Αθήνα

 

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη» Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στη Β. Ελλάδα και ο… χρησμός Τζιτζικώστα!

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν μέχρι να μάθουμε ποιος θα αναδειχθεί αρχηγός της ΝΔ και συνακόλουθα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν μέχρι να μάθουμε ποιος θα αναδειχθεί αρχηγός της ΝΔ και συνακόλουθα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής.

Η «μάχη» για την προεδρία της ΝΔ φτάνει στο τέλος της, ύστερα από 3,5 μήνες προεκλογικής εκστρατείας και μετά από σωρεία προβλημάτων όπως το πρωτοφανές «φιάσκο» της 22ας Νοεμβρίου, αλλά και τα «μαχαιρώματα» μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών.

Σήμερα, Τρίτη το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια σαφή προσπάθεια να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος παρεμπιπτόντως παραχώρησε συνέντευξη τύπου, για να ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει στον β’ γύρο των εκλογών.

[adsense]

Τζιτζικώστας: «Δεν δίνω γραμμή αλλά θέλω… ανανέωση της ΝΔ!»

«Οι νεοδημοκράτες και οι νεοδημοκράτισσες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε καθοδήγηση για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη δήλωσή του με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ταχθεί υπέρ κανενός υποψηφίου στον β γύρο τον εκλογών.

«Για μια ΝΔ σύγχρονη ανοιχτή στο διάλογο. Για μια ΝΔ μακριά από τον λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», επισήμανε ο ίδιος

«Παραμένω πιστός σε αυτές τις αρχές ότι οι νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές και καθοδήγηση, θα αποφασίσουν με βάση την συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγηθεί και αυτό οφείλουν όλοι να το σεβαστουν όλοι», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με τα προσωπικά του σχέδια σημείωσε ότι «σε ό,τι με αφορά θα μάχομαι από την πρώτη γραμμή όποια κι αν είναι η γραμμή της βάσης. Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης για μια μεγάλη παράταξη που συνομιλεί με την κοινωνία».

Ο Τζιτζικώστας ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν στον α” γύρο και έστειλε το μήνυμά του έμμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, λέγοντας πως με την υποψηφιότητά του ήθελε να δώσει μάχη «για μια Νέα Δημοκρατία με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη και σύγχρονη, ανοιχτή στον διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας. Για μια Νέα Δημοκρατία μακριά από τον λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

Είναι σαφές, πως ο Τζιτζικώστας δεν δίνει ευθέως «γραμμή» ούτε υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ούτε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο οι δηλώσεις του για αλλαγή νοοτροπίας και ανανεωμένη ΝΔ αποτελούν κάλεσμα στήριξης στον Κυριάκο…

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης, βρίσκονται στον Βορρά, προσπαθώντας κερδίσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από τους υποστηρικτές του περιφερειάρχη.

Η “μάχη” της Θεσσαλονίκης

Όπως όλα δείχνουν, η «μάχη της Θεσσαλονίκης» θα είναι σκληρή και αδυσώπητη ανάμεσα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστούν τις «ορφανές» ψήφους που είχαν δώσει ανεβασμένα ποσοστά στον Απ. Τζιτζικώστα στις 20 Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο ψηφοφόρων, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αθροίζει την ψήφο των υποστηρικτών Τζιτζικώστα στο αίτημα ανανέωσης που διατυπώνει, ενώ αντιθέτως η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη εκτιμά ότι συνυπάρχουν ψηφοφόροι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα τον στηρίξει την Κυριακή. Διόλου τυχαία, οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη μάχη της συμπρωτεύουσας. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ήδη από χθες σειρά συναντήσεων και σήμερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παραμείνει για τα Θεοφάνια.

Οι ιδεολογικές διαφορές

Μέσα σε όλα αυτά δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και τις ιδεολογικές διαφορές των δυο διεκδικητών της αρχηγίας της ΝΔ. Από τη μια πλευρά, ο Β. Μεϊμαράκης, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ «μιλά» στον παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ, επιμένοντας στο όραμα για «τη συνέχεια μιας μεγάλης και ενιαίας παράταξης» και τονίζοντας, σε κάθε ευκαιρία, ότι «την επαύριον τον εκλογών όλοι είναι στρατιώτες του κόμματος». Προφανώς και αναφέρεται στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, γεγονός που ικανοποιεί βαθιά όλους εκείνους τους «καραμανλικούς» που τον στηρίζουν.

Στον αντίποδα κινείται η υποψηφιότητα του Μητσοτάκη, ο οποίος επιλέγει ένα σαφώς πιο μοντέρνο μοντέλο πολιτικής τοποθέτησης, επισημαίνοντας σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι «το κόμμα πρέπει να φύγει από την παραδοσιακή του μορφή, να γίνει πιο ανοικτό στους πολίτες». Ο ίδιος καλείται να αποτινάξει και το «βαρύ όνομα», αφού οι αναγωγές που γίνονται στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ρίχνουν πάνω του μια βαριά σκιά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιχειρεί σε κάθε δυνατή ευκαιρία πως είναι άλλο το τι πράττει ο ίδιος και άλλο τι έκανε ο πατέρας του.

Το «στρατόπεδο Μεϊμαράκη» κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες, μια αιτίαση που και ο ίδιος αποδοκιμάζει φανερά: «Δεν υπάρχει πιο φτηνός λαϊκισμός από το να λέμε ότι μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και αδιαφορούμε για τους αριθμούς. Όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει, προφανώς πρέπει να κοιτάμε και τους αριθμούς. Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Είμαι ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος, κεντροδεξιός πολιτικός». Από την άλλη πλευρά, η πλευρά Μητσοτάκη, κατηγορεί τον Μεϊμαράκη για «ξεπερασμένες λογικές ως προς την προεδρία του κόμματος» αλλά και για «στείρα κριτική εις βάρος του».

[adsense]

Μεϊμαράκης: “Πιστεύω σε ένα κόμμα που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία”

Την ανάγκη για μια Νέα Δημοκρατία με δημοκρατικές διαδικασίες υπερτόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας, προσθέτοντας ότι, αν εκλεγεί, «θα γίνει μεγάλο συνέδριο την Άνοιξη», ενώ συμπλήρωσε  ότι «αν εκείνος ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο, δεν θα συνέχιζε την διαδικασία».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε πάντως την συνέντευξη τονίζοντας ότι «όποιος και να εκλεγεί η ΝΔ θα πάει μπροστά και αυτός που θα εκλεγεί θα είναι πρώτος μεταξύ των ίσων και θα εισηγηθεί ποια θα είναι η κυβερνητική πρόταση».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στην συνέντευξή του εκτενώς στην ανάγκη «εκδημοκρατικοποίησης» της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:  «Σε όλους τους νέους ανεξαρτήτως αν είναι παιδιά βουλευτών ή ανέργων και θα μπορούν με τα κριτήρια που θέτουμε. Φαντάζομαι μια Νεα Δημοκρατία με δημοκρατικές διαδικασίες, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει μια τριβή με την κοινωνία.

Θα δίνει ευκαιρίες στο να αναπτύξει τη δική του πολιτική προσωπικότητα. Πιστεύω σε ένα κόμμα που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία.  Εγώ πιστεύω ότι το μοντέλο με πιο επικαιροποιημένο τρόπο, είναι ένα μοντέλο που μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει για να είμαστε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα.

Σε ερώτηση για το αν επικοινωνεί με τον κ. Καραμανλή, απάντησε ότι ”Οι κοινωνικές επαφές δεν βγάζουν πάντα πολιτικό μήνυμα. Επικοινωνώ με όλους, ακόμα και με τον κ. Καραμανλή. Τα κοινωνικά είναι εντελώς ξεχωριστά από τα πολιτικά. Συνομιλώ με πολλούς βουλευτές και από άλλα κόμματα».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι την Κυριακή η νίκη θα καταχωριστεί στους πολίτες και στη Νέα Δημοκρατία:

«Δεν βλέπω ούτε νίκη ούτε ήττα. Βλέπω ότι κερδίζει η ΝΔ. Θα μπορούσαμε μέσα από το καταστατικό να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.Δεν θα δημιουργούνταν το πρόβλημα με τα τρία ευρώ. Δεν θα είχαμε ανάγκη καμία εταιρεία.Θα ξέραμε και πόσες κάλπες να βάλουμε στα τμήματα για να μην δημιουργηθούν ουρές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε υπήρχαν πάνω από 500.000 ψηφοφόροι και αρκετοί δεν ψήφισαν. Βλέπω νικητές τους πολίτες που έστειλαν ένα μηνυμα και στην κυβέρνηση. Απλώς θα έχουμε εκλέξει εκείνον που θα οδηγήσει τη νέα δημοκρατία και εκείνος που θα εκλεγεί θα βάλει την προσωπική του σφραγίδα».

«Με το να είσαι υποψήφιος πρόεδρος δεν σημαίνει ότι προηγείσαι όλων των άλλων συναδέλφων και ότι αναγκαστικά οφείλει ο πρόεδρος να σε αξιοποιήσει. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα τον συμβουλεύομαι και θα τον ακούω. Το ίδιο θα κάνω και εγώ. Δεν σημαίνει ότι έχει προβάδισμα. Αυτό κατακτάται μέσα από τους αγώνες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μεϊμάράκης μίλησε και για το ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου τονίζοντας ότι έχει εξάρει «το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα του συγκεκριμένου».

Σε σχέση με τα πρόσωπα που ίσως αποχωρήσουν μετά την εκλογή του, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι «μετά την εκλογή του μπορεί να υπάρξει αποχώρηση κάποιων προσώπων, καθώς ”κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει και ότι δεν τους εκφράζει η ηγεσία. Τα κόμματα προχωρούν με κανόνες και το καταστατικό ορίζει πως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Σε συγκεκριμένη, μάλιστα, ερώτηση αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει θέση στο κόμμα αν εκλεγεί απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο. Αν αισθάνεται ότι μπορεί να μείνει και να υπηρετήσει την πορεία που θα χαράξω μέχρι το συνέδριο, να το κάνει. Το καταστατικό που έχει φτιάξει ορίζει ότι οι ρόλοι μπορεί να αμφισβητούνται, ο γραμματέας ποτέ».

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Τζιτζικώστα, καθώς θεωρεί ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν είναι και πρέπον να επικοινωνήσει, για να φανεί ότι κάνει συναλλαγή η ότι ανοίγει πόρτες, ενώ αναφορικά με τα εσωκομματικά ζητήματα και το χρέος της ΝΔ εκτίμησε ότι ”δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, ενώ παραδέχτηκε ότι εξετάζει το θέμα της μετακόμισης, προκειμένου τα γραφεία να είναι πιο κοντά στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2023 06 06 200704

06/06/2023 | 20:08

Γιάννης Φλωρινιώτης: Όσα είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη – Οι σκληροί χαρακτηρισμοί για τον Λευτέρη Πανταζή

06/06/2023 | 19:58

Νεκρός εντοπίστηκε ο Αμερικανός χειριστής γιοτ στα ανοιχτά της Λήμνου

06/06/2023 | 19:45

Τραγωδία στην Καβάλα: Αυτός είναι ο 17χρονος μαθητής που καρφώθηκε με τη μηχανή του σε απορριμματοφόρο
screenshot 2023 06 06 194420

06/06/2023 | 19:44

Ελένη Βιτάλη για Λευτέρη Πανταζή: «Νόμιζε ότι μπορεί να μου προτείνει ό,τι ήθελε – Του λέω: εσύ την έχεις δει περίεργα»

06/06/2023 | 19:37

Γιώργος Παπαδάκης για τον γιο του: «Τι να έρθει να κάνει στον ΑΝΤ1; Eίμαι εγώ»

06/06/2023 | 19:24

Στον Κοκλώνη το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Open
screenshot 2023 06 06 192122

06/06/2023 | 19:21

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

06/06/2023 | 19:14

SOS για την Αρκτική: «Μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030»

06/06/2023 | 19:11

Θεσσαλονίκη: Δώρο ζωής για δύο άντρες η μεταμόσχευση νεφρών ενός 75χρονου
irakleio

06/06/2023 | 18:57

Ηράκλειο: Την Παρασκευή η απολογία του 36χρονου που μαχαίρωσε την αρραβωνιαστικιά του

06/06/2023 | 18:52

Με εντολή του Τσίπρα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής βρέθηκαν στην Κω μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας

06/06/2023 | 18:41

Κολωνός: Προφυλακίστηκαν οι 7 από τους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης
mati

06/06/2023 | 18:35

Δίκη για το Μάτι: «Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων» κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

06/06/2023 | 18:24

Κως: Στο πάρτι γενεθλίων της εγγονής της «έσβησε» η 63χρονη – «Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, την φόρτωσαν σαν σακί με πατάτες»

06/06/2023 | 18:21

Καλομοίρα: Όταν στεναχωριέμαι κλαίω και κάνω «20 λεπτά κηδεία», μετά το ξεπερνάω
screenshot 2023 06 05 114639
Πώς ψήφισαν οι νέοι 17–34 ετών στις εκλογές της 21η Μαΐου: Πρωτιά για τη ΝΔ – Σημαντική άνοδο στην εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ
mitsotakis ekloges nafpaktos 2904
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρνητικός στο τεστ κορονοϊού
pasok kinal deltio typoy
ΠΑΣΟΚ για Σκέρτσο και ΝΔ: «Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας»
debate2 2023 060623
Εκλογές 2023: Συμφωνία για debate των πέντε αρχηγών – Ποια η πιθανή ημέρα διεξαγωγής του
androulakis kriti 1504
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει ενεργειακή δημοκρατία
tsapanidou 1805
Τσαπανίδου: «Έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την προπαγάνδα σε αυτές τις εκλογές»