Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ BLOOMBERG

Η «εξομολόγηση» Τσίπρα για το σχέδιο με το «άλλο μείγμα» πολιτικής παρά τις αποφάσεις του Eurogroup

Ένα άλλο μείγμα πολιτικής με ορίζοντα εφαρμογής την προεκλογική περίοδο και αφετηρία εξαγγελιών την φετινή ΔΕΘ αναζητά η κυβέρνηση στην προσπάθεια επιστροφής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων λόγω Μακεδονικού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση που -όπως αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς σε προχθεσινή συνέντευξή του- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει να λύσει με βάση τις συζητήσεις και τις οδηγίες του Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη της κοινωνικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Ναι μεν δηλαδή η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέσω της απόφασης του Eurogroup την μείωση των συντάξεων αλλά από την άλλη ψάχνει την φόρμουλα ώστε να μην φανούν στο πορτοφόλι των συνταξιούχων τελικά οι περικοπές αυτές.

Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Με κάποια άλλα ενδεχομένως αντίβαρα ή με μια μίνι-διαπραγμάτευση παρά το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα ισχύει μετά τον Αύγουστο για την χώρα μας. Η αντιπολίτευση έχει ήδη επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις υποσχέσεις περί της μη περικοπής των συντάξεων ή της διαφορετικής διαχείρισης του δημοσιονομικού χώρου υπέρ των ασθενέστερων πληθυσμιακών ομάδων. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και άλλα σχετικά μηνύματα μετά την συνάντησή του χθες στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιμένοντας στην ανάγκη ενός πακέτου φοροελαφρύνσεων, ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση κατά την δύσκολη μεταμνημονιακή περίοδο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ζύμωση που γίνεται όλο και εντονότερα στα κυβερνητικά γραφεία αφορά σε πρωτοβουλίες στήριξης φορολογικού χαρακτήρα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των νεότερων γενιών, των νέων επιστημόνων και ανέργων. Δεν εστιάζει δηλαδή η κυβέρνηση μόνο στην διάσωση του εισοδήματος των συνταξιούχων αλλά ψάχνει εναγωνίως μέτρα ελάφρυνσης των βαρών που έχουν επωμιστεί και άλλες κοινωνικές ομάδες μέσα στην κρίση- στέλεχος της κυβέρνησης δε παραπέμπει στις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με Έλληνες νέους επιστήμονες που ζουν εκεί. Προφανής στόχος είναι η επιστροφή τους πίσω, που μπορεί να συμβεί μόνο αν εξασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις.

Ενδεικτική του κυβερνητικού προσανατολισμού για την περίοδο μέχρι τις προσεχείς εκλογές ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας στο Bloomberg και η οποία κινήθηκε μεταξύ των δεδομένων και των προθέσεων. “Το σημαντικό, λοιπόν, με το τέλος του προγράμματος, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους, αλλά ταυτόχρονα η υπευθυνότητα πια ανήκει στους Έλληνες. Ανήκει σε εμάς. Εμείς και η κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση, θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίζει τα μέσα, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός προσδιορίζοντας το “γήπεδο” των διεργασιών για το “άλλο μείγμα” πολιτικής:

“Άρα, λοιπόν, σωστά επισημαίνετε ότι έχουμε ήδη νομοθετήσει για το 2019 1% θετικά και 1% αρνητικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από το 3,5%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, με ποιον τρόπο, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος, ο βέλτιστος και οικονομικά και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό consensus, προκειμένου να βρισκόμαστε εντός στόχων, δηλαδή, του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση πια, το με ποιες πολιτικές και με ποια μέσα θα φτάνουμε αυτούς τους στόχους”.

Ένα βέβαια από τα σημαντικά εργαλεία για την διεύρυνση των οικονομικών και αναπτυξιακών περιθωρίων είναι εκ των πραγμάτων η δυνατότητα που θα έχει -και πότε- η χώρα για τις ασφαλείς εξόδους στις αγορές με ικανοποιητικό επιτόκιο. Για τον κ. Τσίπρα έχει εξασφαλιστεί από την πρόσφατη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο καταρχάς η δυνατότητα επιλογής του χρόνου. Όπως υποστήριξε θα έχει η κυβέρνηση την δυνατότητα να κάνει την κατάλληλη στιγμή την κατάλληλη κίνηση, καθώς:

“Το γεγονός ότι η απόφαση του Eurogroup μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα buffer, ένα μαξιλάρι πάνω από 24 δις ευρώ, μας διευκολύνει να επιλέξουμε εμείς το χρόνο που θα βγούμε στις αγορές με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Και μας δίνει μία ασφάλεια έναντι σε πιθανές αναταράξεις που θα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως, στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα, λοιπόν, θα επιλέξουμε, ναι, να βγούμε στις αγορές την καλύτερη δυνατή στιγμή προκειμένου να καθαρίσουμε ακόμα περισσότερο τον διάδρομο μπροστά μας, για να εμπνεύσουμε ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές απέναντι στην ελληνική οικονομία.”. Αυτό βέβαια για το οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί τεκμηριωμένη απάντηση είναι ποιο “σήμα” θα λάβουν οι επενδυτές αν το μαξιλαράκι θεωρείται ασφαλέστερη λύση από την έξοδο στις αγορές μέσα στους προσεχείς μήνες...

Send this to a friend