Αθήνα

24 oC

αίθριος καιρός

Η εκστρατεία του ΚΙΝΑΛ στην περιφέρεια και η μάχη για την εκλογή των στελεχών στο Πολιτικό Συμβούλιο το Σάββατο- Οι υποψήφιοι και η ενιαία λίστα

Πρόγραμμα 35 ημερών με περιοδείες ανά την Ελλάδα ακολουθούν κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής, που αποτελούνται από κορυφαία στελέχη και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Πρόγραμμα 35 ημερών με περιοδείες ανά την Ελλάδα ακολουθούν κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής, που αποτελούνται από κορυφαία στελέχη και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Την ίδια στιγμή στην μάχη μπαίνουν και οι υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς κινούνται στη “γραμμή” της εκλογικής ετοιμότητας, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών γύρω από τον πρώτο κρίσιμο “σταθμό” της ευρωκάλπης. Αν και αρκετοί στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον Οκτώβρη για την ανατροπή του δημοσκοπικού προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, εντούτοις διακρίνουν “σημάδια” εκλογικού αιφνιδιασμού ανά πάσα ...ώρα. Έτσι εκτός από τα κορυφαία στελέχη και η ίδια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ηγείται των περιοδειών στην περιφέρεια, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη για την προσέλκυση κεντροαριστερών ψηφοφόρων και από το κυβερνών κόμμα.

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει πάντως ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές μπορούν να απευθυνθούν και να εκφράσουν ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες της κεντροαριστεράς, αφού ανάμεσά τους εντοπίζονται διακεκριμένοι επιστήμονες και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους. Τον τόνο της προεκλογικής εκστρατείας δίνουν βέβαια στελέχη με σημαντική κομματική διαδρομή και “πέρασμα” στους πασοκογενείς ψηφοφόρους- πρόκειται για τα στελέχη που σηκώνουν το βάρος της αναμέτρησης ακόμη και με πρώην “συντρόφους” τους που συντάσσονται με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το σκληρό μπρα ντε φερ μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτά ένταση και στο λεκανοπέδιο, με ταυτόχρονο στόχο την αναχαίτιση της επιχείρησης διείσδυσης των “γαλάζιων” υποψηφίων στην δεξαμενή των κεντρογενών ψηφοφόρων. Η συσπείρωση γύρω από τις “ρίζες” του ΠΑΣΟΚ κρίνεται ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση των δυνάμεών του- χωρίς να σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να τροφοδοτήσει την σχέση με πυρήνες της ανανεωτικής αριστεράς. Την Τετάρτη για παράδειγμα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα μιλήσει σε εκδήλωση στην μνήμη του Γιώργου Γεννηματά, που διοργανώνουν στο Αιγάλεω στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και υποψήφιοι της Δυτικής Αθήνας, όπως ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η εκστρατεία του συνόλου της κομματικής πυραμίδας με αφετηρία τη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο στην Αθήνα, όπου η κυρία Γεννηματά θέλει να συγκροτηθεί στη βάση ενιαίας πρότασης δια της εκλογής του το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ.

Τόσο η πρόεδρος όσο όμως και τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν επί του παρόντος ότι με την 21μελή «ομάδα κρούσης» πρέπει να επιβεβαιωθεί, όπως και στο πρόσφατο Συνέδριο,  το κλίμα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, ενότητας μεταξύ των κομμάτων και των Κινήσεων και συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της κεντροαριστερής παράταξης. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο πάντως, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για το κεντρικό όργανο της Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν διπλάσιος αριθμός- δηλαδή πάνω από 40 στελέχη, αρκετά εκ των οποίων είχαν εκλεγεί «ψηλά»  στην ΚΕ  και αποτελούν στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Καμίνη.  Η υπόθεση περιπλέκεται όταν η εσωκομματικές διαβουλεύσεις φτάνουν στις ποσοστώσεις για τις γυναίκες και τους νέους, με ηλικία κάτω από τα 35 έτη. Μέχρι στιγμής το «μέτρημα» των επιτελείων παραπέμπει στην εκλογή λόγω ποσόστωσης επτά γυναικών και δύο από τις νεότερες γενιές. Το αποτέλεσμα είναι να γράφουν και να σβήνουν ονόματα, όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Φώφη Γεννηματά και το Νίκο Ανδρουλάκη  (από τους 251 εκλεγμένους στην ΚΕ, περίπου 100  στηρίζουν τον ευρωβουλευτή)  να συνθέσουν την τελική πρόταση. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής στην πρόταση που ακούγεται, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κ.κ Παύλος Χρηστίδης από τη νεότερη γενιά των στενών συνεργατών της κυρίας Γεννηματά, ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης της Μανώλης Όθωνας, οι πολύπειροι από συνεδριακές ζυμώσεις, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαπας. Υποψήφιος θα είναι και ο νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιώργος Καμίνης, εκτός και αν επιλεγεί να εκπροσωπήσει την τάση του ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης- σε αυτήν την περίπτωση θα διεκδικήσει την εκλογή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και ο Γιώργος Φραγκίδης που επίσης κατεβαίνει υποψήφιος στο Κιλκίς και έχει την στήριξη του Ν. Ανδρουλάκη. «Σταυρό» θα ζητήσει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, κορυφαίο στέλεχος και ένας από τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι- όπως ακούγεται θα είναι επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος εφόσον «κατέβουν» και τα άλλα μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάζει υπό την Φώφη Γεννηματά και την συμμετοχή του Γραμματέα, του Μανώλη Χριστοδουλάκη (θα είναι ο μόνος υποψήφιος, εκτός αν εμφανιστεί «αντάρτικη» υποψηφιότητα) και του Β. Κεγκέρογλου.

Η πλευρά Ανδρουλάκη στηρίζει την  εκλογή περίπου 8 στελεχών, του Ανδρέα Σπυρόπουλου, των συνεπωνύμων κυριών Φωτεινής και Έλενας Αναστασίου (η πρώτη προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ και η δεύτερη από τη νεότερη αυτοδιοικητική γενιά),  του Στέφανου Ξεκαλάκη κα. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει η εκλογή του κ. Μεϊμάρογλου που προέρχεται από το Ποτάμι, του κ. Διακουλάκη από τις Κινήσεις, του Γ. Μπουλπμασάκου (πρώην Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ) και των βουλευτών, Ο. Κωνσταντινόπουλου και Γ. Κατρίνη.

Θέση στο ανώτατο όργανο εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, κορυφαίο στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ και συμβάλει αποφασιστικά στην διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ. Στις επτά γυναίκες που θα εκλεγούν θα είναι, όπως φαίνεται εκτός από τις κυρίες Αναστασίου, η Τόνια Αντωνίου (πρώτη γυναίκα σε ψήφους στην ΚΕ), η Κατερίνα Μπατζελή, η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ως βουλευτής)- ακούγεται ότι θα κατέβει η Εύα ΚαΪλή, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Έφη Χαλάτση. Από τους παπανδρείκούς ακούγεται για την συνθετική λίστα, ο Φίλιππος Σαχινίδης και μία γυναίκα. Κάποιοι ωστόσο επισημαίνουν την πρωτιά από τους παπανδρεϊκούς στο Συνέδριο του Μ. Καρχιμάκη και την αρκετά υψηλή «βαθμολογία» του Δημήτρη Ρέππα στην εκλογική διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής.

Send this to a friend