• Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου
  • 16:02

Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Έρντογαν και πώς προσέρχεται σ' αυτήν ο πρωθυπουργός

Τα φώτα στο Λονδίνο

Μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων ετών θα είναι η αυριανή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο Λονδίνο, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Μία από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των τελευταίων ετών θα είναι η αυριανή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο Λονδίνο, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η συνάντηση, η οποία ζητήθηκε από την πλευρά του Τούρκου προέδρου, όπως μεταδίδει η Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα και θα ζητήσει να μπει τέλος στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, η οποία αδικεί την Ελλάδα.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εκτίμησε δε ότι η στάση της Τουρκίας είναι αυτή που την οδηγεί σε διπλωματική απομόνωση, ενώ τόνισε ότι άκυρα διμερή μνημόνια όπως αυτό με τη Λιβύη δεν παράγει έννομα αποτελέσματα κι έτσι δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Συνομιλώντας, άλλωστε, με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Έρντογαν - στην οποία θα είναι παρόντες επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας - και θα μιλήσει «με ανοιχτά χαρτιά», επισημαίνοντας ότι «είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δένδιας: Προσβολή για την Ελλάδα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας με αφορμή το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε μάλιστα το εν λόγω μνημόνιο ως «προσβολή» για τα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών. Ξεκαθάρισε δε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε ζήτημα «παγώματος» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και μάλιστα λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Έρντογαν. Συμπλήρωναν δε πως οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ η πληροφορία περί «παγώματος» είχε προκύψει νωρίτερα από πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Send this to a friend