Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Φερεντίνος: «Η οικογένειά μου είναι η Σοφία και τα δύο μας παιδιά…»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα έγιναν στην εκδήλωση για το μέλλον της κεντροαριστεράς (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και συμβολή στο διάλογο που διεξάγεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είχε η εκδήλωση με θέμα «η Κεντροαριστερά σε ένα κόσμο που αλλάζει»

Την παρακολούθησαν στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνης και Κ. Σκανδαλίδης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Γ. Μπουλμπασάκος, Χρ. Πρωτόπαππας, Ν. Σαλαγιάννης, ο Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου Π. Βλάχος. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Ν. Μπίστη, μέλος του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Θράσος Φωτεινός, συντονιστής της Πράσινης Αριστεράς και ο πρ. Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Οι εισηγητές κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για προοδευτικές λύσεις στις προκλήσεις της νέας εποχής, που δημιουργούν ιδιαιτέρως η κλιματική κρίση και η ψηφιακή επανάσταση.

Δείτε την εκδήλωση που μεταδόθηκε LIVE από το thecaller.gr:

Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη και οι εισηγητές μεταξύ άλλων τόνισαν:

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης δήλωσε:

«Η φυγή προς τα εμπρός, η ανανέωση των μηνυμάτων, οι σταθερές κοινωνικές αναφορές είναι τα δεδομένα για έναν πιο προωθημένο ρολό της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας την οποία θέλει να εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής αρκεί να μην περιοριστεί στο σύνδρομο της δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Πρότεινε τέσσερα προγραμματικά θέματα: τα μεγάλα ζητήματα της αλλαγής του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου με αφορμή τις κλιματικές καταστροφές, την στήριξη της απασχόλησης, την προώθηση των ατομικών ελευθέριων και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με τη σειρά του σημείωσε:

«Η όσμωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με την ανανεωτική αριστερά έχουν μια ατζέντα που ταιριάζει στις προκλήσεις των καιρών, εν τούτοις ήρθε η ώρα να καταρτιστεί ένα σταθερό ιδεολογικό πλαίσιο της σύγχρονης κεντροαριστεράς από το οποίο θα προκύψουν προοδευτικές λύσεις. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, από δημοκρατικό έλεγχο, με απαραίτητη προϋπόθεση της αξιοκρατία παντού, για όλους. Η προοδευτική κατεύθυνση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι πάντα το ζητούμενο. Η ανοιχτή κοινωνία, με την δημόσια διοίκηση πρωτοπόρα σε αυτόν το στόχο, δυστυχώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει απλά τη ζωή μας, είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που θα διαμορφώσει το κατά πόσο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα είναι βιώσιμο, προσανατολισμένο στην καθαρή ενέργεια και στο σεβασμό του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί, σε κοινωνικό και διεθνές επίπεδο».

Ενώ ο Γιάννης Μεϊμάρογλου υπογράμμισε:

«Η χώρα χρειάζεται να χαράξει επειγόντως μια ρεαλιστική εθνική στρατηγική, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις και «πατριωτικούς» λαϊκισμούς και να αξιοποιήσει τις διεθνείς της συμμαχίες ώστε να κατοχυρώσει τον ρόλο της ως δύναμης σταθερότητας και λογικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε μια τέτοια πολιτική θα διευρύνει και την αναγκαία κοινωνική της στήριξη».

Τέλος ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τοποθετήθηκε ακολούθως:

«Η σχέση του κράτους δικαίου και της σοσιαλδημοκρατίας είναι οργανική και διηνεκής. Το κράτος δικαίου αποτελεί το μέσον δια του οποίου η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να παράσχει τις εγγυήσεις ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης καθώς και της κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων. Προκειμένου το κράτος να ανταποκριθεί στην αποστολή του αυτή πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταρρύθμισης με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Στην Ελλάδα τέτοιες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις έγιναν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την δημοκρατική παράταξη. Αντίθετα από την συντηρητική παράταξη, αυτή δρομολόγησε μεγάλης εμβέλειας μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους και την κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, απέναντι στις νέες προκλήσεις του αυταρχισμού και του λαϊκισμού, της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής επανάστασης, η δημοκρατική παράταξη επιδιώκει τους ίδιους στόχους με νέα μέσα. Η επιτυχία της στη νέα εποχή θα σημάνει και την ολική επιστροφή της».

Άδωνις Γεωργιάδης για Αγία Σοφία: Κιτς και χάλι μαύρο τα λαμπάκια Ερντογάν
ΣΥΡΙΖΑ: Τεμπέληδες οι νέοι επιστήμονες με διδακτορικό κατά τον Πατέλη που θέλει μόνο φθηνά εργατικά χέρια
Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία την «πράσινη» Ελλάδα στο ECDC, αλλά αποκρύπτει την πραγματικότητα
Άλεξ Πατέλης μετά τη δήλωσή του για τα διδακτορικά: Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου – Ήταν ατυχής και λάθος
ΝΔ: Με 2,5-3 εκατ. εμβολιασμούς μηνιαίως το τέλος της πανδημίας έρχεται πιο κοντά κι αυτό δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ
Απάντηση Αχτσιόγλου στη ΝΔ: Δεν θα προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας αναλύσεις στο επίπεδο της αμοιβάδας