Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γρηγόρης Πετράκος: Παραλήρημα σε βίντεο για τον κορονοϊό! «Μας μεταχειρίζονται ως μπαταρίες…»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φώφη ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων με προοδευτικό πρόσημο!

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά παραχώρησε η πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Τσίπρα

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά παραχώρησε η πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, διαμηνύοντας πως «εγώ δεν είμαι Τσίπρας που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τα ψέματα».

Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος πρότεινε «κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της σημερινής δύσκολης κατάστασης και σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση».

[adsense]

Από τα βέλη της κας Γεννηματά δεν ξεφεύγει ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατηγορεί τα εν λόγω κόμματα ότι «επί 5 ολόκληρα χρόνια , επέλεξαν να μείνουν μακριά από τα κάρβουνα που έκαιγαν τη χώρα, για να μην τσουρουφλιστούν. Έγιναν διαδοχικά κυβέρνηση και ελπίζω να κατάλαβαν ότι είναι επικίνδυνο για τη πατρίδα το παιχνίδι με τη φωτιά».

Παράλληλα, δεν φοβήθηκε να καλέσει την κυβέρνηση να διερευνύσει τα πάντα «από την κατάσταση που οδηγήθηκε η οικονομία, η χώρα, οι πολίτες. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα». «Ο ακροδεξιός λαϊκιστής κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος και προνομιακός συνομιλητής του Πρωθυπουργού απειλεί και συκοφαντεί κατά συρροή  και αρκετές φορές κατά παραγγελία», ανέφερε επίσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στα Νέα:

Κυρία Πρόεδρε η συναίνεση των κομμάτων για μείζονα ζητήματα όπως φάνηκε στο Προεδρικό είναι προς το παρόν τουλάχιστον ένας άπιαστος στόχος. Και οι πολίτες διερωτώνται: Γιατί τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;

«Πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης. Πρέπει να είναι πάγια επιδίωξη των κομμάτων   να συζητούν, να συνεννοούνται και στο μέτρο του δυνατού κάθε φορά να χαράσσουν κοινή γραμμή πλεύσης για τα μείζονα θέματα. Προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας έναντι των στενών κομματικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έτσι πολιτευτήκαμε όλα τα χρόνια της κρίσης. Αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν διστάσαμε ούτε στιγμή  να κινηθούμε  σε αυτή την κατεύθυνση, πληρώνοντας μεγάλο πολιτικό κόστος.

Υπερβαίνοντας πολιτικές διαφορές αλλά και απαράδεκτες πολιτικές συμπεριφορές δημαγωγίας και επιθέσεων εναντίον μας, που δηλητηρίασαν τη πολιτική ζωή της χώρας. Ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας τη μια μέρα δήθεν επιζητά συνεννόηση και την επόμενη την πετάει στα «σκυλιά»! Δεν σταθήκαμε και δεν στεκόμαστε όμως σ’ αυτά. Ο διάλογος βέβαια και η συνεννόηση έχουν νόημα όταν παράγουν αποτέλεσμα για τη χώρα και τους πολίτες.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται πρώτα από όλα ειλικρίνεια, συγκεκριμένο πλαίσιο και πραγματική διάθεση αναζήτησης λύσεων από κοινού και όχι κουτοπονηριές για τη δημιουργία εκ των υστέρων συνενόχων σε προειλημμένες αποφάσεις. Ξεκαθαρίζω για μια ακόμα φορά. Εγώ δεν είμαι Τσίπρας που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει με τα ψέματα και τη δημαγωγία.

Λέμε σταθερά όχι στα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα άρσης των πολιτικών αδιεξόδων του Πρωθυπουργού, που με τις επιλογές του δημιούργησε. Λέμε σταθερά ναι στην πολιτική συνεννόηση που δίνει διέξοδο και λύσεις για τη χώρα και τους πολίτες».

Δεν είναι λίγο οξύμωρο όταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι ψήφισε το νέο Μνημόνιο να αντιδρά τώρα για την ψήφιση των εφαρμοστικών του νόμων;

«Το καλοκαίρι ο κ. Τσίπρας  με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του είχε φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η πατρίδα μας, μετά από τέσσερα πολύ σκληρά χρόνια, ενώ ήταν ένα βήμα από το να βγει από τα μνημόνια, βρέθηκε μισό βήμα από το να βγει από το ευρώ και την Ε.Ε. Το αποφύγαμε χάριν της υπεύθυνης στάσης της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, με πολύ μεγάλη συμβολή του ΠΑΣΟΚ. Εμείς ας μην ξεχνάμε ότι, την ίδια ώρα που ψηφίζαμε αυτή την συμφωνία παραμονής της χώρας στο ευρώ, ξεκαθαρίσαμε έγκαιρα και απόλυτα τη στάση μας.

