Αθήνα

 

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mpriam 140624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπριάμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης μετά το Εurogroup θα συνεχίσει να είναι δύσκολη

Με τις ευχές των δανειστών για αντιμετώπιση του χρέους αλλά μετά τις Γερμανικές εκλογές πανηγυρίζει η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και την εκταμίευση της δόσης και κάτι… ψιλά που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Οι αρχικές προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου ήταν για ένα πακέτο όλο μαζί : Δόση, ποσοτική χαλάρωση και χρέος. Τελικά από τις διεκδικήσεις αυτές και τους δήθεν «λεονταρισμούς» η κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει «αγριάδα» και παρ’ όλα αυτά το μόνο που κατάφερε ήταν μόνο η δόση της εκταμίευσης που σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση. Όλα τα άλλα μένουν πίσω και δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρήματα , ούτε όμως και για να κριθεί το χρέος βιώσιμο. Μόνο όταν το χρέος καταστεί βιώσιμο τότε και μόνο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με τους ευρωπαίους πιστωτές στο ίδιο χρονικό πλαίσιο συμβάλλοντας με 2 δις δολάρια. Παράλληλα δεν ειπώθηκε στις συνεντεύξεις τύπου το θέμα της ένταξης της χώρας στο QE .

Σύμφωνα με τους θεσμούς , οι δανειστές ζήτησαν και έλαβαν τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν αλλάζουν έως το 2023 ύψους 3,5% ενώ ζητούν επιπλέον δέσμευση του κ. Τσίπρα για όλες τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν να κινηθούν με πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2060. Λιτότητα δηλαδή που δεν τελειώνει ποτέ!

Ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και σπεύδει να το επικοινωνήσει πολιτικά εκμεταλλευόμενη το κλίμα της συνεδρίασης αλλά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με τους κυρίους Αναστασιάδη, και Νετανιάχου που συζήτησαν τη συνεργασία των χωρών της μεσογείου ως ασφαλή πύλη στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας ήδη θέλει από τώρα και στο εξής να σχεδιάσει απερίσπαστος την «επόμενη ημέρα» χωρίς να έχει άγχος για το χρέος αφού έτσι και αλλιώς πηγαίνει για μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Γι αυτό και ο ίδιος ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη δίνοντας αυτό το στίγμα πάνω στο οποίο θα χαράξει τη νέα του στρατηγική για να αποδομήσει αν μπορέσει την δημοσκοπική υπεροχή της Αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «…μία περίοδο κρίσιμη , κατά την οποία η Ελλάδα, η χώρα μου, εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μια κρίση που για εφτά χρόνια μας ταλαιπώρησε όλους. Και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων που, σε συνεργασία με την Ελλάδα, προσβλέπουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Τριμερής Σύνοδος, αλλά και οι διμερείς επί μέρους συνομιλίες μας, επικεντρώθηκαν στην οικονομία, και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

Συνεπώς ο κ. Τσίπρας θέλει πλέον να στρέψει την πολιτική του σε θέματα καθημερινότητας προκειμένου να δημιουργήσει το νέο του αφήγημα: Στροφή στους πολίτες. Το θέμα βέβαια είναι ότι ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα καταφέρει να επαναφέρει την κυβέρνησή του σε ρυθμούς προγενέστερους, και αυτό γιατί η υψηλή φορολογία που έχει επιβάλει, τα επιπλέον μέτρα, ο περιορισμός στους μισθούς και τις συντάξεις του χαλάνε την όποια προσπάθεια και του γκρεμίζουν το αφήγημα που θα ήθελε να «πλασάρει» επικοινωνιακά στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του για να κερδίσει, , το μόνο , χρόνο και τίποτε άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του, μόλις ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα των δανειστών και η Ελλάδα επιστρέψει σε ρυθμούς προ Γιούρογκρουπ.

