Αθήνα

 

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Νίκος Ρίζος: O αξέχαστος «κοντός» γίγαντας του ελληνικού κινηματογράφου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάει η γκάφα του αιώνα για την κυβέρνηση; H Κομισιόν στέλνει “άκλαυτη” την δίωξη Γεωργίου

Η Κομισιόν στέλνει σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τα παιγνίδια με την ΕΛΣΤΑΤ

Για την Κομισιόν είναι σαφές ότι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την μεθοδολογία της Eurostat, η οποία πιστοποίησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 -2015 – αν κάποιος διαφωνεί με τη Eurostat πρέπει να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί στηρίζει πλήρως την επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, επιστολή η οποία εκφράζει όλη την Κομισιόν». Αυτό ήταν το μήνυμα του γραφείου του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ως απάντηση των διαρροών που τον έφεραν να έχει επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να έχει αποποιηθεί την ευθύνη για την επιστολή της Κομισιόν, με την οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την γνησιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2010 – 2015 και να προστατεύσει τους λειτουργούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή της Κομισιόν μάλιστα, δήλωσε στον ελληνικό Τύπο στις Βρυξέλλες, πως «η διαρροή είναι τουλάχιστον αστεία»  και πως «δεν γνωρίζω κανέναν Επίτροπο που βάζει την υπογραφή του σε μια επιστολή δυναμίτη, χωρίς να έχει πλήρη γνώση του περιεχομένου».

Επί της ουσίας. Σήμερα Δευτέρα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος γνωρίζει πλήρως και απόλυτα τι συμβαίνει με τα ελληνικά στατιστικά και τους κινδύνους που περιέχει η συνεχής συκοφάντησή των στοιχείων της περιόδου 2010-2015, θα ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίον θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την αξιοπιστία των στατιστικών και να διαψεύσει τα μυθεύματα, περί φουσκωμένων ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, πηγές της ευρωζώνης εξήγησαν μάλιστα τους λόγους, για τους οποίους η Κομισιόν έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το ζητάει αυτό από την ελληνική κυβέρνηση:

1.H Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών και ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει τον εποπτικό ρόλο να παρεμβαίνει στο εσωτερικό των κρατών μελών για θέματα της αρμοδιότητάς της – τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών μελών είναι ένα από αυτά.

2.H Κομισιόν έχει την υψηλή εποπτεία της Eurostat, η οποία ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει την μοναδική αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί και να αποδέχεται για την ορθότητα ή όχι των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών,

3. Και πάλι από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη απορρέει ότι η Eurostat και η Κομισιόν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων, αλλά μόνο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

4.Όταν τα εθνικά δικαστήρια διαπιστώνουν τέτοιου είδους “διένεξη”, οφείλουν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προδικαστικό ερώτημα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πράξουν.

5.Για την Κομισιόν είναι σαφές ότι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την μεθοδολογία της Eurostat, η οποία πιστοποίησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 -2015 – αν κάποιος διαφωνεί με τη Eurostat πρέπει να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

6.Για την Κομισιόν, το Συμβούλιο των 28, το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα παραποιούσε συστηματικά τα δημοσιονομικά της στοιχεία,τα έτη πριν την υπαγωγή της σε πρόγραμμα διάσωσης και χρειάστηκε επιτόπιος έλεγχος ενός έτους για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της παραγωγής στατιστικών.

7.Τα κράτη μέλη που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 έχουν αμετακλήτως συμπεράνει – κάτι που καταγράφεται σε συμπεράσματα Eurogroup και στα νομικά κείμενα και τις εισηγητικές εκθέσεις όλων των προγραμμάτων διάσωσης- πως τότε… η εθνική στατιστική αρχή έκρυβε το ύψος του ελλείμματος, με πολιτικές παρεμβάσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων.

Καθώς για την Κομισιόν ισχύουν όλα τα παραπάνω και εφόσον η περαιτέρω, άκαιρη, άσκοπη και ψευδής δυσφήμιση των ελληνικών στατιστικών μπορεί να στερήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές, η ευρωπαϊκή επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εκ της συνθήκης προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων για την προστασία και την εποπτεία των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών να πάρει θέση, όπως οφείλει και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, έναντι μιας καταφανούς περίπτωσης ετεροδικίας.

