Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι πυρκαγιές καίνε την κυβέρνηση και δεν την αφήνουν να σχεδιάσει την αντεπίθεση της στη ΔΕθ

Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εγκαινίων στη ΔΕθ

Ο σχεδιασμός του Μέγαρο Μαξίμου και τα αγκάθια των περικοπών στις συντάξεις

Πρόβα πριν τις εκλογές με παροχές

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Εν μέσω των δολοφονικών πυρκαγιών ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αναζωπυρώσει την πολιτική του κατεύθυνση στην ατζέντα της οικονομίας με αιχμή φυσικά τα εγκαίνια της ΔΕθ στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μέλημα του είναι να απομακρυνθεί όσο μπορεί με περισσότερη απόσταση από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα με τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι που όσο και αν δεν ξεχνιούνται τόσο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για το αντίθετο. Περίπου 30 ημέρες πριν την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης που στην ουσία θα αναδείξει το αφήγημα της επόμενης ημέρας, ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί ο υπεύθυνος που  έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο και πως οδεύει στην μεταμνημονιακή εποχή.

Αναμφίβολα η τραγωδία στο Μάτι ακύρωσε τα πάντα. Και τις φιέστες στο Καστελόριζο και τις γιορτές στην Πνύκα και όλη τη ρητορία περί θριάμβου. Παρ´όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει σε μια διαφορετική συγκυρία που θα του επιτρέψει έστω εν μέσω πυρκαγιών που αλίμονο αν συνεχιστούν, να αναδείξει το προνομιακό του πεδίο που όπως πιστεύει είναι η οικονομία με την έξοδο από το μνημόνιο έστω και λεκτικά γιατί ουσιαστικά η αυστηρή  επιτήρηση θα παραμείνει.

Οι άνεμοι της οικονομίας που ειναι ισχυροί στην Ιταλία και κυρίως στην Τουρκία που καταποντίζεται η λίρα σε πρωτοφανή επίπεδα εμποδίζει την Ελλάδα να βγει στις αγορές με άπνοια λόγω των απαγορευτικών στα ομόλογα. Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία ότι τα μποφόρ των οικονομικών μελτεμιών δεν θα επηρεάσουν την Αθήνα η οποία έχει σχέδιο, ζητώντας από τους δανειστές αναβολή των περικοπών στις συντάξεις που έχουν προβλεφθεί για την πρώτη του νέου έτους.  Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, δεν αποκλείουν την αναβολή του μέτρου καθώς όπως λένε βρίσκονται σε καλό δρόμο με τους θεσμούς που ήδη φαίνεται να συμφωνούν με μοναδική διαφωνία ως προς την επιβολή του μέτρου του ΔΝΤ.

Στελέχη επίσης της κυβέρνησης, κάνουν λόγο για μια λύση που τελικά θα βρεθεί ώστε να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να ξανακόψουν τις συντάξεις. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη μείωση του αφορολόγητου αφού και εδώ όπως καθησυχάζουν οι αρμόδιοι, είναι  μέτρο προς συζήτηση και δεν θα χρειαστεί αφού το πλεόνασμα θα είναι ισχυρό.

Πάντως αν τελικά η κυβέρνηση μείνει μόνο στα λόγια και δεν αποτρέψει την περικοπή στις συντάξεις επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στους συνταξιούχους, σκέφτεται τότε να δώσει ένα γερό μέρισμα σαν και αυτό που έδωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια θέλοντας έτσι να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στους συνταξιούχους. Το μέρισμα το οποίο θα μοιράσει κοντά στις γιορτές θα αγγίξει κοντά το 1 δισεκατομμύριο €. και δεν θα αφορά μόνο χαμηλοσυνταξιούχους, άλλους συμπολίτες μας που θα κριθεί ότι το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει στα μεσαία κοινωνικά στρώματα αυτά που άλλωστε εχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια για αυτό και ο κ. Τσίπρας θα εντάξει στην ομιλία του στη ΔΕθ μέτρα ανακούφισης όπως η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, αλλά και μειώσεις σταδιακά των φορολογικών συντελεστών αν και εφ´ όσων εγκριθεί απο τους δανειστές.

Μέριμνα του είναι να μην αφήσει κανέναν  “παραπονούμενο” από την ομιλία του γιατί γνωρίζει ότι θα είναι η τελευταία του πριν τις εκλογές και ουσιαστικά θα πρόκειται για μια προεκλογικού τύπου ομιλία και εγκαίνια προσκαλώντας αρκετά στελέχη από όλη την Ελλάδα για να γεμίσει ασφυκτικά το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι σχεδιασμοί πάντως του κυβερνητικού μηχανισμού είναι η ΔΕθ να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση που λόγω των πυρκαγιών δεν μπορεί να αναδείξει όσα θα ήθελε σε μια τελική αναμέτρηση με την αντιπολίτευση πριν τις εκλογές.

Send this to a friend