Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θεσσαλονίκη: Ξεσπά η μητέρα του 43χρονου πέθανε στην καρέκλα νοσοκομείου – «Το έφαγαν το παιδί μου!»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστολή-«φωτιά» Παπανδρέου για τις καταγγελίες στον α’ γύρο με το… βλέμμα στον β’ γύρο και η «απάντηση» Ανδρουλάκη

Τις καταγγελίες που είχαν «φτάσει στα αυτιά του» τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε να αναδείξει σήμερα, Πέμπτη 9/12 με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, «βάζοντας φωτιά» στην εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής εν όψει του β’ γύρου απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης και ενότητας – Κανείς δεν θα ξαναπαίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ
Παπανδρέου: Υπήρξαν καταγγελίες, θέλουμε εκλογές με διαφανείς διαδικασίες – Θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα

Ειδικότερα, με επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ ο κ. Παπανδρέου ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένες κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν, κάτι που- όπως καταλαβαίνει κανείς- προκαλεί «σύννεφα» και δημιουργεί εντυπώσεις γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα στον α’ γύρο, που βρήκε καθαρό νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη.


Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

«Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής»

Μετά την επιστολή του κ. Παπανδρέου «άναψαν φωτιές», καθώς πολλοί εξέλαβαν την επιστολή του ως καταγγελία νοθείας στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, κάτι που η πλευρά του κ. Παπανδρέου έσπευσε να διαψεύσει, λέγοντας πως «ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής», ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες και επί της ουσίας δεν ζητάει επανάληψη της κάλπης του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά να μην επαναληφθούν αντίστοιχα «φαινόμενα» στον β’ γύρο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του κ. Παπανδρέου αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Τι απάντησε η πλευρά Ανδρουλάκη στις καταγγελίες Παπανδρέου για τον α’ γύρο

Όπως σχολίασαν από την πλευρά του νικητή του πρώτου γύρου Νίκου Ανδρουλάκη «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα Πέμπτη ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη».

Η πλευρά Ανδρουλάκη καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «σε μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους πάνω μας, απαιτείται ευθύνη από όλους».

Δημιουργήθηκε πρόβλημα επειδή έπεσε το σύστημα;

Μια εξήγηση, πάντως, που έδωσαν κάποιοι, που συμμετείχαν στη διαδικασία, για την διαφορά ψήφων και ψηφισάντων σε εκλογικά τμήματα, που όντως υπάρχει, είναι πως κάποια στιγμή έπεσε το σύστημα και επειδή δεν υπήρχε σήμα, ένας μικρός αριθμός ενδέχεται να ψήφισε χωρίς να έγινε ηλεκτρονική διασταύρωση, αλλά να σημειώθηκε χειρόγραφα το ονοματεπώνυμό του και στη συνέχεια να μην περάστηκε έγκαιρα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

ΕΔΕΚΑΠ: Υπήρξαν ζητήματα τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 9ης Δεκεμβρίου η ΕΔΕΚΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και κάνοντας λόγο για «ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα» και στη συνέχεια ενημερώνει πως «θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους» εν όψει της δεύτερης Κυριακής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

«Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης  Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου».

Ροή Ειδήσεων

21/05/2022 | 20:58

Βάσια Τριφύλλη: «Δεν μπορώ να σταματήσω να αγαπώ τον Πέτρο Φιλιππίδη – Δηλαδή ελάτε, πατήστε πάνω στο κεφάλι μου»

21/05/2022 | 20:38

Νέες παραβιάσεις τουρκικών drones στο Αιγαίο – 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών

21/05/2022 | 20:12

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Ένταση, φωτοβολίδες και δακρυγόνα

21/05/2022 | 20:05

Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος: «Μόλις γεννήθηκε το παιδί δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρει, είχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο»

21/05/2022 | 19:42

Αυτό είναι το πραγματικό όνομα του Βαγγέλη Γερμανού

21/05/2022 | 19:30

Περικλής Λιανός: Έκαψαν το αυτοκίνητο του Πέτρου Φιλιππίδη – Κάποιος πήρε τηλέφωνο ένα δημοσιογράφο κι είπε ότι το έκανε εκείνος

21/05/2022 | 19:14

Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία

21/05/2022 | 19:00

Ζελένσκι σε Μακρόν: Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της χώρας μας στην ΕΕ

21/05/2022 | 18:39

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Απόστολος Κακλαμάνης: Ποντίκια που έψαχναν τυρί όσοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ

21/05/2022 | 18:32

Ασυνήθιστος για την εποχή καύσωνας σαρώνει την Ισπανία με 40άρια

21/05/2022 | 18:12

Τολμηροί αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε μπαλκόνι για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένη

21/05/2022 | 17:59

Αφγανιστάν: Οι τηλεπαρουσιάστριες αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους

21/05/2022 | 17:41

Ερντογάν σε Σουηδία: «Σταματήστε να στηρίζετε τρομοκρατικές οργανώσεις»

21/05/2022 | 17:35

Καστανίδης σε συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε την πολιτική αυτονομία του χώρου μας»

21/05/2022 | 17:23

Σασμός – Έρχονται συνταρακτικές εξελίξεις: Εξομολογήσεις, ένοχα μυστικά και μία αποκάλυψη που θα αλλάξουν τα πάντα
Δημοσκόπηση MRB: Στο 8,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στο 14,2 το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Εικόνες από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Το TheCaller στο Ταε Κβο Ντο
Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής» – Πανηγυρικό κλίμα στο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
LIVE από το Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Το TheCaller για δεύτερη μέρα στο Ταε Κβο Ντο
Σημίτης: Η πιο εντυπωσιακή έναρξη Συνεδρίου που έχω δει-Δύσκολο το έργο μας, αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας
Μήνυμα «Αναγέννησης και ολικής επαναφοράς» από Ανδρουλάκη μέσα από το TheCaller λίγο πριν το Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