Αθήνα

15 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Η μάχη του Τσίπρα για την ισχυροποίηση στο κλαμπ των προοδευτικών ηγετών- Τα πρώτα στοιχεία από τις εγγραφές μελών

Ένα ευρύ πλέγμα επαφών και διασυνδέσεων που απέκτησε στην Ευρώπη κατά την πρωθυπουργική του θητεία επιχειρεί να αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας πάντα «καρφωμένο το βλέμμα του στο πεδίο των ευρωσοσιαλδημοκρατών».

Ένα ευρύ πλέγμα επαφών και διασυνδέσεων που απέκτησε στην Ευρώπη κατά την πρωθυπουργική του θητεία επιχειρεί να αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας πάντα «καρφωμένο το βλέμμα του στο πεδίο των ευρωσοσιαλδημοκρατών».

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Στην πραγματικότητα αυτό που απασχολεί περισσότερο τον κ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα είναι πως, από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα σήμερα, θα καταφέρει «αύριο» να εξασφαλίσει την «πρωτοκαθεδρία» και μια μονιμότερη σχέση με την «οικογένεια» των ευρωσοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη και στην χώρα μας. Η ιδιότητα του «παρατηρητή», στις Προσυνόδους των ηγετών του ΕΣΚ, είναι λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «υπενθυμίσει» στους κορυφαίους συνομιλητές του ότι παρά την μεγάλη και πρόσφατη εκλογική νίκη του Κ. Μητσοτάκη το κόμμα του διατήρησε ισχυρές δυνάμεις στην δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα του δίνει την δυνατότητα να συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων και την “πλοήγηση” στις προτεραιότητες που θέτουν στην ατζέντα τους οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες (αρχηγοί κρατών, κομμάτων, πρώην και νυν Επίτροποι κα)- την στιγμή που στο εσωτερικό «παλεύει» να υπερβεί τις εσωκομματικές αντιστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την διεύρυνση και την οριστική «κατάληψη», με όρους πολιτικής ηγεμονίας, του προοδευτικού πόλου.

Και σε αυτήν την Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, που έχει προγραμματιστεί για τις 12.45 το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται για να αναδείξει την σημασία συγκρότησης ενός κοινού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι, όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για τον ίδιο οι “γέφυρες” που προτείνει να οικοδομηθούν με την συμβολή του PES και των ευρωομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την προώθηση κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη, την αναχαίτιση των ακραίων και συντηρητικών φωνών για την διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και την “ταύτιση” της Ε.Ε με πολιτικές υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.

Είναι πασιφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν χτίζει από την μια «γέφυρες» με το ΕΣΚ και τους Πράσινους και από την άλλη σπεύδει να «γκρεμίσει» την σχέση του με την ευρωομάδα της Αριστεράς. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ηγεσία της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν -και όχι τυχαία- σε κάθε ευκαιρία ότι το κόμμα της ανήκει στην «οικογένεια» της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ως απόδειξη μάλιστα προβάλλουν την συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με το προεδρείο της ευρωπαϊκής Αριστεράς πριν την συμμετοχή του στην Προσύνοδο των ευρωσοσιαλδημοκρατών.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιμείνει σε πρωτοβουλίες που ενδιαφέρουν του κορυφαίους «παίκτες» της Ευρώπης, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την ενδυνάμωση του προφίλ που θα του επιτρέψει μετά το ..ντου και την αναρρίχησή του στο κλαμπ των προοδευτικών ηγετών της Ευρώπης. Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό άλλωστε, βασική επιδίωξή του είναι, με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να “κλειδώσει” συνεχείς ροές μαζικών εγγραφών από ψηφοφόρους που συγκρότησαν το εκλογικό 32% προσμένοντας ειλικρινές και ουσιαστικό άνοιγμα της Κουμουνδούρου στο άλλοτε πασοκοκρατούμενο κεντροαριστερό χώρο. «Η επαναφορά στην διεκδίκηση της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου υπό την αδιαμφισβήτητη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα αργήσει», υποστηρίζει εις εκ των προεδρικών στελεχών, εννοώντας ότι η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των προοδευτικών συμμαχιών του είναι θέμα χρόνου.

Το γεγονός δε ότι, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εντυπωσιακή και αδιάκοπη η ροή εγγραφών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για την συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου. Οι ίδιες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, είχαν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 4000 μέλη- ενώ το γνωστό σύστημα εγγραφής απευθείας στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές μέχρι σήμερα έχει υποδεχθεί πάνω από 5.500 νέα μέλη.

Send this to a friend