Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η μάχη της Θεσσαλονίκης και το ταξίδι-αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλγαρία

Ένα στοίχημα καθοριστικής σημασίας για την “εικόνα” της αναμέτρησης ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η αποψινή εκδήλωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα στοίχημα καθοριστικής σημασίας για την “εικόνα” της αναμέτρησης ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η αποψινή εκδήλωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου παρότι ρίχνουν το βάρος στην τελική μάχη της Αθήνας, εντούτοις θεωρούν ότι η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης θα ανοίξει επιπλέον παράθυρα αισιοδοξίας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Γι αυτό και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με οργανωτική εμπειρία και άποψη για τα πολιτικά δρώμενα στην Βόρεια Ελλάδα έχουν αναλάβει να “οργώσουν” τις τελευταίες ώρες την περιοχή μεταφέροντας το μήνυμα-δίλημμα που περιγράφει η ηγεσία του κόμματος σε κάθε ευκαιρία. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες παρεμβάσεις του επιχειρεί να καταστήσει σαφές απευθυνόμενος κυρίως προς τους αναποφάσιστους των γκάλοπ ότι η ευρωκάλπη ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο με τα θετικά μέτρα για τους πολλούς και για την επόμενη μέρα της πολυετούς κρίσης.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ναι μεν η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αντιδράσεις αλλά το κλίμα άρχισε να αλλάζει σταδιακά στην Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, από την διαρκή και πλήρη ενημέρωση για τα βήματα προοπτικής και ανάπτυξης που την συνοδεύουν. Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές ποντάρουν στην συσπείρωση των δυνάμεων που καταγράφηκε στις προηγούμενες εκδηλώσεις με ομιλητή τον πρωθυπουργό και προεξοφλούν την μαζική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών και στο σημερινό κρίσιμο ραντεβού της Θεσσαλονίκης- εκεί όπου την Παρασκευή θα μιλήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ιδιότυπο ντιμπέϊτ μεταξύ των κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη συνεχίζεται χωρίς διακοπή στην τελική ευθεία της προεκλογικής καμπάνιας των κομμάτων τους. Χθες για παράδειγμα η Κουμουνδούρου έσπευσε να κάνει σφοδρή επίθεση στην Πειραιώς υπενθυμίζοντας καταρχάς την αρνητική απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην πρόσκληση για τηλεοπτική μονομαχία από τον κ. Τσίπρα. “Κατανοητός ο πανικός του κ. Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές.  Θα μπορούσε βέβαια να τον κρύψει λίγο περισσότερο και να μην γελοιοποιείται τόσο.  Είχε καταφέρει, εξάλλου, να γελοιοποιηθεί αρκετά, με τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον πρωθυπουργό”, ανέφεραν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους στελέχη της Κουμουνδούρου κάνοντας σφοδρή επίθεση στην Πειραιώς με αφορμή την μετάδοση ή όχι της διακαναλικής συνέντευξης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ: “Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με σημερινή επιστολή της κ. Ζαχαράκη προς το ΕΣΡ , η ΝΔ σπεύδει προκαταβολικά να μπλοκάρει την απευθείας μετάδοση ομιλίας του πρωθυπουργού (αντί για μετάδοση διακαναλικής) από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το κάνει αυτό, μάλιστα, χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα αίτημα προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ενημερώνουμε τη ΝΔ, ότι τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν αντίστοιχα αιτήματα για κάλυψη προεκλογικής τους συγκέντρωσης αντί για διακαναλική συνέντευξη, το ΚΙΝΑΛ για συγκέντρωση που προβλήθηκε στις 18 Μαΐου (20.25-21.10 στην ΕΡΤ), ενώ η συγκέντρωση του  ΚΚΕ θα προβληθεί αύριο το βράδυ. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν είδαμε καμία αντίδραση από τη ΝΔ.  Σημειώνουμε,  επίσης, ότι αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε από τα κόμματα και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.”

Σήμερα το πρωί πάντως ο πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας προκειμένου να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η χώρα μας προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. “Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή,  είναι έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν:

“Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων. Ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη. Η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.”

Send this to a friend