
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έντονα ενοχλημένη είναι η Αθήνα από την παρέμβαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και κυρίως τη σπουδή του ν’ ανακοινώσει ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο.
Η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει σταθερή: διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν προηγηθεί έμπρακτη αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας και γι’ αυτό τον αρχικό αιφνιδιασμό για τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ διαδέχθηκε η ηχηρή διάψευσή του εκ μέρους της Αθήνας.
«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Όλα ξεκίνησαν από ένα έγγραφο για τεχνικές συνομιλίες που παρέδωσε στους στρατιωτικούς ακολούθους Ελλάδας και Τουρκίας στη Συμμαχία ο κ. Στόλτενμπεργκ, με αποτέλεσμα να υπάρξει και δεύτερη απάντηση-διάψευση από την Αθήνα και διπλωματικές της πηγές: «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου». Την ίδια στιγμή, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλούσε την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία και μάλιστα για διάλογο χωρίς όρους. «Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται», απαντούν από την άλλη πλευρά κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως μοναδική διαφορά προς συζήτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ και η προσφυγή στη Χάγη, εάν δεν υπάρξει κοινός τόπος.
Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Έρντογαν, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ενόχλησή του για τη Γαλλία και τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα. Μια στήριξη που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συμφωνία των δύο χωρών για νέους εξοπλισμούς που πρόκειται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει ότι θα υπογραφεί στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στην Κορσική την επόμενη Πέμπτη ή σε κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, ωστόσο όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Τέλος, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προωθήσει στον ΟΗΕ τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ και να μπλοκάρει έτσι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Κορονοϊός: Εκκένωση του υπουργείου Οικονομικών λόγω κρούσματος
3η Σεπτέμβρη: 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική «επανάσταση» που άλλαξε τη χώρα