Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Συγκλονισμένη η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: «Εγώ είμαι η προηγούμενη σχέση του τύπου που σκότωσε και πρόλαβα να φύγω»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Όλες οι υπηρεσίες στη διάθεση του Nίκου Ανδρουλάκη – Δεν έχουμε Predator

Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές υπηρεσίες δεν έχουν αγοράσει το λογισμικό Predator για παρακολουθήσεις επιμένει ο Γιάννης Οικονόμου. Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη για να τον ενημερώσουν.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου η κυβέρνηση θα αναζητήσει με θεσμικό τρόπο την αλήθεια στη σοβαρή αυτή υπόθεση, για την οποία δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» στην ΕΡΤ, μια μέρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λάθος την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση είναι συνεπής στην γραμμή και στην τακτική να γίνει ότι πρέπει προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον κ. Ανδρουλάκη και τον πολιτικό κόσμο, συνολικά. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Οι απαντήσεις αυτές δεν γίνεται παρά να δοθούν με ένα θεσμικό τρόπο. Ό,τι θεσμικά πρέπει να γίνει -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- θα γίνει. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση κωλυσιεργείας και της οποιαδήποτε καθυστέρησης αυτής της ιστορίας γιατί πρώτοι εμείς θέλουμε να μη μείνει καμία σκιά στο σοβαρό αυτό ζήτημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να αποκαλυφθεί ο λόγος που αποφασίστηκε η παρακολούθηση, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι «επρόκειτο τυπικά για μια νόμιμη παρακολούθηση.

«Αυτός είναι ο νόμος. Αυτός ο νόμος δεν ισχύει τώρα. Είναι κάτι που διαχρονικά ισχύει. Ξεκινά από το 1994, η ΕΥΠ δικαιούται να προβαίνει σε νόμιμες παρακολουθήσεις με άδεια του Εισαγγελέα. Όλα αυτά διέπονται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο που απαγορεύουν τη δημόσια συζήτηση», πρόσθεσε.
Στη διάθεση του Ανδρουλάκη
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε ό,τι αφορά την καθ’ ομολογία νόμιμη παρακολούθηση από την ΕΥΠ των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι ο ίδιος γνωρίζει πώς μπορεί να ενημερωθεί. «Η κυβέρνηση, δια του κ. Γεραπετρίτη, επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στη διάθεσή του για να τον ενημερώσουν σε ό,τι είναι δυνατόν», είπε.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις – «Βαρύ» το κλίμα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο

Όσον αφορά την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού ότι ήταν «λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη», ο Γιάννης Οικονόμου εστίασε στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει «να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοια παράδοξα ζητήματα. Όπως είναι διαμορφωμένο από το 1994 το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαιρεί κανένα από τη νόμιμη παρακολούθηση σύμφωνα με την επαγγελματική ή πολιτική σου ιδιότητα. Αυτό το πλαίσιο δεν το άλλαξε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα. Είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ της διαφύλαξης των Εθνικών ζητημάτων και της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Φάνηκε με την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα και περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες».

«Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός»

Απαντώντας για το εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και δεν γνώριζε και γι’ αυτόν το λόγο υπήρξαν δύο παραιτήσεις ανάληψης της ευθύνης που δεν είχε ενημερώσει για την εκκίνηση της διαδικασίας. Γιατί εκεί θα ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην εκκίνηση της διαδικασίας, για το αν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την παρακολούθηση ενός αιρετού. Από εκεί και πέρα όλα έγιναν νόμιμα».

Επανέλαβε επίσης για το θέμα της παραίτησης του κ. Δημητριάδη, ότι παρά το γεγονός ότι ούτε και εκείνος ήξερε, η παραίτησή του έγινε για λόγους πολιτικής ευθιξίας».

Ερωτηθείς για το εάν γνώριζαν άλλοι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ τόνισε ότι αυτό «είναι ένα θέμα που προσφέρεται για συνωμοσιολογίες. Μέσω του θεσμικού τρόπου θα δοθούν όλες οι απαντήσεις που πρέπει».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε επίσης ότι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα συνδυάζουν πράγματα που δεν είναι απαραίτητα άσχημα: «Δεν θεωρούμε ότι είναι λάθος ότι η ευθύνη της ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Και όσοι το λένε αυτό, ας πουν ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που γίνεται αυτό», επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο μηδενίζουν το σημαντικό ρόλο της ΕΥΠ για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες απειλές.

«Όταν παρατηρούνται λάθη πρέπει με βεβαιότητα να τα αναγνωρίζεις. Η μισή αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο του νόμου των επισυνδέσεων είναι από το 1994. Η κυβέρνηση διορθώνει τις παθογένειες» είπε και πρόσθεσε ότι η «ΕΥΠ θα όφειλε όταν παίρνει μια απόφαση να κοιτάξει ένα προβεβλημένο πρόσωπο να ενημερώσει. Αν αυτό είχε τεθεί υπόψιν πριν εκκινήσει τη διαδικασία η εξέλιξη θα ήταν τελείως διαφορετική».

