Αθήνα

14 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Πρώτος στόχος η ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας -Λιβύης

Η κυβέρνηση καθησυχάζει, αλλά ετοιμάζεται και για το χειρότερο…

Την οικονομία επιχειρεί να επαναφέρει ο πρωθυπουργός στην ατζέντα της καθημερινότητας και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι η τουρκική επεκτατικότητα, όπως εκφράστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας με τη  Λιβύη, για τη Ν.Α. Μεσόγειο βρίσκεται υπό έλεγχο.

Την οικονομία επιχειρεί να επαναφέρει ο πρωθυπουργός στην ατζέντα της καθημερινότητας και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι η τουρκική επεκτατικότητα, όπως εκφράστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας με τη  Λιβύη, για τη Ν.Α. Μεσόγειο βρίσκεται υπό έλεγχο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Γι’ αυτό προσήλθε στη Βουλή, για να αναδείξει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του, με την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση προς τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας και να εξαπολύσει πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, που παραπονέθηκε ότι δόθηκαν σε λιγότερους μερίσματα φέτος. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι προχώρησε σε «πολιτική υπεξαίρεση» και μοίρασε πριν τις εκλογές τα χρήματα που ήταν για το τέλος του έτους για εκλογικούς λόγους. Την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωνε πως η ανάπτυξη το 2019 τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς κοντά στο 2,3%.

Όσο, όμως, και αν η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να δείξει πως η κανονικότητα έχει ξαναγυρίσει στη χώρα, μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, είναι δύσκολο πια στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, να μην υπολογίζουν το εθνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος που μπορεί να έχει μια εντεινόμενη κρίση στην Ν.Α. Μεσόγειο. Ανησυχούν πως εάν οξυνθούν τα πράγματα -κάτι που φαίνεται σχεδόν βέβαιο από πλευράς Τουρκίας- μπορεί να επηρεαστεί η πορεία της οικονομίας, των επενδύσεων.

Συμφωνούν πως η διαχείριση της κρίσης θα απορροφήσει χρήμα - για εξοπλισμούς - και ενέργεια,  καταγράφουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία και τη Λιβύη και ξεδιπλώνουν τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς των κυριότερων «παικτών» διεθνώς και στην περιοχή της Μεσογείου.

Διπλωματική σκακιέρα για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Οι πρώτες κινήσεις για να ανατρέψουν τη συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης και να μείνει «ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους οι τούρκοι και ψήφισαν μόνοι τους», όπως είπε ο κ Μητσοτάκης, είναι η απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης και η εκστρατεία ενημέρωσης.

- Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας προσκάλεσε στην Αθήνα τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, που ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο του πρόεδρου της χώρας και έχει ταχθεί κατά της κύρωσης της  συμφωνίας. Μια απόρριψη από την εν λόγω Βουλή καθιστά μη νόμιμη τη συμφωνία, αφού δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος να την επικυρώσει...  Με αυτή την κίνηση η Αθήνα επανακαθορίζει την πολιτική της απέναντι στην Λιβύη. Ρίχνει  γέφυρες στους αντιφρονούντες της κυβέρνησης της Λιβύης σε μια προσπάθεια να ακυρώσει τη νομική ισχύ της συμφωνίας Άγκυρας- Τρίπολης.

- Ο πρωθυπουργός το ίδιο διάστημα θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την καταδίκη της Τουρκίας και την  καθαρή και αδιαμφισβήτητη στήριξη των ελληνικών θέσεων στα κυριαρχικά της δικαιώματα,  στην ΝΑ Μεσόγειο.

- Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ξεκινά περιοδείες στις χώρες του κόλπου , όπου πέραν του Κατάρ , οι υπόλοιπες χώρες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την Τουρκία του Ερντογάν. Στόχος η δημιουργία μιας νέας συμμαχίας νοτίως της Τουρκίας , στην καρδιά του αραβικού  κόσμου , με τον οποίο πάντα είχε καλές σχέσεις η χώρα μας.

- Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα έχει μια πολύ κρίσιμη συνάντηση με τον κ Τράμπ στην Ουάσινγκτον, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει  πως θα εξελιχτεί, όχι μόνο εξ αιτίας  του ευμετάβλητου χαρακτήρα του αμερικανού προέδρου, αλλά γιατί, όπως και διεθνώς καταγράφεται, οι σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν είναι ιδιαίτερα φιλικές αυτή την περίοδο.

- Το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά με ιδιαίτερη προσοχή στα νομικά επιχειρήματα με τα οποία θα αντικρούσει τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στα διεθνή φόρα τους ισχυρισμούς της Άγκυρας  για τη χάραξη των θαλασσίων.

Ανησυχία για τουρκική επέμβαση στην ελληνική ΑΟΖ

Όμως παρά την καταδίκη της Τουρκίας από τη διεθνή  κοινότητα, πολλοί στην κυβέρνηση ανησυχούν πως ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες με την παρουσία ερευνητικών σκαφών στις θαλάσσιες περιοχές μας και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι καταδίκες της διεθνούς κοινότητας και η νομική αντιμετώπιση των τουρκικών επιθετικών κινήσεων, δεν έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα .

Εκτιμούν πως παρά την προτροπή του κ. Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και τη δήλωσή του πως η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Λιβύη,  θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει  με την παρουσία ερευνητικού σκάφους  στις διεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την παρουσία του στόλου μας στην ΝΑ Μεσόγειο, προκειμένου να αποτρέψει μια τέτοια ενέργεια.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Ήδη παρά την κριτική ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με την κεντρική θέση ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με παράνομες ενέργειες και σε πιο προχωρημένη θέση η κα Γεννηματά τονίζει πως αν παραβιαστούν οι «κόκκινες» γραμμές η Τουρκία  πρέπει να πάρει την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα.

Μέχρι στιγμής πάντως στο μέγαρο Μάξιμου κρίνουν πως δεν απαιτείται σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, εξετάζουν όμως το ενδεχόμενο  ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Send this to a friend