• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 01:25

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Β' Αθήνας ανακατεύει ξανά προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου- Τι αποδέχεται και τι απορρίπτει το Μαξίμου

Τεστ ... αληθείας για την πολιτική βούληση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει τον διάλογο για την επίλυση προβλημάτων τα όποια άπαντες αναγνωρίζουν, φαίνεται ότι θα προκαλέσει η συζήτηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η ίδια συζήτηση είχε ξεκινήσει αλλά έληξε άδοξα το 2016, όταν η κυβερνητική πλειοψηφία κατέβασε και ψήφισε την απλή αναλογική, απορρίπτοντας την πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που συμπεριλάμβανε το σπάσιμο της Β' Αθηνών και την ψήφο για τους ομογενείς και τους Έλληνες του εξωτερικού. Τώρα η κυβέρνηση επανέρχεται με τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη να καλεί την Πέμπτη στο γραφείο του τους εκπροσώπους των κομμάτων για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάτμηση της πολυπληθέστερης εκλογικής περιφέρειας και ίσως της περιφέρειας Αττικής. Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει δημοσίως ότι θεωρώντας επιβεβλημένη την αλλαγή στον χάρτη της Β' Αθηνών προτίθεται να μπει στον διάλογο, εφόσον όμως η κυβέρνηση αποδεχθεί την εισήγηση να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και στους Έλληνες του εξωτερικού. Το δε Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να προσέλθει στο ραντεβού με πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα συμπεριλαμβάνει και τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας χθες το βράδυ σε σχετική ερώτηση (στην ΕΡΤ) δεν απέκλεισε την διεύρυνση της συζήτησης και για άλλες προτάσεις που θα τεθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο νωρίτερα κυβερνητικές πηγές παρότι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο, έκαναν επίθεση στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι: “Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συμπεριφέρονται και στο θέμα της κατάτμησης της Β Αθηνών - όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους – σαν κακομαθημένα παιδιά. Συσχετίζουν δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, θέλοντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει.”. Στη συνέχεια, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διέβλεψαν προσχηματικό λόγο και συμψηφιστική διάθεση από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη: “Συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β' Αθηνών είναι μία αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν.

Η άρνησή τους να συμβάλλουν σε μία ακόμη αναγκαία μεταρρύθμιση για το πολιτικό μας σύστημα, με όποιο πρόσχημα και αν εμφανιστεί, θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ΝΔ είναι δύναμη βαθιά συντηρητική και φοβική στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.”

Έμπειρα πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξουν διεργασίες και διαβουλεύσεις σε όλα τα κομματικά επιτελεία για το θέμα που η κυβέρνηση όχι μόνο επιλέγει να αναδείξει σε αυτήν την συγκυρία (εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την οικονομία και με τα Σκόπια για το Μακεδονικό) αλλά και να καταθέσει σύντομα προς ψήφιση στην βουλή- πιθανότατα και πριν από άλλα προς κατάθεση σχέδια νόμου. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την πρόταση για την ψήφο των ομογενών- ίσως όμως αναζητήσει φόρμουλα για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Το Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στην διακομματική συνεδρίαση της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών με πακέτο προτάσεων σχετικά με τον εκλογικό νόμο, υιοθετώντας σύστημα αναλογικής αλλά με χαμηλό μπόνους για ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό και πάνω.

Από σήμερα δε, τα αρμόδια στελέχη του Κινήματος αναλαμβάνουν την 'επικαιροποίηση” και το “πάντρεμα” της πρότασης της Φώφης Γεννηματά του 2016 με την παραπλήσια εισήγηση του Ποταμιού του ίδιου έτους. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες, κατά την συνεδρίαση στην Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την επιστολή Σκουρλέτη για την κατάτμηση της Β' Αθήνας- πρόταση που επίσης είχε καταθέσει η προοδευτική παράταξη το 2016 αλλά μπήκε στο συρτάρι λόγω διαφωνιών και της συμπολίτευσης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην συνεδρίαση, όπου συμμετείχαν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα και τις Κινήσεις, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι κ.κ Ρέππας, Σκανδαλίδης, Πρωτόπαπας, Χατζησωκράτης, Τσιόδρας, Κίτσιος κα, “καλωσόρισαν” τις δημόσιες δηλώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την αναγκαία κατάτμηση της πολυπληθέστερης εκλογικής περιφέρειας και υπογράμμισαν την σημασία να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς και οι Έλληνες του εξωτερικού.

Είναι πασιφανές ότι η νέα πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής – σε μια στιγμή που αυξάνονται οι κυκλωτικές κινήσεις προς την κεντροαριστερά από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς- θα ανακατέψει περαιτέρω την τράπουλα και θα αναγκάσει τους αποδέκτες να λάβουν ξεκάθαρη θέση για τον σχεδιασμό της “επόμενης μέρας”. Οι καλά γνωρίζοντες τις δυνατότητες ενός εκλογικού νόμου υπενθυμίζουν ότι μία από αυτές αφορά στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και πιθανών συνεργασιών μετά από τις κάλπες. Οι ίδιοι άνθρωποι συμπληρώνουν πάντως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία που ψήφισε δύο χρόνια πριν σύστημα απλής αναλογικής, δύσκολα θα αποδεχθεί ευρύτερη συζήτηση, με αποτέλεσμα να περιορίσει τον διάλογο μόνο σητν κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά κατά την συζήτηση στην βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2016 συμπεριλάμβανε τα εξής:

-Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το (περίπου) 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.

-Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.

-Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

-Να δοθεί ψήφος στα 17.

-Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Send this to a friend