Γερουλάνος: «Να εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» - TheCaller

Αθήνα

39 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: Σοκάρει η εικόνα του έπειτα από τρία βράδια στη φυλακή – «Δεν μιλά σε κανέναν» (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερουλάνος: «Να εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»

O Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη του στην Εφ.Συν παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρότασής του για μια προοδευτική Ελλάδα τονίζοντας ότι «είναι ένα όραμα για το οποίο αξίζει να δουλέψουμε σκληρά».

Όπως αναφέρει, ο κόσμος αγωνιά να δει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να αναγεννιέται, υπογραμμίζοντας ότι η επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι επιστέγασμα μιας ευρύτερης αλλαγής «με πολιτικό σχέδιο και πρόσωπα που μπορούν να εμπνεύσουν».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην «Εφ.Συν»:

• Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας; Γιατί το ποσοστό εμβολιασμού και το τείχος ανοσίας είναι κατώτερο των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση και ποιος φταίει; Θεωρείτε ότι η λογική των διαχωρισμών και των λεγόμενων προνομίων θα φέρει αποτέλεσμα;

Απέναντι στην πανδημία χρειάζεται να είμαστε όλοι ένα. Μία κοινωνία, ένα στόχος, μια στρατηγική, ένα αποτέλεσμα. Η πολιτική και η επιστημονική ηγεσία σε αυτό έχασαν τη μάχη. Ομως την κερδίζει μέρα με τη μέρα η κοινωνία. Το θάρρος όσων εμβολιάστηκαν, παρά τη σύγχυση που προκάλεσαν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και MME, αρχίζει να δημιουργεί την επιθυμητή ανοσία για να προχωρήσει και η ζωή μπροστά και η χώρα. Σε αυτήν την πορεία αξίζει να συνεχίσουμε πείθοντας κάθε διπλανό μας που ανησυχεί ότι αξίζει να εμβολιαστεί.

• Την ίδια ώρα, τι εξήγηση δίνετε για το ότι σε πολιτικό επίπεδο και παρά την υγειονομική και κοινωνική κρίση, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση διατηρεί την πρωτοκαθεδρία; Πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί -σύμφωνα και με καταγγελίες της αντιπολίτευσης- κατασκεύασμα ενός ευνοϊκού επικοινωνιακού περιβάλλοντος του Μαξίμου ή μήπως ο αντιπολιτευτικός λόγος αδυνατεί να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής πολιτικής;

Οταν το μήνυμά σου είναι ισχυρό και σημαντικό για την κοινωνία θα περάσει, παρότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις απολαμβάνουν τη στήριξη των μίντια. Επιπλέον, η πολιτική του «ώριμου φρούτου», σε μια εποχή που αλλάζουν οι κανόνες παραγωγής πλούτου στη χώρα, αφήνει τον κόσμο αδιάφορο.

Οι συνεργασίες για την εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε θετικές προσεγγίσεις και συνεργασίες με προοπτική
Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας αφαιρώντας από όλο και περισσότερους το δικαίωμα στο αύριο. Την κοινωνία μπορούν να την κινητοποιήσουν προτάσεις με όραμα και ελπίδα. Οραμα, που να χαράζει μια προοδευτική πορεία με καθαρούς στόχους και κανόνες και ελπίδα με πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν κάνοντας τη ζωή μας καλύτερη. Η πρόταση αυτή ξεκινάει με την οικονομία και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

• Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι επόμενες, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική, θεωρητικά διευκολύνουν τα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Ποια είναι η θέση σας και πώς αξιολογείτε την προοπτική μιας κυβέρνησης των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών κομμάτων. Υπάρχει άλλος τρόπος ώστε η Ν.Δ. να μη διατηρηθεί στην εξουσία;

Θέλουμε θετικές προσεγγίσεις και συνεργασίες με προοπτική. Οι συνεργασίες για την εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Οι συνεργασίες που αφορούν την κοινωνία είναι εκείνες που δίνουν ελπίδα και προοπτική, που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, χτίζοντας τοπικές οικονομίες από κάτω προς τα πάνω, που αναβαθμίζουν τους θεσμούς με διαφάνεια και λογοδοσία για να αποκτήσουμε τη δημοκρατία που έχουμε ανάγκη και να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτή είναι μια ατζέντα που εμπνέει και όποιο προοδευτικό κόμμα την υιοθετήσει δεν θα χρειαστεί συνεργασία για να κυβερνήσει.

• Στο θέμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, πώς και γιατί αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για τον χώρο σας;

Η εσωκομματική διαδικασία αποτελεί ευκαιρία αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης αν λειτουργήσει κινηματικά, ως πολιτικό προσκλητήριο σε όσους σήμερα μένουν σπίτι τους ή νιώθουν ότι τα κόμματα δεν τους εκπροσωπούν· αν μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων που κάποτε αγάπησαν την πολιτική και τώρα νιώθουν ότι απογοητεύτηκαν· αν εμπνεύσει νέους που θέλουν να συμμετέχουν για να διαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας τους. Κάθε άλλη διαδικασία θα μας πάει πίσω.

• Είστε ικανοποιημένος από την τωρινή εικόνα, τη στρατηγική και τις επιδόσεις του κόμματός σας; Τι πρέπει να αλλάξει για να καταστεί ξανά πρωταγωνιστής;

Τα κόμματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όταν αυτό που πρεσβεύουν έχει αντίκρισμα στην κοινωνία. Τα επιτελεία τους σήμερα αγνοούν τεράστια κομμάτια της κοινωνίας. Υπάρχει μια ολόκληρη Ελλάδα κάτω από τα ραντάρ τους, που ξυπνά κάθε πρωί με αγωνία για το μεροκάματο, για τους λογαριασμούς, υπάρχουν νέοι, τους οποίους η Ελλάδα, όπως είναι, δεν τους αφορά. Μια πολιτική πρόταση που θα διευρύνει τη δημοκρατική και παραγωγική βάση της χώρας ώστε να τους συμπεριλαμβάνει όλους, που θα τους δίνει ρόλο και εργαλεία να αναπτυχθούν, αυτή είναι μια προοδευτική ατζέντα που μπορεί να εμπνεύσει. Πάνω σε αυτή την ατζέντα εργάζομαι.