Από εδώ και ύστερα ο πρωθυπουργός θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του, και τώρα που η υπόθεση του χρέους πηγαίνει χρονικά μήνες πίσω, δεν αποκλείεται να καλέσει τα κόμματα να συμβάλουν με την στάση τους στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Το θέμα του ανασχηματισμού που ήδη έχει αρχίσει να συζητείται στους διαδρόμους του Μαξίμου, είναι ξέχωρο με το τι θα κάνει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά το βέβαιο είναι ότι στις όποιες αλλαγές αποφασίσει να κάνει, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον μεταθέσει σε άλλο υπουργείο από το σημερινό. Άλλωστε φαίνεται να το έχει ζητήσει και ο ίδιος αφού όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, πρόθεσή του είναι μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να παραιτηθεί από υπουργός οικονομικών μεταβαίνοντας σε άλλο υπουργείο στο πλαίσιο των αλλαγών που θα αποφασίσει όταν το αποφασίσει ο κ. Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι η αλλαγή σελίδας που επιχειρεί θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα προκειμένου να δώσει νέο «αέρα» και να βάλει στο παιχνίδι βουλευτές που ήδη έχουν αρχίσει να δυσαρεστούνται και να γκρινιάζουν για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση μακριά και πέρα από τα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά και που στην ουσία ξεγέλασε εκτός από την κοινωνία και τους ίδιους του τους βουλευτές.

 

Ροή Ειδήσεων

leof

15/06/2024 | 13:00

Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα «πράσινα» λεωφορεία

15/06/2024 | 12:50

EURO 2024-Το ρεκόρ του Ρεχάγκελ και οι τροπαιούχοι προπονητές

15/06/2024 | 12:40

Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι
kafsonas3

15/06/2024 | 12:30

Χαρτογραφώντας το αίσθημα δυσφορίας στον καύσωνα- Σε ποιες περιοχές καταγράφεται πιο έντονο

15/06/2024 | 12:20

EURO 2024-Τα 20 «αστέρια» που θα χάσουν το τουρνουά

15/06/2024 | 12:16

Κωνσταντία Δημογλίδου: «Καθημερινά έως 10 γυναίκες ζητούν το panic button»
zarifi

15/06/2024 | 12:11

Κατερίνα Ζαρίφη: Απάντησε στις φήμες για την εκπομπή της με ένα τραγούδι

15/06/2024 | 12:11

Μαρία Αντωνά: Η αμήχανη απάντηση on camera για το “Πρωινό” του ΑΝΤ1

15/06/2024 | 12:10

Μεσσηνία: Συνελήφθη και επιστρέφει στη φυλακή ο Επ. Κορκονέας
ergasia

15/06/2024 | 12:10

Πώς απαντά στις ελλείψεις προσωπικού ο ιδιωτικός τομέας

15/06/2024 | 12:09

Πελώρια φυλακή για 20.000 κρατούμενους θα χτίσει η Ονδούρα – Στα ύψη η εγκληματικότητα στη χώρα

15/06/2024 | 12:09

Διαμαρτυρία στο βρετανικό Μουσείο – Tο αίτημα της βρετανικής επιτροπής στο νέο διευθυντή
20240614 152707 1

15/06/2024 | 12:00

Από το Μεξικό στο Δίστομο – Επίσκεψη για εμπορική συνεργασία αλλά και ενημέρωσης για το Ολοκαύτωμα του 1944

15/06/2024 | 11:50

Εξάρθρωση κυκλώματος μαστροπείας στο Μεταξουργείο – Τρεις συλλήψεις – Διασώθηκαν 8 γυναίκες

15/06/2024 | 11:40

EURO 2024: Τα κορυφαία γεγονότα που συνέβησαν τις χρονιές του τουρνουά
kyvernisi ypourgiko 140624
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα, σήμερα στις 18.00 η ορκωμοσία
nantia giannakopoulou 140624
Νάντια Γιαννακοπούλου: Πρέπει να συγκληθούν τα όργανα και να δούμε το θέμα της ηγεσίας
megaro maximou 014024
Ανασχηματισμός: Τέσσερις υπουργοί και επτά υφυπουργοί έμειναν εκτός του κυβερνητικού σχήματος
kasselakis syriza 130624
Κασσελάκης: Δεξιά ανακύκλωση ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
pasok kinal 130723
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο ανασχηματισμός είναι άγονος και το μήνυμα δεν ελήφθη
mitsotakis ypourgiko 250723
Οικονομία και υγεία στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου