Αθήνα

31 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η Μέρκελ «κλείδωσε» τη Συμφωνία των Πρεσπών και έδωσε την... ευλογία της για νέες παροχές

Ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιος ότι θα κερδίσει το… πόκερ στη Βουλή και τις δυο ψηφοφορίες. Και αυτή για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και  της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί.

Ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιος ότι θα κερδίσει το… πόκερ στη Βουλή και τις δυο ψηφοφορίες. Και αυτή για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και  της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Οι εξελίξεις στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ τόν δικαιώνουν και επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες πως  έχει εξασφαλίσει - δια της γνωστής και αποτελεσματικής μεθόδου της αποστασίας - έως τέσσερις ψήφους από το κόμμα Καμμένου, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αλλάξει στάση, να χαμηλώσει τους τόνους και να ξεχάσει το αντάρτικο,  αναζητώντας ένα «βελούδινο διαζύγιο» για να διασώσει τα προσχήματα και την πολιτική του αξιοπρέπεια.

Άλλωστε η άρνηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που μετέχουν στην κυβέρνηση να παραιτηθούν του υπουργικού αξιώματος τους, αποδεικνύει το μέγεθος της διείσδυσης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στο κόμμα του κ. Καμμένου.

«Ο κ. Καμμένος κοντεύει να χάσει τη μάχη και το κόμμα του, χωρίς να ρίξει ούτε μια ντουφεκιά», λένε στην Πειραιώς επισημαίνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πολιτικούς φίλους, έχει αναγκαίους υπαλλήλους, που ακόμα και αυτούς τούς πετά σαν στυμμένη λεμονόκουπα, όταν δεν τού είναι χρήσιμοι, όπως έχει κάνει με «συντρόφους» του από την αριστερά στο παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εκφυλισμός στο Κοινοβούλιο

Όλες αυτές οι μυστικές και υπόγειες διεργασίες, με παζάρια, αλισβερίσια, με βουλευτές να αλλάζουν γνώμη από μέρα σε μέρα, ανάλογα με τα ανταλλάγματα και με τον διεθνή παράγοντα να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για να διασφαλίσει το αποτέλεσμα δίνουν την εικόνα ενός εκφυλισμένου ελληνικού κοινοβουλίου, που δεν απέχει από την εικόνα που έχουμε για το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Μέσα από αυτή την πολιτική «δυσοσμία», ο πρωθυπουργός, κυνικά, βαδίζει με τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις, τις επόμενες μέρες και βδομάδες, θα πάνε όπως τις έχει σχεδιάσει, με τη «βοήθεια» βέβαια της κας Μέρκελ, που με την επίσκεψή της θέλησε να δώσει «άλλοθι» - μόνο αυτό;-  σε μερικούς μονίμως προβληματιζόμενους με τη ψήφο τους βουλευτές, να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε, όμως, και άφεση «αμαρτιών» στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική της, η οποία επανέρχεται δριμύτερη στις  παροχές, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν έχει πια άλλο «όπλο» για τις εκλογές μετά το φιάσκο με την  Novartis.

Όλα για τις εκλογές

Έχει ήδη δοθεί εντολή στα υπουργεία να εξετάσουν όλα τα περιθώρια, που υπάρχουν, ώστε να ικανοποιήσουν «ανάγκες πολιτών», είτε μέσω διαφόρων ρυθμίσεων, είτε μέσω προγραμμάτων ή του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, το νέο κύμα  παροχών, θα πρέπει να αφορά το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό «ωφελούμενων» και να έχει άμεσα αποτελέσματα. Γι’ αυτό η εντολή αναφέρεται στην υλοποίηση μέτρων και  προγραμμάτων άμεσης απόδοσης, ώστε μέσα σ’ ένα, δυο μήνες, οι «ωφελούμενοι» να εισπράξουν τα θετικά αποτελέσματά τους.

Το μεγαλύτερο βάρος σ’ αυτό το νέο κύμα παροχών, σύμφωνα με πληροφορίες,  αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας που, πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού, διατηρεί στο «ψυγείο»  προγράμματα απασχόλησης ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συμπέσει η εφαρμογή τους με τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΝΔ: Πολιτική αλλαγή

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελεί σημείο καμπής, καθώς τήν... απελευθερώνει από το άγχος να βρεθεί με το ακανθώδες πρόβλημα στα χέρια, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα, πως πρόκειται για μια κακή συμφωνία που θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει , αντιλαμβάνεται πως εάν κληθεί να το διαχειριστεί, το ενδεχόμενο σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων είναι πολύ πιθανό, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των ξένων.

Άλλωστε γι’ αυτό ήρθε εδώ η κα Μέρκελ, για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί. Γιατί αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται, επειδή θέλουν να εξασφαλίσουν γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, η Γερμανία βλέπει τα Σκόπια από οικονομική πλευρά. Ως ένα δικό της σταθμό, στο αυξανόμενο εμπόριο της με την Κινά, μέσω Θεσσαλονίκης. Ήδη το Πεκίνο εσχάτως δείχνει δυσαρεστημένο και ζητά επιπλέον διευκολύνσεις από την Ελλάδα, προκειμένου για να φτάνουν πιο γρήγορα  τα εμπορεύματά του στη Γερμανία.

Η φράση της κας Μέρκελ «είμαστε ευγνώμονες που ψηφίζετε τη συμφωνία», είναι άκρως δηλωτική των τεραστίων συμφερόντων, που διασφαλίζει η κυβέρνηση Τσίπρα στη χώρα της.

Έτσι, λοιπόν, στην Πειραιώς εκτιμούν πως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία για μερικούς μήνες, ώστε με τις ευλογίες της κας Μέρκελ, να εντείνει τις παροχές και να επιχειρήσει να βγει στις αγορές. Οι καταγραφές, όμως, που έχουν στα χέρια τους από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι παροχές του κ. Τσίπρα δεν άλλαξαν την δημοσκοπική εικόνα, τη διαφορά, δηλαδή, μεταξύ των δυο κομμάτων, παρά τη μικρή αύξηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ .

Γι’ αυτό πιστεύουν πως η ανοιξιάτικη επέλαση του Αλέξη Τσίπρα με νέα δώρα στους «ωφελούμενους» - έτσι τους αναφέρουν στα υπουργεία- θα πέσει και αυτή στο κενό, καθώς οι πολίτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο υπέρ των πρόωρων εκλογών  με στόχο την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Send this to a friend