Πρόσθεσε επίσης ότι «από την ώρα που είχε ξεκινήσει η διαδικασία κανείς δεν θα είχε δικαίωμα να παρέμβει, τονίζοντας και πάλι ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε σε κανένα στάδιο.

Το Predator
Ερωτηθείς για το αν η ΕΥΠ ή κάποια άλλη υπηρεσία έχει προμηθευτεί το Predator, το επίμαχο λογισμικό για παρακολουθήσεις, ο Γιάννης Οικονόμου ήταν απόλυτος στο ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά. Η ιστορία αυτή αφορά πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά. Άλλο πράγμα τα Predator και άλλο το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων».

Συμπλήρωσε σχετικά ότι όντως «υπάρχει ένα θέμα. Πρέπει να βρούμε τρόπους διαφύλαξης του απόρρητου των επικοινωνιών».

Αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των δικαστικών αρχών και ότι «όλες οι κρατικές υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος και σε αυτό το ζήτημα».

Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτή η υπόθεση εργαλοιοποιείται από την αντιπολίτευση. «Έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα. Ο δρόμος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα όσα αυθαίρετα λέγονται είναι ο θεσμικός τρόπος αντιμετώπισης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε σε καμία κρίση. Ό,τι έγινε δεν ξεγίνεται. Ένας σοβαρός πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο».

«Τα μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει το θέμα της ενεργειακής κρίσης και πώς θα αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που δίνει λύσεις και δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ζουν καλύτερα, χωρίς να θέλουμε να μείνει καμία σκιά στη σοβαρή αυτή υπόθεση», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου

Ροή Ειδήσεων

02/10/2022 | 00:25

Μαχάτμα Γκάντι: Ο εμπνευσμένος κήρυκας της μη βίας που έμεινε στην ιστορία

02/10/2022 | 00:24

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου

02/10/2022 | 00:23

Τα ζώδια της Κυριακής

02/10/2022 | 00:23

O καιρός της Κυριακής 2 Οκτωβρίου

02/10/2022 | 00:21

2 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

01/10/2022 | 23:39

Ινδονησία: Δεκάδες νεκροί και σκηνές πολέμου μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα

01/10/2022 | 23:24

Ημιμαραθώνιος Κρήτης: «Σήκω μπλιό από την καρέκλα»-Το επικό βίντεο με κορονοϊό, σεισμό και άλλα πολλά

01/10/2022 | 23:10

Σαντορίνη: Εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ παίρνει μαζί στην τάξη το 20 μηνών παιδί της γιατί δεν υπάρχει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

01/10/2022 | 22:51

Σάκης Αρναούτογλου: «Προσοχή, δεν παρκάρουμε κάτω από μεγάλα δέντρα την Κυριακή» – Σε ποιες περιοχές αναφέρεται

01/10/2022 | 22:40

Mazoo and the Zoo: Πως είναι σήμερα η γλυκιά Τερέζα – Εντυπωσιακή και με καλλίγραμμο κορμί!

01/10/2022 | 22:28

Νέο «ράπισμα» Μενέντεζ σε Τουρκία! «Οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή»

01/10/2022 | 22:17

Love Island – Νίκη Ηλιοπούλου: «Θέλω τον άντρα ψηλό, να είναι γορίλας!»

01/10/2022 | 22:10

12 χρόνια «Διαύγεια»: Με νόμο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από το 2010 καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν εφαρμόζεται, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο

01/10/2022 | 21:53

Αχαΐα: 59χρονη μητέρα 4 παιδιών καταπλακώθηκε από τρακτέρ – Την βρήκαν ο σύζυγος και ο γιος της

01/10/2022 | 21:33

Προσοχή σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες – Βροχές και καταιγίδες αλλά βελτίωση το πρωί της Κυριακής
Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία με τη νέα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα
Μάντζος: «Η ΝΔ συγκαλύπτει τις αυθαίρετες και απολυταρχικές πρακτικές της»
ΣΥΡΙΖΑ: «Θα απαντήσουν Κεραμέως – Θεοδωρικάκος για το φιάσκο με την εστία που αφέθηκε στο έλεος του ΟΝΝΕΔίτη;»
Σταϊκούρας: Στο 7% η αύξηση στις συντάξεις από το 2023 – Οριστικά τον Δεκέμβριο η επιταγή ακρίβειας 
Μητσοτάκης σε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εδαφική μας ακεραιότητα»
Η Ελλάδα κρίσιμος κρίκος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – Ο Μητσοτάκης στην τελετή έναρξης εμπορικής λειτουργίας του IGB