Προτείναμε ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη βημάτων και ενεργειών. Την αποφυγή πάση θυσία των εκλογών μέχρι η χώρα να πατήσει σε ασφαλές έδαφος, την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, την αξιοποίηση του μεγάλου κεκτημένου της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί. Ώστε με τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης να συζητήσουμε με τους εταίρους την βελτίωση των εξαιρετικά άδικων, σκληρών και αντιπαραγωγικών όρων του μνημονίου που πανικόβλητος συμφώνησε και υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Προειδοποιήσαμε επίσης ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι για να έχουν την στήριξη μας πρέπει να τύχουν σοβαρής επεξεργασίας και συζήτησης και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και με τους εταίρους.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Και το πραγματικά οξύμωρο και εξωφρενικό, είναι να εγκαλεί εμάς ο κ. Τσίπρας για ασυνέπεια όταν ο ίδιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις προτάσεις μας, προκήρυξε εκλογές και έσπευσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες παθογένειες και με την στήριξη της ίδιας ετερόκλητης και εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Από τις κατά καιρούς δηλώσεις σας γίνεται σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορούσε να συμμετάσχει σ’ ένα ευρύτερο σχήμα, πχ μία οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Μήπως τελικώς εκεί αποσκοπούν οι πιέσεις που ασκείτε στο Μαξίμου;

«Η μόνη πίεση που ασκούμε  είναι να κυβερνήσουν επιτέλους. Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές και λόγω της κυβερνητικής αφασίας και ανικανότητας, επανερχόμαστε στην προ του καλοκαιριού δραματική κατάσταση. Εμείς ασκούμε  υπεύθυνα το ρόλο μας ως αντιπολίτευση, με προτάσεις. Πιέζουμε την κυβέρνηση για δίκαιες κοινωνικές πολιτικές, για να σταματήσει η φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και για την υλοποίηση μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων πού έχει ανάγκη, η οικονομία, το κράτος και το πολιτικό σύστημα».

Να το θέσουμε αλλιώς. Η Νέα Δημοκρατία ακόμη και τώρα που διανύει μία παρατεταμένη περίοδο μεταβατικής ηγεσίας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο κ. Τσίπρας σας προτείνει κυβερνητική συνεργασία με όλες τις άλλες δυνάμεις (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) αλλά χωρίς την ΝΔ θα μπαίνατε;

«Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Απόλυτη θα έλεγα στο θέμα αυτό. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της σημερινής δύσκολης κατάστασης και σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση.

Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα συνεννόησης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθούν τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα  στην υποχρέωση εθνικής συμπόρευσης και στην  αναγκαιότητα της συγκυρίας για την χώρα και την οικονομία.

Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να βγούμε από αυτό το τέλμα. Μόνο αυτό ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας. Η ΝΔ αρχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ επί 5 ολόκληρα χρόνια , επέλεξαν να μείνουν μακριά από τα κάρβουνα που έκαιγαν τη χώρα, για να μην τσουρουφλιστούν. Έγιναν διαδοχικά κυβέρνηση και ελπίζω να κατάλαβαν ότι είναι επικίνδυνο για τη πατρίδα το παιχνίδι με τη φωτιά».

Ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος επί της ουσίας απείλησε με την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το PSI., Τι απαντάτε; Σκοπεύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

«Ο ακροδεξιός λαϊκιστής κ. Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος και προνομιακός συνομιλητής του Πρωθυπουργού απειλεί και συκοφαντεί κατά συρροή  και αρκετές φορές κατά παραγγελία. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν μας αγγίζουν, όμως αυτά, ούτε συμψηφισμούς κάνουμε. Όλα στο φως! Ότι, πρέπει, να διερευνηθεί, για την κατάσταση που οδηγήθηκε η οικονομία, η χώρα, οι πολίτες. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ιδού η Ρόδος!».

Πάντως κάποιοι ακόμη και εντός του κόμματός σας υποστηρίζουν ότι η αρνητική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην κυβέρνηση σχετίζεται με την διάθεσή σας να αποφύγετε αντιπαραθέσεις με τον κ. Βενιζέλο…

Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει τέτοιες γελοιότητες. Αυτά είναι υποπροϊόντα της προπαγανδιστικής μονταζιέρας του Σύριζα. Όμως κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια φαίνεται. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει επί έξι μήνες την αντιπαράθεση με το Γιάνη και τα άλλα παιδιά, έβαλε φωτιά στη χώρα και τρέχαμε με τις μάνικες καλοκαιριάτικα!».

