• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 07:31

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εμμένει στα «εκλογομαγειρέματα»

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις προτάσεις της ΝΔ για ψήφο των ομογενών και του ΚΙΝΑΛ για συνολική αναθεώρηση στον εκλογικό νόμο

Επιμένει η κυβέρνηση στο σχέδιό της για την κατάτμηση της Β' Αθήνας, αρνούμενη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση από την αντιπολίτευση. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά προεξόφλησε το ναυάγιο της συνάντησης εργασίας που θα γίνει την Πέμπτη υπό τον υπουργό Εσωτερικών.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφενός η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αφετέρου δεν πρόκειται να συζητήσει ακόμη και τη συνολική πρόταση που θα φέρει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα έχει διπλή εκπροσώπηση στη συνάντηση: από την Εύη Χριστοφιλοπούλου για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από τον Γιώργο Αμυρά για το Ποτάμι.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με πηγές του, θα είναι μια συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις προτάσεις για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και των άλλων μεγάλων περιφερειών, αντίστοιχη πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, το οποίο, όμως, θα περιέχει ρήτρες κυβερνησιμότητας (π.χ. ένα μικρότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα σε σχέση με αυτό των 50 εδρών που ισχύει σήμερα ή την απόδοσή του μόνον πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό ή σε συνασπισμό κομμάτων που έχει ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση).

Η κατάτμηση της Β' Αθήνας, όπως προτείνει η κυβέρνηση, «αποτελεί μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και τη θεσμική θωράκισή του απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «η ΝΔ οφείλει να σταματήσει να λειτουργεί ως δύναμη στείρου αρνητισμού και ως δύναμη βαθιά συντηρητική και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το κρίσιμο για την κυβέρνηση «είναι αν τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν με την υπερώριμη και αναγκαία θεσμική τομή, δηλαδή την κατάτμηση δύο πολύ μεγάλων Περιφερειών, της Β΄ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής». Και παρέπεμψε το... διάλογο στο μέλλον, λέγοντας πως «στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις, οι οποίες τυχόν θα κατατεθούν, είτε από το Κίνημα Αλλαγής είτε από τη ΝΔ είτε από οποιοδήποτε άλλη πολιτική δύναμη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είχε η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού - στην οποία επιμένει η ΝΔ - όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Τζανακόπουλο ως σχέδιο της κυβέρνησης. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόκειται για το δικαίωμα ψήφου «στα παιδιά του brain drain», δηλαδή όσων νέων επιστημόνων έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία επταετία-οκταετία της κρίσης. Ο ίδιος αρνήθηκε, ωστόσο, να την εξειδικεύσει και εκ πρώτης απόψεως είναι μια πρόταση που «πάσχει», δεδομένου πως διαχωρίζει τους Έλληνες που κατοικούν π.χ. στο εξωτερικό για 30 χρόνια και έχουν ελληνικό διαβατήριο και υπηκοότητα από αυτούς που πράγματι έφυγαν στο εξωτερικό «διωγμένοι» από την κρίση...

Send this to a friend