• Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου
  • 19:35

Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Η «προίκα» των συμφωνιών Ελλάδας-Κίνας και η επόμενη μέρα – Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης-Τζινπίνγκ

Θετικές εντυπώσεις αφήνει στην κυβέρνηση η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

Θετικές εντυπώσεις αφήνει στην κυβέρνηση η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανανέωσαν, μάλιστα, το ραντεβού τους για τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πεκίνο για την πρωτοβουλία «17+1» και τη σύσφιξη των σχέσεων Ευρώπης-Κίνας. Δηλαδή, θα ταξιδέψει στην ίδια χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες περίπου, ενώ στο ίδιο διάστημα θα έχει τρεις συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο.

Το τελευταίο μαρτυρά τη στρατηγική σχέση που επιδιώκει η Ελλάδα με την Κίνα. Σύμφωνα με όσα λένε στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το γεγονός ότι λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι μειώσεις φόρων και οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και παρουσιάζουν στην πραγματική τους διάσταση τις δυνατότητες της χώρας. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, εμπιστεύθηκε την Ελλάδα ακόμη και μέσα στην κρίση κι έτσι τώρα έχει κάθε λόγο ν’ αυξήσει τις επενδύσεις της, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι αυτή που επιτυγχάνει το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στους Έλληνες παραγωγούς και τα αγροτικά προϊόντα τους.

Μέσα από την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Κίνας και τις 16 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν ξεχωρίζουν ασφαλώς η επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά – με τους κυρίους Μητσοτάκη και Τζινπίνγκ να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ικόνιο και στόχο που τέθηκε να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Αλλά και η λειτουργία των υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Κίνας και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας στην Αθήνα, τα οποία θα διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αντίστοιχα, στα κέρδη για την ελληνική πλευρά καταγράφονται οι σημαντικές συμφωνίες για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και συγκεκριμένα των ακτινιδίων και του κρόκου Κοζάνης (σαφράν). Επίσης, σπουδαίο ρόλο παίζει και ο τουρισμός, καθώς στόχος είναι έως το 2021 ο αριθμός των Κινέζων που επισκέπτονται την Ελλάδα να ανέλθει σε 500.000.

Σε ό, τι αφορά στην Κοινή Διακήρυξη, συμφωνήθηκε οι δύο χώρες να συνεχίσουν και να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ν’ αναπτύξουν τις συνεργασίες τους στο θαλάσσιο τομέα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, Αθήνα και Πεκίνο θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον πολιτιστικό τομέα, στοχεύοντας στη διοργάνωση Έτους Τουρισμού και Πολιτισμού στις δύο χώρες το 2021.

Send this to a friend