Στο συμβούλιο των αρχηγών αποφασίστηκε πως η παρούσα βουλή θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί ένα στοιχείο καλής θέλησης από το Μαξίμου όταν κι εσείς η ίδια προεκλογικώς το θέτατε ως προαπαιτούμενο για μία κυβερνητική συνεργασία;

«Στην πράξη κρίνονται όλα. Εκεί θα φανεί αν και πως θα υπηρετήσει την δέσμευση που ανέλαβε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Πρωθυπουργός.

Γιατί μέχρι τώρα δεν χαρακτηρίζεται από συνέπεια στις δεσμεύσεις του. Ο ελληνικός λαός το ξέρει πια καλά αυτό. Το αίτημα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εμείς το επαναφέραμε και το καλοκαίρι πριν τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ την αρνήθηκε.

Αν είχαν γίνει εκλογές με αναλογικότερο εκλογικό νόμο, τώρα θα είχαμε, εκ των πραγμάτων, ήδη κυβέρνηση ευρύτερης κυβερνητικής στήριξης όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και δεν θα βρισκόμασταν προ νέων αδιεξόδων για τη χώρα».

Ξέρετε, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι είναι καλύτερα το κόμμα σας να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά εκ νέου με την Νέα Δημοκρατία. Θα αποκλείατε μία νέα συμπόρευση με την γαλάζια παράταξη στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού με δύο εταίρους;

«Δεν υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τέτοια διλλήματα. Ο κύκλος κυβερνητικών συνεργασιών με τη δεξιά έκλεισε. Η θέση μας είναι σαφής, ενιαία και χωρίς ναι, μεν, αλλά. Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε δήθεν «ευρωπαϊκά» μέτωπα με τη ΝΔ, ούτε δήθεν «προοδευτικά» μέτωπα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης όλων των δυνάμεων που πιστεύουν και στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας. Χρειάζεται συνεκτικό, βιώσιμο, οραματικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικούμε το δικό μας αυτόνομο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και με τις πρωτοβουλίες μας και τη στήριξη της κοινωνίας, το κατακτούμε. Χρωστάμε οι πολιτικοί, στους Έλληνες μια καλύτερη ζωή. Αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη και τις πρωτοβουλίες γι αυτό!».

Ο γραμματέας του κόμματός σας ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της συνεργασίας ή μη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέτε;

«Η πρότασή μας για το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας είναι καθαρή, την καταθέσαμε προεκλογικά και μετεκλογικά, και ήδη σας την ανέφερα. Σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σας κατηγόρησε προ ημερών ότι ως παράταξη δεν υπηρετείται τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι απλώς μία κριτική στο συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί ή πιστεύετε ότι επιθυμεί να γίνει εκείνος προνομιακός συνομιλητής με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες;

«Η κυβερνητική πολιτική Τσίπρα, Καμμένου έχει τόση σχέση με την σοσιαλδημοκρατία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Η πολιτική που ακολουθούν είναι συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερης επιδρομής στην κοινωνία, διάλυσης της οικονομίας με στερεότυπες ιδεοληψίες, κατάληψης του κράτους με «ημετέρους», ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με καθεστωτική νοοτροπία.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά του σχήματα έχουν  ενσωματώσει  σε πολιτική πρακτική, τις χειρότερες εκδοχές της αριστεράς και της δεξιάς στον τόπο μας. Το σοσιαλιστικό – σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα στην Ελλάδα εκφράζει  από την μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα  το ΠΑΣΟΚ.

Έκφραση που  αναπτύσσει μια νέα δυναμική με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δυνάμεων του ευρύτερου χώρου. Όλα τα άλλα είναι για «παρηγοριά στον άρρωστο…».

Μητσοτάκης: «Αύριο θα ανακοινώσω νέα μέτρα»
Σενάρια για νέα μέτρα ή και lockdown φέρνει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Τι λένε οι ειδικοί και τι σκέφτονται στην κυβέρνηση
Γεωργιάδης: Είναι προδότες όσοι δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό
Δημοσκόπηση GPO: Σχεδόν 15 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Το 70% δεν θέλουν lockdown
Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό – Η ατζέντα
Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης, ένα βήμα πριν από το καθολικό lockdown – Δραματικό μήνυμα Μέρκελ στη τηλε-Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