Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Η μάχη για το «κέντρο» του Μητσοτάκη εν μέσω «συναγερμού» για τη διαχείριση του Προσφυγικού

Την ένταση στη μάχη με φαινόμενα, νοοτροπίες και χρονίζουσες αγκυλώσεις που εγκλωβίζουν την στρατηγική στόχευση Μητσοτάκη για την διείσδυση και την εδραίωση στον χώρο του κέντρου, θέλει να ανεβάσει το κυβερνών κόμμα.

Την ένταση στη μάχη με φαινόμενα, νοοτροπίες και χρονίζουσες αγκυλώσεις που εγκλωβίζουν την στρατηγική στόχευση Μητσοτάκη για την διείσδυση και την εδραίωση στον χώρο του κέντρου, θέλει να ανεβάσει το κυβερνών κόμμα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Φώφη Γιωτάκη

«Δίνει ο ίδιος τον τόνο με όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που αντιλαμβάνεται πλήρως τον «οδικό Χάρτη» του πρωθυπουργού, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει τις «αντιστάσεις» αρκετών «γαλάζιων» στελεχών να συμβάλουν αποφασιστικά στην προώθηση λύσεων με μεταρρυθμιστικό προφίλ για μείζονα ζητήματα.

Η «έκρηξη» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και το Αιγαίο, μαζί με τον «συναγερμό» για την διαχείριση του τεράστιου και πολυπαραγοντικού ζητήματος, ανέδειξε για παράδειγμα τις δυσκολίες στον συντονισμό προς την ίδια κατεύθυνση της κυβέρνησης και κάποιων κομματικών, τοπικών και αυτοδιοικητικών στελεχών ανά την Επικράτεια. Η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ενδοχώρα συνδέθηκε και με τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως πρόσωπα-κλειδιά της κάθε περιοχής.

Σε κεντρικό επίπεδο, από τον πρωθυπουργό μέχρι το κάθε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πολιτικής σε συνδυασμό με την ρητορική που υιοθετείται, εντός και εκτός Βουλής φαίνεται ότι γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή από πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν εκτός από την προστασία των συνόρων και την ανάγκη να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές- «καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο, αλλά και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο», ήταν μία εκ των βασικών αναφορών του κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη ομιλία του για το προσφυγικό στη Βουλή.

Πολιτική που πρέπει να ακολουθεί ένα «πολυσυλλεκτικό» κόμμα και που στοχεύει στις κεντρογενείς δυνάμεις ασκείται- σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος και από στελέχη που έχουν αναλάβει άλλωστε σημαντικές ευθύνες και χαρτοφυλάκια σε διαφορετικούς τομείς. Την «μπαγκέτα» του προσφυγικού συνεπικουρούμενος στο ίδιο υπουργείο με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, έχει ο έμπειρος πολιτικός από τον κεντροαριστερό χώρο, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αν και όπως λέγεται δέχεται τα βέλη γαλάζιων κομματικών στελεχών κυρίως από τοπικές οργανώσεις, εντούτοις τυγχάνει της ισχυρής στήριξης του Μεγάρου Μαξίμου για τις αναγκαίες αποτελεσματικές κινήσεις στο εθνικό πεδίο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Το ρόλο του συντονιστή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με στόχο την προώθηση της οργανωμένης ανακούφιση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. «Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια τη συνεργασία των Δήμων και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάζονται», διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, πρέπει να επιβραβεύονται. Μάλιστα δεσμεύτηκε με την ομιλία του στην βουλή ότι αυτές οι τοπικές κοινωνίες θα ενισχυθούν, ώστε να έχουν την δύναμη να αφομοιώνουν το φορτίο της έκτακτης φιλοξενίας: «Φροντίζουμε ώστε η διασπορά να γίνεται με προσοχή στον αριθμό των προσφύγων και με προτεραιότητα σε οικογένειες, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες».

Οι βασικές παρεμβάσεις Μητσοτάκη στο Προσφυγικό με το νέο νόμο

Με την ομιλία του, μάλιστα, στην Βουλή, την συγγραφή της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε σε ένα λογογράφο από την κεντροαριστερά, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πάντως στις βασικές παρεμβάσεις με το νέο νόμο:

-Θα διακόπτεται η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους ή αν έχει παραβιάσει κανονισμούς λειτουργίας των δομών όπου διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», το οποίο δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και το οποίο, για να τα πούμε πολύ απλά, είχε γίνει μια φάμπρικα για να μπορούν πολλοί να το επικαλούνται ψευδώς, να χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Αντίθετα, στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι – όχι μόνον οι ασυνόδευτοι.

-Εισάγονται νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων: Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα και τους γονείς του αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτή την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία, δυστυχώς σήμερα, μόλις 1.200 έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής.

-Όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση και στην περίθαλψη, ενώ ύστερα από έξι μήνες θα εντάσσονται και σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης. Ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν προστασία μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.

Send this to a friend