Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο Κοκλώνης μιλάει για το χωρισμό του – «Πόνεσα πολύ το καλοκαίρι» – «Η Καινούργιου σήκωνε τηλέφωνο και έκανε καβγά αν ένιωθε πως κάποιος με πληγώνει»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λίστα του Τσίπρα και η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο

Προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν ισχυρό το “χαρτί” του ΣΥΡΙΖΑ στην μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία για την διεκδίκηση της εξουσίας στις επόμενες κάλπες συμπεριλαμβάνει η “λίστα” Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με την “λίστα” αυτή, πιστεύει ότι θα προκαλέσει τις πρώτες ρωγμές στην εικόνα της υψηλής δημοφιλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ότι ταυτόχρονα θα προετοιμάσει το κόμμα του για το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού, ακόμη και μέσα στο 2020. Οι προτεραιότητες της “λίστας” αφορούν στις κινήσεις ισχυροποίησης του κυβερνητικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα πρόσωπα που θα σηκώσουν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα το μεγαλύτερο βάρος της αντεπίθεσης προς την κυβερνητική πλειοψηφία εντός και εκτός βουλής. Βασική προϋπόθεση είναι για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει εγκαίρως στην αντεπίθεση το σύνολο των δυνάμεων της Κουμουνδούρου αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας, στελέχη της οποίας επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην μεταβατική πορεία προς το Συνέδριο του προσεχούς Μάη.

Στελέχη εν τω μεταξύ του κόμματος- από εκείνα που συνομιλούν συχνά με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και προσβλέπουν στην διεύρυνση του κόμματος μέσω του ανοίγματος στην εκλογική τους βάση- αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος και διακρίνουν αντιστάσεις απ’ όσους αντιμετωπίζουν με καχυποψία το πλάνο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τις συνεδριάσεις και τις ανοιχτές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα είναι συχνά αντιφατικά. Στις μεν συνεδριάσεις συχνά κάποιοι κομματικοί δείχνουν ότι δυσφορούν με προτάσεις ανοιχτών διαδικασιών, όπως συνέβη με την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ- στις δε εκδηλώσεις με ομιλητές κομματικούς και “συμμάχους” η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων “αγκαλιάζει” το εγχείρημα και αναμένει την γρήγορη προσαρμογή όλων στις νέες συνθήκες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει και έχει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη των πραγμάτων από τα κορυφαία στελέχη, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να διατηρήσει το νήμα της απευθείας επαφής με τους πολίτες κατά τις περιοδείες του ανά την επικράτεια.

Το κλίμα που επικρατεί στο επιτελείο του Τσίπρα είναι αρκετά αισιόδοξο και διαμορφώνεται από την άποψη ότι η κυβέρνηση πλησιάζει ταχύτητα σε σημείο καμπής και -ως εκ τούτου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σύντομα μπροστά στο δίλημμα για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Το λένε και το πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αιφνιδιάσει και να προσφύγει στις κάλπες πριν αρχίσει η φθορά της κυβερνητικής εικόνας ή στην πραγματικότητα ανησυχούν για το δικό τους επίπεδο της προεκλογικής ετοιμότητας;

Η ανησυχία τους βασίζεται στο γεγονός ότι ο προγραμματισμός της Κουμουνδούρου συνδέεται αναγκαστικά με το χρονοδιάγραμμα, τις συνεδριακές διαδικασίες και τον κίνδυνο της εσωστρέφειας. Μέχρι το φινάλε αυτού του δρόμου στο Συνέδριο στις 14-17 Μαίου γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο αναταράξεων από τις διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται στο τραπέζι και να έχει ταυτόχρονα θέσει σε επανεκκίνηση τον εκλογικό μηχανισμό και σε πολιτικό και σε οργανωτικό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας, που όταν δεν έχει προγραμματισμένο ταξίδι ή κομματικές περιοδείες βρίσκεται επί ώρες στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου για διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις, εκτιμά ότι το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε αυτήν την μάχη είναι ότι ουδέποτε έκανε βήματα υποχώρησης από τον κεντρικό σχεδιασμό. Ακούει προσεκτικά όλες τις απόψεις αλλά ακολουθεί κατά γράμμα και εφαρμόζει τις “οδηγίες” της “λίστας”. Μία από αυτή λέει ότι στην Κεντρική Επιτροπή του προσεχούς Σαββατοκύριακου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις και να κατακτήσει το στοίχημα της ενότητας στην κρίσιμη αφετηρία της διεύρυνσης. Δεν είναι τυχαίο ότι απευθύνεται πρώτα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον του κόμματος, χωρίς ωστόσο να “χαλαρώνει” την σχέση του με τις δυνάμεις της “Προοδευτικής Συμμαχίας”.