• Το όνομα παίζει κάποιο ρόλο; ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Σημασία έχει να επιστρέψουμε στις αρχές και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Γι’ αυτό επέμενα στο ΠΑΣΟΚ όταν όλοι το ήθελαν μια μικρή σφραγίδα στο συρτάρι ενός λογιστή. Ομως η όποια αλλαγή ή επαναφορά ονόματος οφείλει να είναι επιστέγασμα μιας ευρύτερης αλλαγής με πολιτικό σχέδιο, πρόσωπα που μπορούν να εμπνεύσουν και κομματικές δομές ανοιχτές σε ευρεία συμμετοχή. Ετσι θα εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

• Η πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικές ή παραπληρωματικές; Με άλλα λόγια, αντίπαλοι ή εν δυνάμει σύμμαχοι, αν υποθέσουμε ότι ο «εχθρός» είναι στα δεξιά;

Εχθρός κάθε κόμματος πρέπει να είναι τα προβλήματα του τόπου. Και στόχος κάθε κόμματος, να διεκδικεί την εξουσία για να λύσει αυτά τα προβλήματα δίνοντας προοπτική στη χώρα, ενώνοντας την κοινωνία γύρω από κοινούς στόχους και οράματα. Κόμματα που κοιτούν πίσω, περιμένουν να παραπατήσει ο «εχθρός» και ασχολούνται με τις «καρέκλες» τους δεν θα εμπνεύσουν ποτέ κανέναν.

• Οι κινήσεις σας δείχνουν ενδιαφέρον να ηγηθείτε. Τι μηνύματα εισπράττετε από τον κόσμο; Τι θα μετρήσει στις αποφάσεις σας και πότε να περιμένουμε ανακοινώσεις;

Εισπράττω την ανάγκη του κόσμου για ελπίδα. Εισπράττω την αγωνία να δουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να αναγεννιέται και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Γι’ αυτό δουλεύουμε με τους συνεργάτες μου: για μια σύγχρονη πολιτική πρόταση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης με εξωστρέφεια, πάνω στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, που θα συμπεριλαμβάνουν όλη την κοινωνία. Μια πρόταση για μια προοδευτική Ελλάδα όπου δεν θα περισσεύει κανείς. Αυτό είναι ένα όραμα για το οποίο αξίζει να δουλέψουμε σκληρά.

Ροή Ειδήσεων

01/08/2021 | 14:37

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από παίκτη της Super League Interwetten

01/08/2021 | 14:15

Απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό διάβημα- Απορρίπτει τις αιτιάσεις για το «επεισόδιο» στον Έβρο

01/08/2021 | 14:01

Φρίκη στην Σκιάθο: 20χρονη τουρίστρια κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από τέσσερις άνδρες

01/08/2021 | 13:46

Αποκάλυψη Μέλπως Ζαροκώστα: «Ο Κωνσταντάρας έπασχε από νοσηρή κατάθλιψη»

01/08/2021 | 13:26

Ρόδος: Πώς οι γείτονες έσωσαν την 36χρονη από τα χέρια του συζύγου της

01/08/2021 | 13:12

Στην Αθήνα ο Αντετοκούνμπο: Θα πάμε το τρόπαιο του ΝΒΑ στα Σεπόλια (ΒΙΝΤΕΟ)

01/08/2021 | 12:49

Έγκλημα στη Δάφνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τους αστυνομικούς που αγνόησαν τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

01/08/2021 | 12:42

Θεόδωρος Ιακωβίδης: Το συγκλονιστικό σκίτσο του Παπανίκου που έγινε viral

01/08/2021 | 12:29

«Νεκρός Τούρκος από ελληνικά πυρά στον Εβρο», λένε τουρκικά ΜΜΕ

01/08/2021 | 12:13

Στανίση: Δεν μου πάνε ούτε ο γάμος ούτε η συντροφικότητα- Γιατί δεν έκανα παιδί

01/08/2021 | 12:08

Συγκλονίζει ο Ιακωβίδης: «Δεν είχα λεφτά για βενζίνη και πήγαινα με τα πόδια» (ΒΙΝΤΕΟ)

01/08/2021 | 11:53

Μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αχαΐα- Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

01/08/2021 | 11:42

Ένας γάμος και δέκα κηδείες…

01/08/2021 | 11:31

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το «πόθεν έσχες»: «Επειδή κάποιοι επιδίδονται σκοπίμως στην καλλιέργεια εντυπώσεων…»

01/08/2021 | 11:12

Ναταλία Γερμανού και Ιωάννα Μαλέσκου συναντήθηκαν στην Κρήτη (ΦΩΤΟ)
Χρυσοχοΐδης για φωτιά στην Αχαΐα: Πολύ βελτιωμένη η εικόνα – Είμαστε σε επιφυλακή
Κικίλιας προς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες: Ερχόμαστε εμείς σε εσάς για τον εμβολιασμό
Θάνος Μωραΐτης: «Ντροπή για την Πολιτεία όσα είπε ο Ιακωβίδης»
Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Θλιβερή η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να «επενδύει» στο έγκλημα αδιακρίτως, αποσιωπώντας την αλήθεια
Μήνυση του οργισμένου Πολάκη σε ΝΔ για το πόθεν έσχες του – ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: «Καλά ξεμπερδέματα!»
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει»