• Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου
  • 01:02

Αθήνα

11 oC

πολύ έντονες βροχοπτώσεις

Η κυβέρνηση άφησε «μετεξεταστέα» τη μεσαία τάξη

Με το βλέμμα στην οικονομία, βρίσκεται η κυβέρνηση, περιμένοντας τα πρώτα σημάδια μιας πραγματικής ανάπτυξης.

Με το βλέμμα στην οικονομία, βρίσκεται η κυβέρνηση, περιμένοντας τα πρώτα σημάδια μιας πραγματικής ανάπτυξης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Το αφήγημα της, για ανάπτυξη της οικονομίας, προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά το γρηγορότερο δυνατόν, για να μπορέσει να ανακουφίσει, ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού από τα μνημονιακά βαρίδια, όπως έχει υποσχεθεί.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε ξανά το στόχο, τονίζοντας ότι πρόταγμα του οικονομικού επιτελείου είναι η βοήθεια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και ως εργαλείο αυτής της πολιτικής, εμφανίζει το  φορολογικό νομοσχέδιο, που παίρνει τη σειρά του για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

Μέχρι στιγμής, όμως, τα μεσαία στρώματα, αν και είναι εκείνα που έδωσαν την ευρεία εκλογική νίκη στη ΝΔ, βγαίνουν  με τα μικρότερα οφέλη από την μέχρι τώρα πολιτική της, υποστηρίζουν ακόμα και στελέχη της.

Οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος, είναι σχεδόν ανύπαρκτες για εισοδήματα άνω των είκοσι χιλιάδων ευρώ και  μένουν μόνο υποσχέσεις για μια ουσιαστική μείωση των συντελεστών στο μέλλον. Ορισμένοι σημειώνουν πως πρόκειται για μια «μαύρη τρύπα» στη φορολογική πολιτική και υπενθυμίζουν επισημάνσεις του ΟΟΣΑ ότι «μία ισχυρή και ευημερούσα μεσαία τάξη είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε επιτυχημένη οικονομία και κοινωνία συνοχής».

Ο προβληματισμός που έχει εκφραστεί, έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο, στο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος, να  βάλει ξανά κάτω τα έσοδα, για να βρει λύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο για τη μεσαία τάξη.

«Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής των επιδομάτων, η κάθε ενεργεία μας είτε μέσα από το φορολογία, είτε μέσα από τη διαχείριση του όποιου υπερπλεονάσματος, θα πρέπει να έχει  αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Γιατί αν θέλουμε να μοιράσουμε πλούτο πρέπει αυτός να προέρχεται από την ανάπτυξη από τις νέες θέσεις εργασίας και όχι μέσα από την αφαίμαξη των φορολογούμενων, όπως έγινε τα  προηγούμενα χρόνια» τόνισε κυβερνητική πηγή, η οποία παραδέχτηκε πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης που υπερφορολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφής ήταν και η θέση του υπουργού Οικονομικών πως «ό,τι υπερπλεόνασμα προκύπτει τα επόμενα χρόνια θα οδεύει κατά 70% - 80 % σε μειώσεις φόρων και κατά 20% -30% σε αυξήσεις δαπανών».

Η μείωση πλεονασμάτων θα φέρει μείωση φορολογίας

Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν σε όσους ασκούν κριτική για εγκατάλειψη της μεσαίας τάξης,  πως το πρόγραμμα της ΝΔ, έχει ορίζοντα τετραετίας και όχι τεσσάρων μηνών, για την ολοκλήρωση του.

Η κυβέρνηση, όμως, από τη μέχρι τώρα πολιτική της στην οικονομία, αν και δεν έχει στα χέρια της, απτά στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης της χώρας και της απασχόλησης, δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα νέα δεδομένα στην  αγορά ομολόγων, τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού προφίλ της. Ως εκ τούτου θεωρεί εφικτό για τα επόμενα χρόνια, το στόχο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόσθετων επενδύσεων, τόσες όσες χρειάζεται η χώρα, για να επανέλθει το ΑΕΠ της, στα προ κρίσης επίπεδα.

Στο οικονομικό επιτελείο, παρά τις καλές ειδήσεις, υπάρχει αγωνία για το πότε θα πάρει πραγματικά μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Γνωρίζουν πως ακόμα είναι νωρίς, πως τώρα ξεδιπλώνονται οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση της φορολογίας θα φέρει τα πρώτα αποτελέσματα της τους επόμενους μήνες, πως ακόμα πρέπει να ψηφιστεί το σχέδιο «Ηρακλής» για να απελευθερωθούν από τα δεσμά, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι Τράπεζες και πως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση στα μέσα του επόμενου έτους, για τη δραστική μείωση των υψηλών πλεονασμάτων που «φόρτωσε» στη χώρα και τους πολίτες, η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το τελευταίο φαίνεται πως έχει «κλειδώσει». Γι αυτό ο κ Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist δήλωσε: «Μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα έχει καλή κατάληξη για την πατρίδα μας».

Για κάθε μια μονάδα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει βεβαίως πολιτική σημασία, ότι η μείωση των πλεονασμάτων θα συμβεί προς το τέλος της  τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα έχει ένα πολιτικό και ένα οικονομικό αποτέλεσμα. Θα βάλει τέλος στο αποκαλούμενο «τέταρτο μνημόνιο Τσίπρα» και θα λύσει τα χέρια του πρωθυπουργού, ώστε να προχωρήσει σε ένα νέο και γενναίο κύμα ελαφρύνσεων στη φορολογία, πριν τις εκλογές, ενισχύοντας τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και ικανοποιώντας πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Send this to a friend