Σε αυτήν την συνεδρίαση θα επικυρωθούν αποφάσεις επί όλων των ανοιχτών μετώπων: για το δημοψήφισμα και τα ερωτήματα που θα τεθούν, για την πιθανή προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, πχ “Πράσινη Συμμαχία”, “Προοδευτική Συμμαχία”, “Σύγχρονη Αριστερά” κα που εκφράζουν την διεύρυνση του κόμματος.

“Προσωπικά θεωρώ θετική, εάν γίνει ευρέως συναινετικά δεκτή, την πρόταση για προσθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ του προσφύματος «Προοδευτική Συμμαχία», δηλώνει για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος τη βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος πάντως προσθέτει ότι η τελική απόφαση θα υπάρξει “προφανώς στο Συνέδριο του Μαΐου”. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει να αναφερθεί στις «οδύνες» της μεταβατικής φάσης που γίνεται εν κινήσει για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Προσδοκά ωστόσο ότι σύντομα θα μετατραπούν σε γόνιμες και δημιουργικές αντιπαραθέσεις, με προσανατολισμό στην επίτευξη του μεγάλου στόχου για την διαμόρφωση ενός ανοικτού μεγάλου κόμματος της Αριστεράς το οποίο θα είναι και πρότυπο για ανάλογες διεργασίες σε κλίμακα Ευρώπης”.

Οι καλά γνωρίζοντες πάντως υπογραμμίζουν τις τριβές και τις διενέξεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προκλήσεις του Συνεδρίου και την δυνατότητα που αποκτούν οι πασοκογενείς να συνδιαμορφώσουν το νέο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζουν, όμως , την βεβαιότητα ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις και να απομακρύνει τα πιθανά εμπόδια βήμα-βήμα προς το Συνέδριο. Πως; Με το να ηγείται ο ίδιος της επιχείρησης ανοίγματος στην κοινωνία, με τις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες της “λίστας”, όπως η ανοιχτή εκδήλωση στις 14 Φλεβάρη στην Αθήνα, οι διοργανωτές της οποίας υποστηρίζουν ότι θα αποδειχθεί σημείο καμπής για την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

27/09/2021 | 09:05

Σοφία Μουτίδου: «Εννοείται πως έχω haters – Με έχουν απειλήσει δυο φορές»

27/09/2021 | 08:56

Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο του 19χρονου Γιώργου – Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα

27/09/2021 | 08:47

Κορονοϊός – Τζανάκης: Τέλος Οκτωβρίου έρχεται το 5ο κύμα της πανδημίας

27/09/2021 | 08:39

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Θεωρούσε τη γυναίκα κατώτερο ον» – Τι αναφέρει στη μήνυση η πρώην σύντροφος του 40χρονου δολοφόνου

27/09/2021 | 08:27

Γερμανικές εκλογές: H Τέσα Γκάνσερερ έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ ομοσπονδιακή βουλευτής

27/09/2021 | 08:27

Καιρός: Στους 33 βαθμούς θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος σήμερα

27/09/2021 | 08:19

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Mέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 4.000

27/09/2021 | 08:04

Του ΠΑΟΚ ο ηγέτης φώναξε παρών, της ΑΕΚ τους… έψαχναν στο γήπεδο!

27/09/2021 | 07:55

Όταν η Βουλή αποφάσιζε υπέρ της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο τους: Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Ρουμελιώτη, Πέτσο & Τσοβόλα

27/09/2021 | 07:47

Πανδημία κορονοϊού: Το 2020, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά τον Β΄ ΠΠ

27/09/2021 | 07:40

Προειδοποιεί Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν υπάρξει νέα αγορά S-400

27/09/2021 | 07:31

Οι Άγριες Μέλισσες επιστρέφουν απόψε: Τι θα δούμε στα πρώτα επεισόδια

27/09/2021 | 07:24

Ζώδια: Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

27/09/2021 | 07:15

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου

27/09/2021 | 07:07

Γερμανικές εκλογές: Επικράτησε SPD με 25,7%- Μεγάλες απώλειες για την Χριστιανική Ένωση
Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος και εξοπλισμοί στο «μενού» Μητσοτάκη-Μακρόν – Στο Παρίσι απευθείας από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός
Aνοιχτή επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα: «Κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου»
Άρθρο Μητσοτάκη: «Να αντιληφθούμε ότι το «δημόσιο» δεν ταυτίζεται με το «κρατικό»
Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτοί είναι οι καταναλωτές που θα δουν αυξήσεις – Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας (vid)
Ελπιδοφόρος: Η κρίση ξεπεράστηκε – Δεν είχα πρόθεση να αναγνωρίσω το τουρκοκυπριακό κράτος
Δημοσκόπηση Marc: 11,4 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 6% το ΚΙΝΑΛ