Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Θρήνος στο τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Habemus ΕΣΡ! Ολοκληρωτική κυβερνητική ήττα! Δικαιωμένη η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις αναδιπλώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών μέσω Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά, γίνεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής...

Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών μέσω Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά, γίνεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η απαραίτητη συναίνεση εξασφαλίστηκε, ύστερα από τη διπλή τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης στα αιτήματα της ΝΔ.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Μετά από συναινετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και περαιτέρω δηλώσεις οπισθοχώρησης της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των καναλιών επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5.

Την νέα πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψήφισαν τα 20 από τα 24 μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ δήλωσαν «παρών».

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ανοιχτός στη συζήτηση για τον αριθμό των αδειών, υποχωρώντας από το «4» και δεύτερον, ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της ΝΔ για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, ως επικεφαλής του ΕΣΡ.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, τα στελέχη της ΝΔ έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος να μην στηρίξουν τις κυβερνητικές προτάσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων και έτσι η συγκρότηση του ΕΣΡ σε σώμα είναι θέμα χρόνου. Με βάση την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, αντιπρόεδρος θα αναλάβει ο Ροδόλφος Μορώνης (σ.σ.: είχε προταθεί ως πρόεδρος του ΕΣΡ στην προηγούμενη Διάσκεψη), ενώ από τη σύνθεση του Συμβουλίου θα απουσιάζει ο Βασίλης Μουλόπουλος, το όνομα του οποίου επίσης προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Η  σύνθεση του ΕΣΡ είναι:

  • Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος
  • Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη:

  • Πόπη Διαμαντάκου,
  • Βασίλης Καραποστόλης,
  • Νίκος Κιάος,
  • Γιώργος Πλειός
  • Λίλιαν Μήτρου,
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου (διανύει ήδη τη θητεία της),
  • Γεώργιος Σαριδάκης

Με την τακτική υποχώρησή της, η κυβέρνηση στοχεύει να εγκλωβίσει πολιτικά τη ΝΔ, σε περίπτωση που το ΕΣΡ δεν καταλήξει ως προς τις τηλε-άδειες και δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το συνολικό τίμημα του διαγωνισμού Παππά – δηλαδή, περίπου 250 εκατ. ευρώ. Να υποστηρίξει δηλαδή ότι το αρχικό σχέδιο που ανέτρεψε το ΣτΕ με την απόφασή του, για διαγωνισμό εκτός ΕΣΡ, ήταν αυτό που οδηγούσε τελικά σε αποτέλεσμα και θα έβαζε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Αλλά και σε περίπτωση που το ΕΣΡ ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά το γεγονός ότι προχώρησε σε παραχωρήσεις, ικανοποιώντας τα αιτήματα της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα.

Αλλά και από την άλλη πλευρά, η ΝΔ παρουσιάζει τώρα την εξέλιξη αυτή ως δική της νίκη, καθώς στην Πειραιώς θεωρούν ότι υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε πλήρη αναδίπλωση από τις δικές της θέσεις και αποδοχή των δικών της θέσεων και προτάσεων.

Απολύτως δικαιωμένη από τη στάση της αισθάνεται από την δική της πλευρά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και η ανάγκη ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου μέσω του ΕΣΡ εκπληρώνεται και ο αριθμός των αδειών αναθεωρείται, με την κυβέρνηση να ξεφεύγει από το… Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Δικαίωση για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Έτσι, και η κυβέρνηση και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να κατοχυρώσουν – μέσω ΕΣΡ – τις θεσμικές εγγυήσεις που ζητούσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η ΝΔ υποχρεώθηκε να συρθεί, ουσιαστικά, σε συμφωνία για τη συγκρότηση του Συμβουλίου σε σώμα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα- Η επιτροπή λέει όχι στα ανοικτά εμπορικά κέντρα
Ο Βαρουφάκης ζητά κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
Βενιζέλος: Η στρατηγική του Ελσίνκι ήταν το optimum με βάση τα δεδομένα της εποχής του
Τι θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα
Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο
Γιώργος Τράγκας: Στο κόμμα του και ο Γιάννης Δημαράς – Υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας