Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Χείμαρρος ο Τάσος Τεργιάκης για τον Νίκο Μάνεση: «Συμφωνώ με την Ελεονώρα Μελέτη 100%, φύγαμε όλοι οι υπόλοιποι και έμεινε εκείνος»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: «Αν το ήξερε ο Μητσοτάκης, δεν θα είχε συμβεί – Δεν συνδέεται με το Predator»

Όπως όλα δείχνουν το μεσημέρι αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αρνήθηκε ξανά ότι η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί το Predator και μίλησε για δυο υποθέσεις.

«Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί πολύ αναλυτικά στην σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και σκοπεύει να το αντιμετωπίσει. Υπομονή λίγες ώρες και θα μάθετε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις θέσεις και το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα δράσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα». Αυτό δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τη δήλωση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς να το γνωρίζει ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση στον ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός αφού η ΕΥΠ έχει περάσει στο Μαξίμου. «Σε αυτή την υπόθεση γράφονται και λέγονται πάρα πολλά. Περισσότερο διευρύνουν την σύγχυση και όχι την ουσία. Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η ΕΥΠ για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και στην συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται διαχρονικά με την έγκριση εισαγγελέως. Από το 2018 ενώ ήταν δυο εισαγγελείς, έγινε ένας.

Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του προηγούμενου διαστήματος και την μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα Predator και τα κακόβουλα λογισμικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σκόπιμη σύγχυση από κάποιους» και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν ότι λέμε ψέματα χωρίς να προσκομίζουν στοιχεία. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί κατ’ οιονδήποτε τρόπο αυτά τα κακόβουλα λογισμικά.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί αυτά τα λογισμικά και καμία αρχή δεν τα χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει στοιχείο να το αμφισβητήσει.

Οι δυο υποθέσεις όσον αφορά στις ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν συνδέονται. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που είναι αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη».

Το σύστημα μπάζει
«Συνδέουν την ΕΥΠ με το γραφείο του πρωθυπουργού και άρα ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει τα πάντα. Υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 κράτη στην ΕΕ που η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό. Υπάρχουν 2-3 περίοδοι στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας που η κρατική αρχή πληροφοριών ήταν στο γραφείο του πρωθυπουργού. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση αν ήταν σωστό να είναι αλλού.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση πάμε στο άλλο άκρο με συνωμοσιολογία και αγωνία κάποιων να χτίσουν αφηγήματα. Πάμε να μπλέξουμε σε περίεργες ατραπούς, μη λαμβάνοντας υπόψιν μας τον κόσμο που ζούμε και την πολύ ουσιαστική συμβολή που έχει η ΕΥΠ στην αντιμετώπιση μεγάλων απειλών κατά του κράτους και της Πολιτείας.

Προφανώς χρειάζονται φίλτρα, προφανώς το σύστημα μπάζει και οι γραμμές είναι δύσκολο να τραβηχτούν και χρειάζεται να βρούμε κινήσεις και φίλτρα παραπάνω σε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες και πρόσωπα αλλά μην τα μηδενίζουμε όλα.

Εφόσον πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα οφείλει το πρωθυπουργικό γραφείο να ενημερώνεται. Αν ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί αυτού του είδους η επισύνδεση δεν θα γινόταν.

Ακριβώς επειδή ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε και αν γνώριζε δεν θα συνέβαινε, υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις σε ανάληψη της ευθύνης. Όχι μόνο σε λόγια. Υπήρξε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης παρότι ο γραμματέας της κυβέρνησης δεν γνώριζε. Ο κ. Δημητριάδης από πολιτική ευθιξία και επειδή ήταν ο συνδετικός κρίκος.

Η ΕΥΠ λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου νομικού πλαισίου και έχει παθογένειες και οφείλουμε θεσμικά να δούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Είμαστε ανοικτοί να δούμε όλες αυτές τις πτυχές και είμαστε ανοικτοί σε κάθε θεσμική διαδικασία. Δεν είναι συνηθισμένα πράγματα. Δεν είναι οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία η ΕΥΠ», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Θέλουν να εκμεταλλευθούν τον κουρνιαχτό»
«Είμαστε πάντοτε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις που να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Απαιτούνται φίλτρα ανάλυσης των αποφάσεων που λαμβάνονται. Δεν θα επιτρέψουμε να διασύρεται η χώρα και να ακυρώνεται το έργο της ΕΥΠ. Να μην μείνει καμία σκιά. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφορία για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Όλα αυτά είναι πράγματα που οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά.

Δεν φοβόμαστε τίποτα είμαστε εδώ για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Έχουμε την πεποίθηση ότι με την ίδια σοβαρότητα θα συμπεριφερθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον κουρνιαχτό», είπε επίσης ο Γιάννης Οικονόμου.
Οι εκλογές
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η υπόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Σεν το βλέπω και δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχω μετρήσει πάνω από 15 φορές που ζητούν εκλογές για διάφορους λόγους και αιτίες. Το πιο βαρύ και ουσιαστικό είναι τα τελείως ανυπόστατα ηθικής διάστασης που διατυπώνουν κάποιοι ως κατήγοροι απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσον αφορά στην προσήλωσή του στους θεσμούς και την δημοκρατική διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό που είναι πολιτικά μη ανεκτό να αφήσει την οποιαδήποτε σκιά. Νηφάλια και ψύχραιμα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα γίνει και η αποτίμηση».

