Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Η έκπληξη Μητσοτάκη με τον ΦΠΑ στα ακίνητα και το «τριγωνικό» σχέδιο για την ανάπτυξη

Στην οικοδομική δραστηριότητα και την αγορά ακινήτων στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ως προς τις αναπτυξιακές της παρεμβάσεις.

Στην οικοδομική δραστηριότητα και την αγορά ακινήτων στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ως προς τις αναπτυξιακές της παρεμβάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η πρωτοβουλία για «πάγωμα» επί τριετία του ΦΠΑ στην οικοδομή ήταν γνωστή από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το καλοκαίρι και επίσης ήταν γνωστό πως θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση έως τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις οικοδομικές άδειες από 1η Ιανουαρίου του 2006.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, όπου επίσης ανέλυσε το οικονομικό του σχέδιο και το παρομοίασε με ένα τρίγωνο, του οποίου οι πλευρές είναι οι μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική πολιτική με έμφαση στη μείωση φόρων και ο ισχυρός τραπεζικός τομέας μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το τελευταίο ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου, ωστόσο θα ζητήσει επίσης εξορθολογισμό των τραπεζικών χρεώσεων για προμήθειες και υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά τις αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη φορολογική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, χαρακτήρισε ως θεμελιώδη αρχή της πολιτικής του την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσε η υπερφορολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στον αναπτυξιακό νόμο που συζητά και ψηφίζει αυτές τις μέρες η Βουλή, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα επενδυτικά project που ξεμπλόκαρε η κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Ειδικά για το Ελληνικό, τόνισε πως τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν ζητά, αλλά συζητά με τους εταίρους» και γι' αυτό εκτίμησε, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ότι θα ευοδωθεί η διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2021 κι έπειτα.

Send this to a friend