Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ελένη Τζώρτζη για Φιλιππίδη: Αισχρός τσόγλανος και γλίτσας – Η κόκα είναι κακό φάρμακο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προτεραιοποίηση για τα εμβόλια και η αισιοδοξία Μητσοτάκη για «καλό Πάσχα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει ως ορόσημο για την εξέλιξη της πανδημίας το Πάσχα.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 550.000 οι εμβολιασμοί- Πότε θα πάρουν σειρά οι ηλικίες 18-59 ετών

Όπως και στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την περασμένη εβδομάδα, έτσι και στη χθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα με την πανδημία θα είναι καλύτερα από τον Απρίλιο και μετά για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, σε σχέση με την εποχικότητα του ιού και δεύτερον – και σημαντικότερο – σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών και το «τείχος ανοσίας» που επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την προτεραιοποίηση όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ανακοινώθηκε ήδη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι σύντομα εντάσσονται στο πρόγραμμα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως της ηλικίας τους (π.χ. μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, καρκινοπαθείς, ασθενείς με ΧΑΠ κτλ.). Θ’ ακολουθήσει ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 70-74 κι έπειτα 65-69 ετών, ενώ παράλληλα θ’ αρχίσει ο εμβολιασμός των ηλικιών 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, διαβητικοί, νεφροπαθείς, ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα ή σοβαρές αναπηρίες κτλ.

Η προτεραιοποίηση αυτή στηρίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη της πανδημίας, στην επιστημονική τεκμηρίωση από τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου και στις πληροφορίες από άλλα κράτη. Επίσης, τα στοιχεία από την ηλικιακή κατανομή όσων έχουν νοσήσει βαριά στην Ελλάδα κι έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δείχνουν ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές στις ΜΕΘ αφορούν σε ασθενείς άνω των 60 ετών.

Έτσι, στόχος της προτεραιοποίησης αυτής είναι να χτιστεί ένα τείχος προστασίας που θα αρχίσει από τους γηραιότερους και αυτή η συνθήκη είναι το βασικό κριτήριο για όσο διάστημα ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύονται όσοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρας ασθένειας, ενώ μειώνεται ταυτόχρονα η πίεση στο ΕΣΥ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εξάλλου ότι, παρά την κακοκαιρία, χθες σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών, καθώς χορηγήθηκαν περισσότερες από 28.000 δόσεις, λόγω και της λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι, οι εμβολιασμοί συνολικά ξεπέρασαν τους 550.000, ενώ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, προσήλθε άνω του 90% των πολιτών και διαπιστώθηκαν ελάχιστα προβλήματα στα συνολικά 750 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας. Ειδικά δε για τα μεγάλα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν 1.400 και 600 εμβολιασμοί αντίστοιχα, με την πλήρη δυναμικότητα κάθε κέντρου να φτάνει τους 5.500 εμβολιασμούς ανά 24ωρο.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα και για την οικονομία, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να δώσει νότες αισιοδοξίας μετά τη δημοσιοποίηση για υστέρηση των δημοσίων εσόδων τον Ιανουάριο λόγω του lockdown. Κυρίως επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα 3,3 δις ευρώ του δανείου από το ΔΝΤ, επιδιώκοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών προκειμένου ν’ αντληθούν με μικρό κόστος τα απαραίτητα κεφάλαια για την τόνωση της οικονομίας.

Επίσης, ενώ παραδέχθηκε ότι το κλείσιμο της οικονομίας λόγω του κορονοϊού έχει βαρύ τίμημα και ότι ο Φεβρουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Μάρτιος και οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι.

Γιώργος Τράγκας: Αποκαλυπτήρια για το σήμα του κόμματος – Μαζί στη «μάχη» μπαίνει και Ραχήλ Μακρή
Άννα Διαμαντοπούλου: Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ
Προς παράταση ίσως και 2 εβδομάδων το lockdown στην Αττική – Θετικό κλίμα για την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» την κοινωνία και τους φωτισμένους της Δεξιάς
Παύλος Γερουλάνος: Για να είναι προοδευτική μια κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ με βάση και την αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των συμμάχων