Η Κομισιόν θεωρεί παράδοξο να τίθεται εν αμφιβόλω η μεθοδολογία της Eurostat από έναν διάδικο σε ένα εθνικό δικαστήριο και ζητά από την κυβέρνηση να δράσει, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Για την Κομισιόν όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και είναι απόλυτα σαφές ότι το θέμα θα έχει συνέχεια στο επίπεδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου και στο επίπεδο του Euro Working Group το βράδυ της Δευτέρας. Πηγές του EWG είχαν επισημάνει εδώ και καιρό τον “παράλογο”, όπως λένε χαρακτήρα της υπόθεσης και όλα τα παραπάνω θα φροντίσουν να τα υπενθυμίσουν στους Έλληνες συνομιλητές τους.

Όσο για τις διαρροές για «προστασία των ανθρώπων των Βρυξελλών», που διαδίδουν κύκλοι των Αθηνών, κύκλοι των Βρυξελλών επιστρέφουν την κατηγορία και κάνουν λόγο για «συντήρηση καταστρεπτικών για τη χώρα μυθευμάτων, εσκεμμένη απόκρυψη της νομικής πραγματικότητας και προστασία πολιτικών ομάδων που βαρύνονται με την απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009».

Τονίζουν μάλιστα με νόημα ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν τότε Πρόεδρος του Eurogroup, θυμάται και έχει πλήρη εικόνα για το ποιος έκανε τι,  εκείνη την εποχή για να φτάσουμε στο “the game is over” που ακούστηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2009 (ένα μήνα μετά την παραδοχή του 12,7% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους). Το μήνυμα λοιπόν είναι:  «λαγός την φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του».

Πηγή: star.gr

Ροή Ειδήσεων

kairos12

01/10/2023 | 00:40

O καιρός της Κυριακής

01/10/2023 | 00:38

Tα ζώδια της Κυριακής

01/10/2023 | 00:26

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή, 1η Οκτωβρίου

01/10/2023 | 00:24

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

01/10/2023 | 00:21

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ο Κρητικός ζωγράφος που καθόρισε την αναγεννησιακή περίοδο

30/09/2023 | 23:30

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Οδησσό
kakokairiaelias evoia 300923

30/09/2023 | 23:17

Αυτοψία του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Εύβοιας

30/09/2023 | 23:00

Γιαννακόπουλος: «Μπράβο στον Ολυμπιακό, πολύ καλύτερος σήμερα, προχωράμε»

30/09/2023 | 22:46

«Προφανώς ανέβασε την ασφάλεια της μηχανής» λέει ο πατέρας του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου όπου διαμελίστηκε η 50χρονη
ptosi elikopterou 290923

30/09/2023 | 22:35

Μαντούδι: Απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία σκαφών στην περιοχή που έπεσε το ελικόπτερο

30/09/2023 | 22:27

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα – Εξιχνιάστηκαν 12 κλοπές

30/09/2023 | 22:18

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-51: Καταιγιστικοί οι «ερυθρόλευκοι», κατέκτησαν την πρώτη κούπα της σεζόν
lotto

30/09/2023 | 22:11

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2453: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

30/09/2023 | 21:57

Πέτρος Ίμβριος: «Είναι άξεστοι, πετάνε τα λουλούδια με πολύ μίσος στο κεφάλι του καλλιτέχνη»

30/09/2023 | 21:50

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Παγούρια και Δρανιά Ροδόπης
oaka kalatrava
ΟΑΚΑ-Γιάννης Βρούτσης: Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο αλλά μόνο στο στέγαστρο Καλατράβα
kasselakis pasok
Κασσελάκης με αφορμή το στέγαστρο Καλατράβα: «Η παρακμή τελειώνει – Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα»
kapa84231695717602
Κασσελάκης για Μπέο: «Ο Μητσοτάκης να άρει τη στήριξή του – Να αποχωρήσει άμεσα από τις εκλογές»
4
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πού και πώς ψηφίζετε – Τι θα γίνει με τους σταυρούς
dora avgeri 270923
Δώρα Αυγέρη: «Ο κ.Μητσοτάκης ας δηλώσει έστω και τώρα ότι αποσύρει την στήριξη από τον τραμπούκο εκλεκτό του στο Βόλο»
pasok kinal 130723
ΠΑΣΟΚ: Αποδοκίμασε τις ενέργειες του Αχιλλέα Μπέου κι αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη στήριξή του στις δημοτικές εκλογές την άλλη Κυριακή