Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Η διπλή ενόχληση της Ελλάδας στο «τραπέζι» του συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες - Τι είπε ο Δένδιας μετά τη συνάντηση

Διπλή ενόχληση εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας για τη διάσκεψη του Βερολίνου στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Διπλή ενόχληση εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας για τη διάσκεψη του Βερολίνου στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι δεν αποτέλεσε μέρος της «διαδικασίας του Βερολίνου», αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε στο κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής διάσκεψης οποιαδήποτε αναφορά στο άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, το τελευταίο πηγάζει και από το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο και την ομόφωνη καταδίκη του μνημονίου από τους Ευρωπαίους.

Πάντως, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ένα θετικό πρώτο βήμα ως προς την πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών για πολιτική λύση στη Λιβύη, αλλά και για το γεγονός ότι επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε, επίσης, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια με τη συνάντηση κορυφής του Δεκεμβρίου. Ότι, δηλαδή, το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομο και κενό περιεχομένου. «Βεβαίως, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση έδειξε από την πλευρά της να παραμένει στις θέσεις της. «Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες για τα μνημόνια της Τουρκίας με την Λιβύη, αλλά αυτές οι συμφωνίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής διάσκεψης», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Send this to a friend