Η εξεταστική
Αναφερόμενος στο αίτημα για εξεταστική επιτροπή, ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε υπέρ της εξεταστικής επιτροπής. Είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται η υπόθεση αυτή να αποσαφηνιστεί σε όλες τις πτυχές. Όλοι απαιτούν και δικαιούνται να πάρουν απαντήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης πρωτίστως, ο πολιτικός κόσμος, η ελληνική κοινή γνώμη και η κυβέρνηση, πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Παρά το γεγονός ότι είχαμε μια επισύνδεση κινητού, όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, είχαμε σαν γεγονός που πολιτικά δεν είναι ανεκτό ούτε και συνηθισμένο. Δεν είναι κανονικό πράγμα σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται το κινητό τηλέφωνο από τις εθνικές αρχές ασφαλείας ενός ευρωβουλευτή. Αυτό δεν είναι κανονικό πράγμα και αν είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε η απομάκρυση του διοικητή της ΕΥΠ για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε εδώ να κάνουμε ό,τι χρειαστεί θεσμικά με τρόπο που να είναι σύννομος και να οδηγήσει σε συμπεράσματα και σε απαντήσεις για την υπόθεση αυτή».

Σχετικά με τις διαδικασίες για την εξεταστική, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Μόλις ανοίξει η Βουλή θέλουμε οι διαδικασίες να γίνουν γρήγορα. Υπάρχουν και τα ουσιαστικά ζητούμενα αλλά όσον αφορά αυτό το ζήτημα δεν κρύβεσαι και το βάζεις κάτω από το χαλί αλλά το αντιμετωπίζεις στις πραγματικές του διαστάσεις».

Ροή Ειδήσεων

04/10/2022 | 15:50

Ενιαίος φορτιστής για κινητά και τάμπλετ από το 2024 στην ΕΕ

04/10/2022 | 15:47

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε 73χρονος για σεξουαλική παρενόχληση της 12χρονης ανιψιάς του

04/10/2022 | 15:40

Μήνυμα Μητσοτάκη στους βουλευτές της ΝΔ: Να είμαστε μετρημένοι, οι πολίτες αγωνιούν για τον χειμώνα που έρχεται

04/10/2022 | 15:37

Κορονοϊός: 85 θάνατοι και 54.649 κρούσματα στην Ελλάδα την εβδομάδα από 26/09 έως 02/10

04/10/2022 | 15:36

Φίνος Φιλμ: Το απολαυστικό βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

04/10/2022 | 15:24

Απίστευτη καταγγελία: Οδηγός του ΟΑΣΘ αρνήθηκε σε έγκυο με παιδί σε καρότσι να επιβιβαστεί

04/10/2022 | 15:16

Χρηστίδου-Μαραντίνης: Στα δικαστήρια για τη διατροφή των παιδιών – Kαταδικάστηκε σε 12 μήνες με 3ετή αναστολή ο τραγουδιστής

04/10/2022 | 15:13

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο μεγάλος του έρωτας με γνωστή ηθοποιό πριν την Αλίκη Βουγιουκλάκη

04/10/2022 | 15:13

Μένιος Φουρθιώτης: «Βοήθησα τόσο κόσμο δούλεψα τόσες ώρες και βρέθηκα σε ένα κελί στον Κορυδαλλό»

04/10/2022 | 15:03

Γρίπη των πτηνών: Εντοπίστηκε σπάνιο κρούσμα μετάδοσης της νόσου σε άνθρωπο

04/10/2022 | 14:59

Μαρία Κορινθίου: «Έγραψαν ότι πήρα φάρμακα για να χάσω κιλά, έχω κινηθεί νομικά»

04/10/2022 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γεωργιάδης ενέκρινε χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή της ΝΔ – Τι απαντάει ο Μαραβέγιας 

04/10/2022 | 14:46

«48 χρόνια Νέα Δημοκρατία»: Το βίντεο της Πειραιώς για τα γενέθλια του κόμματος

04/10/2022 | 14:45

Νοσοκομειακοί γιατροί: Απεργιακές κινητοποιήσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ

04/10/2022 | 14:42

Τριαντάφυλλος για Μουτσινά: Χέστ@@@!Χέστ@@@ πραγματικά! Ας σταματήσει, καλύτερα!
Επιστροφή Κουρουμπλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- Το τηλεφώνημα Τσίπρα
Στο Λονδίνο εκτάκτως ο Μητσοτάκης – Επιδεινώθηκε η υγεία του πατέρα της Μαρέβα
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Το 52% λέει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
Προειδοποίηση Αποστολάκη για ενδεχόμενη σύγκρουση με Τουρκία: «Δεν μπορεί να ελεγχθεί μέχρι πού θα φτάσει»
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιστρέφει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Μάντζος: Ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι η ΝΔ θέλησε να κρατήσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη