Αθήνα

12 oC

ψιχάλες

Γερουλάνος: Οφείλουμε να εκφράσουμε ένα ελληνικό όραμα, όχι ξενόφερτο, αλλά ανθρωποκεντρικό και σοσιαλιστικό

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα indicator.gr και στον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση, παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα indicator.gr και στον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώση, παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

Όπως σημειώνει ο Παύλος Γερουλάνος, «πάντα μιλάω συλλογικά, οφείλουμε να εκφράσουμε ένα ελληνικό όραμα, με επίκεντρο τις ελληνικές προτεραιότητες και όχι ξενόφερτο. Επίσης ανθρωποκεντρικό και όχι την οικονομία πάνω από όλους και τέλος, σοσιαλιστικό ,γιατί το αξιακό μοντέλο του Ρόναλντ Ρέιγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ επανέρχεται. Η ομάδα λοιπόν που θα το παρουσιάσει, θα ενθουσιάσει τον Έλληνα τα επόμενα 10-20 χρόνια».

Κύριε Γερουλάνο, τι γυρεύει ένας  ιχθυοτρόφος στην πολιτική; Στο ζωικό βασίλειο, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, συμβαίνει το ίδιο και στον πολιτικό βυθό; 

Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική, με ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν και μετά να φύγουν. Είναι πολύ σημαντικό να φέρεις δεξιότητες που χρειάζεται το κοινοβούλιο π.χ. το να ξέρεις πως λειτουργεί πραγματικά η αγορά και όχι μόνο σε θεωρητικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο. Αν δε ζήσεις τη μεταχρονολογημένη επιταγή δεν μπορείς να καταλάβεις τι χρειάζεται για να μεγαλώσει η αγορά. Όσο μεγαλύτερη διαφορετικότητα υπάρχει σε αυτούς που μετέχουν στα κοινά τόσο το καλύτερο. Όσο πιο διευρυμένο είναι το σώμα που αποφασίζει για το μέλλον της χώρας, τόσο πιο σωστά θα το σχεδιάσει.

Το έναυσμα για την ενασχόληση σας ήταν η προσφορά πρότασης για ένα καλύτερο μέλλον; 

Οι περισσότεροι πολιτικοί μπαίνουν με θετική διάθεση, δεν ξέρω πόσοι βγαίνουν με το ίδιο σκεπτικό, αυτό οφείλεται στα προβληματικά συστήματα που έχουμε φτιάξει και ο κόσμος απογοητεύεται γρήγορα. Το «γρήγορο ψάρι τρώει το αργό» τελικά, η δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται στην κοινωνία, ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις και να τις μεταφέρεις στην ελληνική κοινωνία, κάνει τη διαφορά.

Τα κόμματα μας είναι δύσκαμπτα, δυσκίνητα και αρτηριοσκληρωτικά, υποφέρουμε από ένα βαθύ συντηρητισμό. Αυτό θα σπάσει με την αλλαγή νοοτροπίας. Η επόμενη οραματική γενιά πολιτικών θα είναι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να την απολέσουν.

Δηλαδή, θα την διοχετεύσουν εκεί που λογοδοτεί, κοντά στον πολίτη, στους δήμους, στις περιφέρειες, στους ΟΤΑ, στα επιμελητήρια, στους σωστούς συνεταιρισμούς, και στους συνδικαλιστικούς φορείς.

Νιώθετε στοχοποιημένος από την παράταξή σας που πραγματικά διαφωνείτε; 

Η διαφωνία μου είναι πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό χώρο μας που βάλλεται και από δεξιά και από αριστερά. Για να αντέξουμε αυτή την πίεση απαιτείται να δώσουμε ένα διαφορετικό όραμα. Η ΝΔ επιβιώνει με το συντηρητικό της λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Το Κέντρο συρρικνώνεται όταν δεν έχει όραμα και μεγεθύνεται, αφυδατώνοντας τα άλλα κόμματα όταν ταυτίζεται με τον πολίτη.

Επιθυμείτε να είστε ο κύριος εκφραστής του Κεντρώου χώρου; 

Πάντα μιλάω συλλογικά, οφείλουμε να εκφράσουμε ένα ελληνικό όραμα, με επίκεντρο τις ελληνικές προτεραιότητες και όχι ξενόφερτο. Επίσης ανθρωποκεντρικό και όχι την οικονομία πάνω από όλους και τέλος, σοσιαλιστικό ,γιατί το αξιακό μοντέλο του Ρόναλντ Ρέιγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ επανέρχεται. Η ομάδα λοιπόν που θα το παρουσιάσει, θα ενθουσιάσει τον Έλληνα τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Είμαστε οι υπάκουοι Ευρωπαίοι, χάσαμε τον έλεγχο της χώρας μας. Ποια Ευρώπη ονειρεύεστε; 

Η Ευρώπη, έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη. Όσο τσακώνονται τα κράτη μεταξύ τους, τόσο συρρικνώνεται η δύναμή της.

Οι δημοκρατίες του κόσμου, δεν θα είναι οι ισχυρότερες οικονομίες, γεγονός άκρως επικίνδυνο και απομένει η επιλογή ενός συνδυασμού των τάσεων στις δεξαμενές σκέψης (think tanks) της Αμερικής και στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για μια νέα διάσταση.

Σκοπεύετε  να μιλήσετε με τον Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; 

Πρέπει να μιλάς με όλους που έχουν καταφέρει να τραβήξουν ένα δικό σου κόσμο στα δικά τους κόμματα. Αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΝΔ, στο ΚΙΝ.ΑΛ., στον καναπέ και στην νεολαία που ψάχνεται. Να δω κάποιες σκέψεις τους που δεν γνωρίζω, να ανιχνεύσω τις πραγματικές προθέσεις τους. Από πότε είναι ποινικό αδίκημα ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων στη δημοκρατία;

Η ακατάπαυστη αιμορραγία στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σας προβληματίζει; 

Το πρόβλημα είναι του δικού μας χώρου. Δεν καταφέραμε ο κάθε Έλληνας να δει τον εαυτό του μέσα από τις προτάσεις μας. Η τελευταία φορά ήταν το μακρινό 1981. Λειτουργούμε με τις μνήμες. Ήρθε η ώρα να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα μας.

Θα διεκδικήσετε την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛ. ή ετοιμάζετε πολιτική κίνηση; 

Είναι νωρίς να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό. Το πιο σημαντικό δεν είναι να γίνω αρχηγός, αλλά να υπάρχει μια ικανή ομάδα με καθαρό πολιτικό περιεχόμενο.

Ανησυχώ πολύ για την παράταξη και όχι την καρέκλα. Δεν πιστεύω πως η αντιπολίτευση στον φιλελευθερισμό θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία μου είναι πως χάνουμε το χρόνο να εκφράσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Όσο πιο γρήγορα συγκροτήσουμε αυτή την ομάδα στο δικό μας χώρο, οι πολίτες θα πουν «αυτοί οι μπαγάσηδες κάτι λένε».

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία για να ορθοποδήσει η χώρα; 

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που είναι και συνδεδεμένα μεταξύ τους: Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Το πρώτο αφορά μια ουσιαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που επαναλαμβάνονται. Για να σπάσουν, πρέπει να στηρίξεις την μικρομεσαία επιχείρηση, να πεισθεί ο Έλληνας να επενδύσει στην πατρίδα του, στα παιδιά του.

Η επιδίωξη κάθε κυβέρνησης είναι οι ξένες επενδύσεις.Η δική μου είναι οι ελληνικές. Αυτό θα γίνει αν σταματήσει το κράτος να είναι εχθρικό στην επιχειρηματικότητα, να την πνίγει με τη γραφειοκρατία.

Υπάρχει λοιπόν ένα καθεστώς ομηρίας που επεκτείνεται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες. Πόσο καιρό ακόμα θα στραγγαλίζεται η δημιουργία που θα ποτίσει το δένδρο της ανάπτυξης;

Η πρόσφατη μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι ένα πρώτο βήμα; 

Είναι καλοδεχούμενη αλλά μια μικρή μείωση στους φόρους, δεν επαρκεί όταν με βάζεις να πληρώσω  1.000 ευρώ στο λογιστή και το δικηγόρο για να συστήσω προσωπική εταιρεία. Άσε με να λειτουργήσω, παλεύει μάταια η ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον, με αποτέλεσμα να κοιτά την αρπαχτή. Η απελευθέρωση της δημιουργίας των Ελλήνων που τη βλέπουμε στο εξωτερικό, πρέπει να τη καταφέρουμε και μέσα στη χώρα με  σταθερούς κανόνες.

Ποιοι τομείς θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας; 

Ο τουρισμός μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του, δε μιλώ για περισσότερο κόσμο στη Μύκονο ή την Σαντορίνη αλλά στην Ήπειρο και στη Θράκη, με νέες μορφές όπως ο τουρισμός περιπέτειας.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η πρωτογενής παραγωγή τριών προϊόντων όπως το λάδι, το γιαούρτι και τα ψάρια, που ταυτίζονται με υψηλότατη ποιότητα. Η στρατηγική είναι να αυξήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα της εύφορης ελληνικής γης.

Θα έβαζα επίσης τις νέες τεχνολογίες και την έρευνα στην ιατρική ή την παροχή υπηρεσιών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο indicator.gr

Send this to a friend