλληνα πρωθυπουργό να βγει στη ΔΕΘ και να πει ότι πιστεύει στις συνεργασίες και στις συνέργειες. Ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις και ότι προφανώς χρειάζεται βοήθεια για να αλλάξει τις μεγάλες και διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Θα ήθελα να ακούσω, πως τα συστημικά προβλήματα της χώρας δεν λύνονται από έναν πολιτικό αλλά ακόμα και αν αυτό ήταν δυνατόν, χρειάζεται κάποιος που να εμπνεύσει όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ώστε οι όποιες λύσεις να έχουν διάρκεια. Αυτός θα ήταν ένας πρωθυπουργός που βλέπει τη μεγάλη εικόνα, που βάζει το καλό της πατρίδας μπροστά. Αντί για αυτό όμως, βλέπω έναν Πρωθυπουργό που δεν έχει συνέλθει από τις αποτυχίες του καλοκαιριού, που γλύφει ακόμα τις πληγές των πυρκαγιών και θέτει φοβικά διλλήματα ελπίζοντας να συσπειρώσει τους «δικούς του». Αυτές είναι τακτικές του παρελθόντος και θα μπορούσα να τις εξηγήσω αν ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης παίζει ακόμα χωρίς αντίπαλο και τέτοιες συμπεριφορές αναδεικνύουν μόνο το ηγετικό του έλλειμμα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη συναίνεση τόσο με την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο όμως και με το Κίνημα Αλλαγής. Πώς το κρίνετε; Γιατί το κάνει;

Διότι δεν αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία έχει φύγει πολύ πιο μπροστά από το πολιτικό της προσωπικό. Αυτό που βλέπω παντού γύρω μου είναι ότι συνέχεια μεγαλώνει η μερίδα πολιτών που ασφυκτιά με τέτοιες αναχρονιστικές νοοτροπίες. Οι πολίτες είναι ώριμοι για διαδικασίες που σέβονται τις προτεραιότητες των νικητών αλλά και των ηττημένων, καιμπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις που να ενώνουν. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι πολιτικοί μας και δεν είναι τυχαίο ότι στην κάλπη προσέχονται 2 εκατομμύρια λιγότερες Ελληνίδες και Έλληνες, από όσοι το 2009. Αντίθετα, η εμπειρία μας στον δήμο της Αθήνας δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να αναζητήσει και να συγκροτήσει συμμαχίες πάνω σε κοινούς στόχους. Στο δημοτικό συμβούλιο, στο πιο άμεσο επίπεδο δημοκρατίας, η απλή αναλογική – αντίθετα από τις προβλέψεις – λειτουργεί και καλλιεργεί μια νέα γενιά σκέψης, ενθαρρύνοντας νέα ήθη, αποσυμπιέζοντας κοινωνικές δυναμικές προς όφελος όλων. Αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Εσείς, βλέπετε πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία;

Εκτιμώ τους πολιτικούς και τα κόμματα που αντί να ασχολούνται με την πιθανότητα εκλογών, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις ανάγκες της κοινωνίας και στον έλεγχο της εξουσίας. Που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό και το κομματικό τους. Εκτιμώ όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση και θα κάνει εκλογές όποτε τον συμφέρουν.

Από τις πρώτες κάλπες, με απλή αναλογική, αν προκύψει δυνατότητα κυβέρνησης κατά τα πρότυπα της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να εξεταστεί ως ενδεχόμενο από τον πολιτικό σας χώρο;

Πιστεύω βαθύτατα ότι οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος θα διορθωθούν όταν ένα ή περισσότερα κόμματα συνεργαστούν για να σπάσουν το απόστημα της εξουσίας όπως το ξέρουμε σήμερα. Όταν κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι βάλουν στο πλάι τα εγώ τους για να αποσυγκεντρώσουν την εξουσία στη βάση θεσμών που λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία. Μια τέτοια αποσυγκέντρωση της εξουσίας θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και, κατ’επέκταση, θα αποσυγκεντρώσει τον πλούτο από τα χέρια των λίγων. Θα απελευθερώσει δυνάμεις των πολιτών που σήμερα νιώθουν ότι το «σύστημα» τους αποκλείει. Αυτή η πολιτική πρόταση θα χρειαστεί θυσίες και υπερβάσεις από τα κόμματα που σήμερα διεκδικούν την εξουσία με στόχο να την ελέγξουν. Γύρω από μια τέτοια ατζέντα οι προοδευτικές δυνάμεις όχι μόνο μπορούν αλλά πρέπει να διεκδικήσουν συνεργασίες. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν συνεργασία εξουσίας για να κρατήσουμε το σύστημα όπως είναι.

Εκτιμάτε πως με την ομιλία του και τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας στόχευσε στον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ, στον προσεταιρισμό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ;

Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ούτε χρώματα, ούτε τσιτάτα και η δημοκρατική παράταξη δεν κληρονομείται με λίγο ήλιο και λίγο πράσινο στο φόντο. Η προοδευτική διακυβέρνηση θεμελιώνεται σε ένα όραμα για τη χώρα γεμάτο αισιοδοξία διότι πηγάζει από μια βαθιά πίστη στις δυνάμεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι αυτή που υπόσχεται στους «δικούς της» πιο πολλά από τον αντίπαλο αλλά αυτή που αντιλαμβάνεται τις δυνάμεις και τις τάσεις που γεννιούνται μέσα στην κοινωνία και τις υποστηρίζει με σχέδιο και προτάσεις. Αυτή τη διακυβέρνηση δεν την άκουσα από τα χείλη του κ. Τσίπρα και κάθε επίκληση στα σύμβολα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος μάλλον δείχνει ότι ο, κατά τα άλλα κολακευτικός μιμητισμός του, είναι απίθανα επιφανειακός.

Τι πρέπει να είναι αυτό που θα πρέπει να καθορίσει την εκλογή της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής;

Οι εκλογές αυτές αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία επανεκκίνησης του προοδευτικού χώρου, την οποία αξίζει να κεφαλαιοποιήσουμε. Για να το πετύχουμε πρέπει να αφορούν τους πολίτες της δημοκρατικής παράταξης στο σύνολό τους. Τόσο εκείνους που βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ, όσο και εκείνους που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και κυρίως εκείνους που βρίσκονται στο σπίτι τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Να τους μιλά, να τους ξεσηκώσει, να τους εμπνεύσει και να τους κινητοποιήσει. Αυτό θα το πετύχουμε αν οι διαδικασίες είναι ανοιχτές σε όλους, αν δεν αφορούν μόνο την ψήφο αλλά τη συγκρότηση ενός προοδευτικού προγράμματος για τη χώρα που θα μεταφραστεί σε κυβερνητική πρόταση με στόχο την εξουσία. Οι εσωκομματικές εκλογές μας δίνουν την αφορμή, να συναντηθούμε με αυτούς τους πολίτες ξανά, να μιλήσουμε μαζί τους για το αύριο και κυρίως για το πώς θα φτάσουμε εκεί, με ποιες ιδέες, με ποια οικονομία, με ποια κοινωνία και σε ποια Ελλάδα.

Εσείς επιμένετε στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο;

Όσα υποστήριξα στο συνέδριο του 2019 όταν «σφραγιδοποιήθηκε» το ΠΑΣΟΚ ισχύουν. Τότε, μίλησα για την ανάγκη να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα και την κοινωνία, όχι να αλλάξουμε περίβλημα. Ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο ήλιος και το όνομα αλλά το περιεχόμενο, οι πολιτικές επιλογές και οι προτάσεις μας. Αν τότε κάναμε λάθος πηγαίνοντας στο σχήμα «ΚΙΝΑΛ», και κάναμε, σήμερα δεν το διορθώνουμε επαναφέροντας την ταμπέλα ΠΑΣΟΚ. Μόνο όταν κατορθώσουμε να μεταφράσουμε τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που να αφορούν όλη την κοινωνία, που να μιλούν στους νέους και να κινητοποιούν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τότε το ζήτημα του ονόματος θα μπορεί να στηριχθεί σε γερά θεμέλια. Και φυσικά να μιλήσουμε για το είδος του κόμματος που θέλουμε και με ποια πρόσωπα θα προχωρήσουμε στο μέλλον.

Ο Παύλος Γερουλάνος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία;

Προτεραιότητα και αγωνία μου, είναι να είμαι χρήσιμος στην παράταξη και να εργαστώ μαζί με όλους ώστε σύντομα να εκφράσουμε ξανά το δυναμικό και προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας.

 

Ροή Ειδήσεων

22/10/2021 | 12:58

Σπύρος Καρανικόλας: «Η νίκη του Ανδρέα Λοβέρδου τελειώνει οριστικά τα σενάρια συμπόρευσης με ΣΥΡΙΖΑ»

22/10/2021 | 12:57

Η Θεοφανία Παπαθωμά απαντά στην κριτική της Έλενας Ακρίτα: «Οι επαγγελματίες κράχτες…»

22/10/2021 | 12:48

Στην Αθήνα στις 28 και 29 Οκτωβρίου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

22/10/2021 | 12:41

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, το πρώτο… ξεκαθάρισμα στο μικροσκόπιο του VAR!

22/10/2021 | 12:35

Λιάγκας για τηλεφωνική επικοινωνία με Πετρούνια: «Όταν κάνεις μια μα@@@ία, δεν είσαι έτοιμος να…»

22/10/2021 | 12:28

Κουρουμπλής: Το όνομα «Παπανδρέου» θα αφυπνίσει συναισθήματα- Θέλει σωστή διαχείριση από ΣΥΡΙΖΑ

22/10/2021 | 12:18

Μίκης Θεοδωράκης – Δικηγόρος Μαργαρίτας: «Δεν αποδεχόμαστε ότι ο Νίκος Κουρής είναι γιος του»

22/10/2021 | 12:16

Άλεκ Μπάλντουιν – «Η ιστορία επαναλαμβάνεται»: Όταν ο γιος του Μπρους Λι σκοτώθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Το Κοράκι»

22/10/2021 | 12:07

Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία με απόφαση του Χατζηδάκη

22/10/2021 | 11:56

Άλεκ Μπάλντουιν: Συντετριμμένος αφότου πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος 42χρονη σε γυρίσματα (ΦΩΤΟ)

22/10/2021 | 11:56

Halyna Hutchins: Ποια ήταν η 42χρονη που σκότωσε κατά λάθος ο Άλεκ Μπάλντουιν (ΕΙΚΟΝΕΣ)

22/10/2021 | 11:37

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της

22/10/2021 | 11:20

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 13,3 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ- Στο 6,1% το Κίνημα Αλλαγής

22/10/2021 | 10:36

Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, λένε διπλωματικές πηγές

22/10/2021 | 10:36

Λευτέρης Πετρούνιας: Σε άσχημη κατάσταση η Βασιλική Μιλούση – Έκλαιγε στη συνομιλία με την Τσιμτσιλή
Κίνημα Αλλαγής: Πώς η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει όλα τα δεδομένα
Λοβέρδος για κάθοδο Παπανδρέου: «Εξυφαίνεται κοινό μέτωπο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ίσως και Βαρουφάκη»
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι 6 υποψήφιοι, ο νικητής στη «μάχη» των υπογραφών και η πρώτη «πιστολιά» από Λοβέρδο
Απάντηση ΜέΡΑ25 σε Λοβέρδο: «Μην ανησυχείς αδίκως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο»
Παπανδρέου: Με 20.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
Ανδρουλάκης: Επίδειξη δύναμης με 20.000 υπογραφές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